אולמרט הגיש הצעת מחליטים לממשלה בנושא עידוד פיתוח ושיווק אזורי תעשייה בפריפריה

מטרת ההצעה לשחרר חסמים המעכבים את פיתוחם ושיווקם של אזורי תעשייה באזורי עדיפות לאומית א' ו- ב'; הצעת ההחלטה משלימה את החלטת הממשלה שהתקבלה בדבר מתן הנחות במחירי קרקע למגורים באזורי עדיפות לאומית


00:00 ,14.07.2005 מאת: מערכת פורט2פורט

מטרת ההצעה לשחרר חסמים המעכבים את פיתוחם ושיווקם של אזורי תעשייה באזורי עדיפות לאומית א' ו- ב'; הצעת ההחלטה משלימה את החלטת הממשלה שהתקבלה בדבר מתן הנחות במחירי קרקע למגורים באזורי עדיפות לאומית
 
מ"מ רוה"מ ושר התמ"ת אהוד אולמרט הגיש לאישור הממשלה תוכנית אסטרטגית רב שנתית בנושא הסרת חסמים, ביצוע צעדי התייעלות ובניית סל תמריצים אשר יאפשרו האצת פיתוח של אזורי תעשייה בפריפריה הממוקמים ביישובי קו העימות ובאזורי עדיפות לאומית א' ו- ב' ושיווק בהיקף של לפחות 500 דונם מדי שנה.
 
מ"מ רוה"מ ושר התמ"ת אהוד אולמרט אמר כי משרד התמ"ת אחראי לפיתוחם ושיווקם של 66 אזורי תעשייה ומסחר הממוקמים באזורי פיתוח א' וב'. וכי החלטת הממשלה (מס' 822 מיום 15.9.03) קבעה כי עלות הפיתוח שתגבה מיזמים באזורי התעשייה תהיה עלות הפיתוח הריאלית תוך מתן אפשרות לסבסד את עלות הפיתוח הריאלית בשיעור של 30% ועד 50,000 ₪ לדונם. 
 
החלטת ממשלה זו אינה עושה הבחנה בין אזורי העדיפות השונים ומגבילה את השתתפות המדינה לסבסוד מקסימאלי של-50,000 ₪ לדונם, כך שכל העלות הנוספת לפיתוח דונם קרקע באזורי העדיפות, מעבר לסכום של 167 אלף ₪, נופלת על כתפי היזם, ללא השתתפות של המדינה.
 
לאור זאת מציע משרד התמ"ת לקבוע מחירי טבלה לקרקע המבוססים על הענקת סבסוד ממשלתי בשיעורים המפורטים בטבלה הבאה:

שיעור סבסוד מהוצאות הפיתוח

אזור עדיפות לאומית

50%

קו עימות

40%

אזור פיתוח א'

10%

אזור פיתוח ב'

עוד מוצע להטיל על מנכ"ל משרד התמ"ת לקבוע ולפרסם בתוך 30 יום טבלת מחירי פיתוח לאזורי התעשייה המבוססים על עלויות הפיתוח הריאליות בכל אזור תעשייה בניכוי שיעורי הסבסוד. במקרים בהם שיעורי הסבסוד שנקבעו מחייבים שינוי במחירים שהיו נהוגים עד 31/12/2003 יתבצע העדכון באופן הדרגתי במשך עד 3 שנים החל ממועד קבלת החלטה זו.
 
מנכ"ל משרד התמ"ת בתיאום עם הממונה על התקציבים באוצר יוסמך במקרים חריגים להעמיק את סבסוד עלויות הפיתוח באזורי תעשייה, אשר לא ניתן לשווקם בשיעורי הסבסוד שנקבעו בהחלטה זו.
 
השר אולמרט הוסיף כי תקציב המינהל לאזורי פיתוח במשרד התמ"ת האחראי על פיתוחם ושיווקם של אזורי התעשייה בפריפריה קוצץ בשנים האחרונות בשיעור מצטבר של 75% ותחת אילוצים אלו האפשרויות העומדות בפני המשרד לקדם את מדיניות הממשלה בנושא עידוד פיתוח ושיווק אזורי תעשייה בפריפריה מצומצמות ביותר. לאור זאת מוצע להוסיף לבסיס תקציב המינהל לאזורי פיתוח סך של 40 מיליון ₪ אשר ישמשו לביצוע עבודות פיתוח ליזמים קיימים, להאצת השיווק ליזמים חדשים ולביצוע עבודות פיתוח קרקע באזורי התעשייה.
 
מנכ"ל משרד התמ"ת רענן דינור אמר כי על מנת לייעל את פיתוחם ושיווקם אזורי התעשייה מוצע במסגרת התוכנית האסטרטגית לבצע פיילוט שבמסגרתו תועבר בשנת 2005 האחריות לפיתוחם ושיווקם של 10% אזורי התעשייה ממשרד התמ"ת לידי זכיינים ו/או הרשויות המקומיות הרלוונטיות אשר יבחרו בהתאם לתקנות חובת המכרזים. בהתאם לתוצאות הפיילוט תורחב השיטה לכלל אזורי התעשייה הנמצאים באחריות משרד התמ"ת.
 
מנכ"ל משרד התמ"ת רענן דינור הוסיף כי לשם ביצוע התכנית מוצע להקים ועדת מכרזים בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת ובהשתתפות מנהל המינהל לאזורי פיתוח במשרד התמ"ת, נציג ממ"י שימונה על ידי מנהל המינהל, נציג אגף התקציבים שימונה על ידי הממונה על התקציבים במשרד האוצר ונציג החשב הכללי שימונה על ידי החשב הכללי באוצר. ועדת המכרזים תקבע את אזורי התעשייה שיועברו לידי הזכיינים במסגרת הפיילוט ובכל אחת מהשנים 2005-2008, תקבע את תנאי המכרזים, תכין את מסמכי המכרזים, תפרסם את המכרזים, תבחר את הזכיינים ותבצע בקרה ומעקב אחר השגת יעדי התוכנית.
 
החלטה זו משלימה החלטות נוספות לעידוד התעשייה והתעסוקה בפריפריה כדוגמת: הרפורמה בחוק לעידוד השקעות הון והפעלת מסלול לעידוד התעסוקה בפריפריה החל משנת 2005.