החמרה בקשיי האשראי של מפעלים קטנים ובינוניים ברבעון השלישי 2013

כ- 60% מהמפעלים הקטנים והבינוניים מדווחים על קשיים בשמירה על מסגרת אשראי קיימת וכ-58% מהם מדווחים עם קושי בגיוס אשראי חדש


00:00 ,23.12.2013 מאת: מערכת פורט2פורט

מצוקת האשראי במגזר המפעלים הקטנים והבינוניים מחמירה. מסקר הציפיות הרבעוני של התאחדות התעשיינים עולה כי כ-60% ממפעלי התעשייה הקטנים והבינוניים - המעסיקים עד 100 עובדים-  מדווחים על קשיי אשראי במהלך הרבעון השלישי של השנה – השיעור הגבוה מתחילת השנה.

זאת בעוד שבמפעלים הגדולים - המעסיקים מעל 100 עובדים- שיעור המדווחים על קשיי אשראי ברבעון השלישי קטן בהשוואה לרבעון הקודם ועומד על כ-40% בלבד.

יו"ר האגף לתעשייה קטנה ובינונית בהתאחדות התעשיינים, מנכ"ל מפעל ביסקול, ליאור לוי, מסר בעקבות הנתונים כי "למרות הדיווחים של הבנקים על גידול בנתח של העסקים הקטנים והבינוניים מהאשראי הבנקאי, הרי שהמגמה המורגשת בתעשייה הקטנה והבינונית היא הפוכה – יותר מפעלים מדווחים על קשיי אשראי. אנו חשים שקיים במיוחד מחסור ב- 'הון צמיחה', שהנו הלוואות לטווחים ארוכים יותר מ-5 שנים, שמשמשות בעיקר למימון רכש מכונות. לצערי המימון החוץ בנקאי סגור כמעט לחלוטין בפני מפעלים קטנים ובינוניים. כך למשל, גיוס הון בבורסה אינו רלבנטי כלל, עקב נטל הרגולציה הכבד והעלויות הגבוהות הכרוכות בכך. הגופים המוסדיים אינם מעמידים הלוואות בסדרי הגודל הנמוכים יחסית הנדרשים ע"י מפעלים קטנים ובינוניים וגם שוק הפקטורינג, שנדמה היה שהחל לצמוח בשנים האחרונות, נבלם לאחרונה". לוי מוסיף כי "לצערי גם קרנות המימון בערבות מדינה, אינן נותנות מענה לחברות קטנות ובינוניות המצויות בקשיים. זאת שעל אף הקשיים, החברות יכולות להציג אופק כלכלי לפעילותן".

כמו כן עולה מניתוח סקר הציפיות לרבעון השלישי של 2013, אשר נערך על ידי האגף למחקר כלכלי בהתאחדות התעשיינים, שכ- 60% מהמפעלים הקטנים והבינוניים מדווחים על קשיים בשמירה על מסגרת אשראי קיימת וכ-58% מהם מדווחים עם קושי בגיוס אשראי חדש. מדובר בעלייה בשיעור המדווחים על קשיי אשראי ממגזר זה בהשוואה לרבעון הקודם. במגזר המפעלים הגדולים חל דווקא שיפור קל בנגישות לאשראי- מתוצאות הסקר עולה שכ- 39% מהמפעלים הגדולים מדווחים על קשיים בשמירה על מסגרת אשראי קיימת וכ- 44% מהם מדווחים עם קושי בגיוס אשראי חדש – שיעורים נמוכים מעט מאלה שנרשמו ברבעון השני.

בדו"ח התחרותיות העולמי שפרסם השנה הפורום הכלכלי העולמי, ישראל דורגה במקום ה-66 בלבד בתחום נגישות לאשראי אחרי מדינות כמו בוליביה (מקום 19), ירדן (34), בולגריה (39), ארזביג'אן (54) וקמבודיה (56).

המפעלים הקטנים והבינוניים (מפעלים המעסיקים 20-99 עובדים) מהווים כ-74% מכלל מפעלים התעשייה. במפעלים אלו מועסקים כ-90,000 עובדים, וסך מכירותיהם נאמד בכ-70 מיליארד שקל, המהווים כ-20% ממכירות כלל התעשייה.