איגוד לשכות המסחר: כלכלת ישראל רושמת עצירה במדד IMD

אוריאל לין: "למרות שישראל נהנית מחוסן כלכלי ומצויה בקדמת ההישגים, אסור להישאר אדיש למגמת ההכבדות המוטלת על המגזר העסקי"


12:14 ,01.06.2017 מאת: מערכת פורט2פורט

כלכלת ישראל ירדה שלב אחד אל המקום ה-22 בשנת 2017 (לעומת 21 בשנת 2016) מבין 63 מדינות מפותחות, במדד התחרותיות של מכון המחקר השוויצרי IMD. כך מסר איגוד לשכות המסחר, המייצג את מכון IMD בישראל.

 

מניתוח איגוד לשכות המסחר את נתוני מדד IMD עולה כי החוזקות של כלכלת ישראל מתבטאות בדירוגה במקום הראשון בסעיף החדשנות העסקית, לעומת המקום השלישי אשתקד; במקום הראשון לעומת המקום השני ב-2016 בסעיף השקעה במו"פ כאחוז מהתוצר; דירוג במקום השני בסעיף מחקר מדעי בדומה לאשתקד; בסעיף המודד את עמידות המשק במשברים, ישראל מדורגת במקום ה-7 בשנת 2017 לעומת המקום ה-4 בשנת 2016.

 

מנגד, הדירוגים הנמוכים של ישראל מתבטאים בדירוג במקום 49 בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, לעומת 48 בשנת 2016; דירוג במקום 42 בזמן הנדרש לפתיחת עסקים, לעומת 43 בשנת 2016; בדירוג יוקר המחיה ישראל נמצאת במקום 52, ירידה של שני מקומות לעומת 2016; בסעיף שיעור מס החברות ישראל מדורגת במקום ה-42 בשנת 2017 לעומת 41 בשנת 2016; בסעיף מחירי הדלק ישראל נמצאת במקום ה-62 הלפני אחרון לעומת מקום 43 בשנת 2016.

 

עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, התייחס לממצאי הדו"ח ואמר כי "השינויים במדד של ישראל צריכים לשמש תמרור אזהרה לכל קובעי המדיניות הכלכלית בישראל  ובסיס להחלטות כלכליות. למרות שישראל נהנית מחוסן כלכלי ומצויה בקדמת ההישגים בכל הקשור להוצאה על מו"פ, חדשנות, מחקר מדעי ויזמות, אסור להתבשם בהישגים אלה ולהישאר אדיש למגמת ההכבדות המוטלת על המגזר העסקי ומהפרמטרים בהם ישראל מדורגת במקומות אחרונים, כגון כוח העבודה כאחוז מהאוכלוסייה (49), שיעור התלות של אוכלוסיה נתמכת (62), יוקר מחיה (52), שיעור מס החברות (42), יצוא כ- % מהתוצר (46) וריכוזיות הייצוא לפי מוצרים (46)".

 

לדברי לין, המלצות מכון המחקר IMD לכלכלה הישראלית תואמות לעקרונות העבודה של איגוד לשכות המסחר, לפיהם על הממשלה ליישם מדיניות של צמצום גודלו של המגזר הציבורי ולהמשיך בהפחתת הנטל הרגולטורי. "לשם דוגמה: בעשר השנים האחרונות 2006 – 2016 צמח כוח האדם במגזר העסקי בשיעור של 40% בעוד כוח האדם במגזר הציבורי צמח בשיעור של 60%".

 

במכון המחקרIMD  מציינים כי על ישראל להתמודד עם האתגרים הבאים: הפחתת העומס הביורוקראטי והרגולטורי תוך יישום מסקנות RIA, הגדלת יצוא הסחורות והשירותים, צמצום המגזר הציבורי, בניית אסטרטגיה כלכלית לטווח ארוך, הגדלת ההשקעה בתשתיות ובחינוך בפריפריה.

 

בראש הדירוג העולמי מופיעות: הונג-קונג, המדורגת ראשונה, ואחריה שוויץ, סינגפור, ארה"ב, הולנד, ואירלנד. בתחתית הדירוג ממוקמות: יוון, ארגנטינה, קרואטיה, ברזיל, מונגוליה, וונצואלה, המדורגת אחרונה.

 

מכון המחקר IMD הוא אחד ממוסדות המחקר הנחשבים בעולם שבוחן אחת לשנה את מידת כושר התחרות בין הכלכלות הלאומיות על בסיס קריטריונים שונים. מדד התחרותיות העולמי שמתפרסם מדי שנה ע"י מכון IMD מדרג 63 מדינות ע"פ פרמטרים כלכליים שונים ומתבסס על נתונים שנאספו מגופים עסקיים בעולם, ביניהם איגוד לשכות המסחר בישראל. המדד בוחן את ביצועי המדינות ע"פ ארבעה פרמטרים: חוסן כלכלי, יעילות העסקים, מערכות התשתיות ויעילות ממשלתית.