79% מהתעשיינים מתקשים לגייס עובדים מקצועיים

סקר של התאחדות התעשיינים מצא שבענף הכרייה ומוצרי הבנייה מתקשים 100% מהנשאלים בגיוס עובדים מקצועיים. נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן: "הידרדרות החינוך המקצועי בעקבות הזנחה ארוכת שנים"


12:48 ,08.01.2014 מאת: מערכת פורט2פורט

79% מהתעשיינים מדווחים על קשיים משמעותיים בגיוס עובדים מקצועיים לעבודה במפעלים ברבעון השלישי של שנת 2013. כך עולה מסקר שערכה מחלקת המחקר בהתאחדות התעשיינים בקרב למעלה מ-170 חברות תעשייתיות.

 

שיא נרשם בענף הכרייה ומוצרי הבנייה בחוסר יכולת לגייס. על פי הנתונים, כל תשעת התעשיינים המרכזיים בתחום (100% מהנשאלים בענף), דיווחו על קושי משמעותי בגיוס עובדים מקצועיים.

 

הנתונים מעידים על החמרה משמעותית בקושי לגייס עובדים מקצועיים. כך, למשל, בשיא המשבר הכלכלי של שנת 2008-9, רק 42% מתעשיינים דיווחו על קושי בגיוס עובדים מקצועיים.

 

במקביל נמשך הקושי בגיוס עובדים מקצועיים גם בקרב תעשייני ענף המתכת והחשמל. שיעור החברות שדיווחו על קשיים בגיוס עובדים מקצועיים בענף זה עמד על 85% ברבעון השלישי של השנה, לעומת 80% ברבעון הראשון של השנה. מדובר באחוז הגבוה בהשוואה לממוצע התעשייה מזה למעלה בארבע שנים ברציפות.

 

בנוסף דווחו תעשייני ענף האלקטרוניקה על עלייה עד כדי 83% בקושי בגיוס עובדים מקצועיים ברבע השלישי של 2013, לעומת 68% ברבעון הראשון של השנה. קושי כה גבוה בגיוס עובדים מקצועיים לא דווח על ידי תעשייני הענף מאז תחילת 2012, עת הגיע אחוז המדווחים על קושי לרמת שיא של 90%.

 

קשיי גיוס בולטים נרשמו גם בענף הגומי והפלסטיק, כ-83% מתעשייני הענף שהשתתפו בסקר דיווחו על קושי בגיוס עובדים מקצועיים. נתון זה הוא שיפור לעומת הרבעון הראשון של השנה, אז דיווחו 91% על קושי בגיוס עובדים.

 

גם תעשייני ענף הכימיה המשיכו לדווח על קושי בגיוס עובדים מקצועיים: אחוז התעשיינים שדווחו על קושי נותר ברבע השלישי של 2013 על 81%, בדומה ל-80% שדיווחו כך ברבעון השני של השנה ולעומת 71% שדיווחו כך ברבעון הראשון של השנה.

 

נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים צביקה אורן מסר בעקבות הנתונים: "בעקבות הזנחה  ארוכת שנים, החינוך המקצועי בישראל הלך והתדרדר. במקום שמיטב צעירי ישראל ירכשו חינוך מקצועי ויבקשו לעבוד בתעשייה,  מי שהופנה לחינוך מקצועי  היו תלמידים שנפלטו ממערכות חינוך אחרות. יש לקעקע מצב זה מהיסוד ולהפוך את החינוך המקצועי בישראל למקור גאווה.

 

"התעשייה הישראלית משוועת לאנשים מוכשרים, בעלי ידיים חכמות, שיוכלו להשתלב בעבודה במפעלים ברחבי הארץ. על ממשלת ישראל מוטלת האחריות לשקם את החינוך המקצועי בישראל ולהכשיר את דור העתיד של התעשייה המקומית".