איגוד התעשיה הקיבוצית: גידול של 40% בפעילות מפעלי הקיבוצים בחו"ל בשנת 2004

בשנת 2004 גדלו מכירות המפעלים הקיבוציים הנובע מהפעילות בחו"ל ב-40% והסתכמו ב-620 מיליון דולר, וזאת לעומת 440 מיליון דולר בשנת 2003, כך עולה מנתוני סיכום שנתיים שריכזה מנהלת המחלקה הכלכלית באיגוד התעשיה הקיבוצית, שלומית ארבל


00:00 ,26.01.2005 מאת: מערכת פורט2פורט

מנכ"ל איגוד התעשיה הקיבוצית, עמוס רבין: שביתה בנמלים תגרום לגידול נוסף בפעילות המפעלים הקיבוציים בחו"ל בשנה הקרובה
 
בשנת 2004 גדלו מכירות המפעלים הקיבוציים הנובע מהפעילות בחו"ל ב-40% והסתכמו ב-620 מיליון דולר, וזאת לעומת 440 מיליון דולר בשנת 2003, כך עולה מנתוני סיכום שנתיים שריכזה מנהלת המחלקה הכלכלית באיגוד התעשיה הקיבוצית, שלומית ארבל. הנתונים מתיחסים למכירות של כארבעים מפעלים בקיבוצים המחזיקים בחברות בת או בקווי יצור שהוקמו בחו"ל.
 
מנכ"ל איגוד התעשיה הקיבוצית, עמוס רבין, אמר שלהקמת מפעלים וקווי יצור בחו"ל יש תרומה מבורכת למפעלים, שכן היא מאפשרת להם לפתח מקורות הכנסה נוספים תוך התקרבות לשווקי היעד. עם זאת, מבחינת המשק הלאומי יש לתופעה זו היבטים שליליים שכן ניתן היה לבצע חלק מפעילות זו בארץ, תוך קליטת עובדים חדשים ומתן תעסוקה לספקים ונותני שרותים. יש לזכור שמדובר בסכום אדיר של קרוב לשלושה מיליארד שקל בשנה!
 
לדברי רבין, בעוד שבארץ הממשלה מפחיתה את הסיוע למפעלי התעשיה, מדינות אחרות מחזרות אחר המפעלים הישראלים ונותנות להם מענקים בשיעורים גבוהים ביותר. הוא העריך שפתיחת קוי היצור בחו"ל הואצה על ידי השביתות החוזרות ונשנות בנמלים. מנהל מפעל אחראי צריך להבטיח שיוכל לעמוד בהזמנות בכל תנאי ואחת הדרכים לכך היא לייצר בחו"ל.
 
מנכ"ל איגוד התעשיה הקיבוצית אמר ששביתה נוספת בנמלים תאיץ מגמה זו של מעבר לחו"ל. הממשלה והעובדים שאינם מצליחים להגיע ביניהם להסדר יגרמו להחרפת האבטלה בארץ ובסופו של דבר לירידה בתנועת הסחורות בנמלים. הוא קרא לשני הצדדים לשבת ליד שולחן המו"מ ולמנוע את השביתה.