יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, התארח השבוע במועצת התאחדות התעשיינים בתל אביב, ודיבר על החשיבות העצומה של רכש כחול לבן, ככלי מרכזי לצמיחת התעשייה בישראל. נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הודה לו ואמר כי ח"כ כבל הנו "ידיד אמת של התעשייה״, והוכיח את עצמו פעמים רבות בעבר כמי שעוזר ופועל לקידום התעשייה בישראל.
נזכיר כי בתחילת החודש התקיים בוועדת הכלכלה של הכנסת דיון שיזם יו״ר הוועדה, ח״כ כבל, לעידוד רכש וחיזוק התעשייה הישראלית. במסגרת זאת דנה הוועדה במתן עדיפות לתוצרת הארץ במכרזים של השלטון המקומי והרשויות המקומיות.
היו"ר כבל אמר בפתח הישיבה כי התוצרת הישראלית היא חלק בלתי נפרד מחיזוק הכלכלה, והממשלה והשלטון המקומי צריכים לשמש דוגמה בעניין. לדבריו, ״אם בארזים נפלה שלהבת, איך אפשר לבוא בטענות לציבור שרוכש מוצרים מחו"ל באינטרנט״.
היו"ר כבל ציין כי כבר לפני כ-16 שנה צריך היה שר הפנים להתקין תקנות שיסדירו את עניין רכש תוצרת ישראל, אך הדבר נדחה פעם אחר פעם והזכיר כי מדובר ברכש כולל של כ-40 מיליארד שקל בשנה. הוא הוסיף בציניות: ״זה נראה שמבאס לנסוע עד פתח תקווה כדי לבדוק מוצר, ויותר כיף לנסוע לחו״ל לבחון את הרכש. זה נשמע אולי כסוג של בדיחה, אבל בחלק מהמקומות זה השיקול שהמכריע אם לקנות מתוצרת הארץ או לא, וזה פסול״.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, שהשתתף אף הוא בדיון אמר במהלכה כי ״כולם יודעים כמה קשה לתעשייה הישראלית בעולם״, והוסיף כי מצד אחד אין ראש עיר שלא הזמין אותו לפגישה לראות איך אפשר לפתוח עוד מפעל אצלו אבל לא מעדיף לקנות תוצרת ישראל.
לדברי ברוש, היקף הרכש של הרשויות המקומיות יכול להגיע ל-10-20 מיליארד שקל בשנה, ומדובר בסכומים דרמטיים מבחינת התעשייה הישראלית. ״נגב קרמיקה נסגר כי מטר אריח מסין וטורקיה עולה 75% ממטר אריח שמיוצר בירוחם. כל דבר אפשר להשיג יותר בזול, אבל צריך לתת משקל לאיכות ולדברים נוספים״, אמר.
היו"ר כבל סיכם ואמר כי "כולנו אוהבים את התעשייה הישראלית ונוצרים אותה בלבנו, אבל המציאות היא ש׳כחול לבן׳ זה לא יותר מסיסמה״. הוא הוסיף כי בכוונתו לפנות בעצמו ליועמ"ש לממשלה בעניין האמנה. הוא הזכיר כי הבעיה מתגלה בשלב תנאי הסף של המכרז, שלא מאפשרים ליצרנים הישראלים להתמודד, ואמר כי יזמן צוות של משרד הפנים, התעשיינים ואנשי השלטון המקומי כדי לייצר ולקדם אמנה שתביא למעשים בשטח.