ביהמ"ש: חקלאים לא יצטרכו להצטייד באישור מועצת הצמחים לצורך קבלת עובדים זרים

בית המשפט הפסיק באופן זמני את הנוהל שחייב חקלאים לשלם היטלים למועצת הצמחים כתנאי לקבלת הקצאה של עובדים תאילנדים. המשמעות: חקלאים לא יצטרכו להצטייד באישור המועצה לצורך קבלת העובדים


00:00 ,31.10.2007 מאת: מערכת פורט2פורט

בית המשפט הפסיק באופן זמני את הנוהל שחייב חקלאים לשלם היטלים למועצת הצמחים כתנאי לקבלת הקצאה של עובדים תאילנדים. המשמעות: חקלאים לא יצטרכו להצטייד באישור המועצה לצורך קבלת העובדים
 
בית המשפט המחוזי בירושלים הוציא צו ביניים המחייב את משרדי החקלאות והתמ"ת לטפל בכל פניות החקלאים לקבלת עובדים תאילנדים ללא אפליה. הצו הוצא בעקבות עתירה שהגישו מגדלי הפירות דוגי ישראלי (כפר שמואל) ובני קוטין (גדרה) בשמם של מאות מגדלי פירות. העתירה הוגשה באמצעות עו"ד דפנה הולץ – לכנר נגד הנוהל שחייב את המגדלים להצטייד באישור מטעם מועצת הצמחים על תשלום ההיטלים לצורך קבלת העובדים.
 
בית המשפט המחוזי בירושלים, שדן בעתירה בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, הורה למשרדי החקלאות והתמ"ת שכל עוד יימשכו הדיון בעתירה והטיפול בבקשות החקלאים, הם יהיו זכאים למספר העובדים התאילנדים שהיה להם עד כה.
 
משמעות הפסיקה היא שהחקלאים לא יצטרכו להצטייד באישור מועצת הצמחים לצורך קבלת העובדים, כפי שהיה עד כה. השליטה על מתן האישורים היתה אחד מהכלים בהם השתמשה המועצה על מנת לאלץ את החקלאים לשלם את ההיטלים.
 
ראשי מאבק החקלאים הביעו סיפוק רב מהחלטת בית המשפט, המעניקה רוח גבית חזקה למלחמה הציבורית לביטול ההיטלים. לדבריהם, חלק מהחקלאים שילמו את ההיטלים בחודשים האחרונים בניגוד לרצונם בשל החשש מפגיעה בזכותם לקבלת עובדים וכעת הם יוכלו להצטרף להתארגנות ללא חשש.
 
החקלאים ריכזו חתימות של קרוב ל-2000 מגדלי פירות, שמהווים למעלה ממחצית מהענף, בתביעה להפסקת תשלום ההיטלים למועצה. גובה ההיטלים שתובעת מועצת הצמחים מהמגדלים נע בין 35-190 שקל לדונם בהתאם לענף. עבור חלק מהחקלאים מדובר בסכום של עשרות ואף מאות אלפי שקלים למשק בודד. תשלום זה יכול להגיע עד עשרות אחוזים מהרווח שנותר בידי החקלאי לאחר קיזוז ההוצאות וזאת מעבר לתשלום מס הכנסה, ביטוח לאומי, מס מעסיקים ואגרות נוספות. החקלאים אומרים שאין להם דבר נגד מועצת הצמחים ובלבד שלא תמומן מכיסם. אם המדינה מעונינת בהמשך קיום מועצת הצמחים, עליה לממן אותה מתקציב המדינה כפי שנעשה ברשויות סטטוטוריות אחרות.