בנק ישראל צריך לקבוע שער חליפין מינימאלי לדולר

נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן קורא לממשלה לאמץ מודלים של מדינות מערביות לנוכח הקשיים של התעשייה ושל היצואנים


11:00 ,05.01.2014 מאת: מערכת פורט2פורט

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים צביקה אורן קורא לבנק ישראל לאמץ לאלתר את מדיניות רכישת המט"ח הנהוגה בשוויץ מאז 2011 ובצ'כיה מאז נובמבר 2013, ולקבוע שער חליפין מינימאלי, שיעמוד על 3.8 שקלים לדולר. זאת עד לשיפור ניכר בכושר התחרות של התעשייה והסביבה העסקית בישראל.

 

משמעות הדבר היא שבנק ישראל יקנה מט"ח ככל שנדרש, במטרה לשמור על שער מינימאלי זה. לדברי אורן, שער זה יאפשר "הזרמת חמצן" לענפי היצוא והתיירות.

 

אורן: "שער דולר הנוכחי שוחק קשות את כושר התחרות של התעשייה הישראלית והופך את היצוא במקרים רבים ללא כדאי. על בנק ישראל לפעול בדרכן של מדינות מערביות אחרות, כמו שוויץ, אשר קבעו לדולר שער חליפין מינימאלי".

 

אורן הבהיר ש"שער החליפין הבעייתי הוא רק אחת מהבעיות השוחקות את כושר התחרות של התעשייה הישראלית - העלויות ההולכות וגדלות, המושתות על התעשייה הישראלית, עליהן אחראית הממשלה, לצד בעיות רגולציה ונטל בירוקרטיה לא הגיוני הם בעיתיים לא פחות.

 

"על הממשלה לפעול לשיפור כלל הסביבה העסקית בישראל, על מנת לאפשר למגזר העסקי לצמוח וליצור הכנסות מיסים וממקומות תעסוקה חדשים. אנו מאמינים שהממשלה ערה לצורך בטיפול בבעיות אלו, אך עתה יש להפשיל שרוולים ולפעול".

 

התאחדות התעשיינים כתבה תוכנית לשיפור כושר התחרות וריסון מגמת התיסוף. בין ההצעות להפחית את הריבית בשיעור חד, ל- 0.25%; להגדיל את היקף הגידור של החוב החיצוני של מדינת ישראל על ידי החשב הכללי במשרד האוצר עד לשיעור מינימאלי של 20% מהחוב; להרחיב את ביטול הפטור ממס רווחי הון לזרים באופן גורף, לכל טווחי ההשקעה; חידוש תקנות הפחת המוגדל על השקעות במכונות וציוד לכלל חברות התעשייה לשנת 2014; להקדים את הקמת קרן העושר לשנת 2014 ולהמשיך בתוכנית הרכישות המתוכננת במטרה לנטרל את השפעת הירידה ביבוא הדלקים בשל אספקת הגז (רכישות בהיקף מתוכנן של 3.5 מיליארד דולר בשנת 2014).