שרגא ברוש: "מחיר" התחזקות השקל-הפסד תמורות יצוא של כ-1.6 מיליארד ש"ח ליצואנים ברבעון 2

בשל היחלשות הדולר ברבע השני של 2003, נגרם ליצואנים הפסד תמורות יצוא של כ- 1.6 מיליארד ש"ח, לעומת הרבעון הראשון של השנה. כך טוען שרגא ברוש, יו"ר המכון הישראלי ליצוא ולשיתוף-פעולה בינלאומי


00:00 ,24.07.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
בשל היחלשות הדולר ברבע השני של 2003, נגרם ליצואנים הפסד תמורות יצוא של כ- 1.6 מיליארד ש"ח, לעומת הרבעון הראשון של השנה. כך טוען שרגא ברוש, יו"ר המכון הישראלי ליצוא ולשיתוף-פעולה בינלאומי. (מדובר בהפסד של תמורות ייצוא בשקלים, שמקבל היצואן עבור הייצוא שלו שנעשה בדולרים).

ברוש מעריך, כי אם הדולר ישמור על רמה נמוכה של 4.4 ש"ח לדולר, הרי הפסד תמורות הייצוא יסתכם במחצית השנייה של 2003 בכ-2.4 מיליארד ש"ח. במילים אחרות: מדובר בהפסד תמורות מצטבר של כ- 4 מיליארד ש"ח ליצואנים מאז הרבע השני של השנה.

יו"ר מכון היצוא מציין, כי אמנם לא כל הירידה בתמורות מתבטאת באופן מלא בריווחיות היצואנים. שכן גם עלות תשומות חומרי הגלם מיבוא קטנה, אך זו מהווה רק 45% מסך המכירות.

ברוש מזהיר, כי אם שער הדולר ימשיך לשמור על רמה נמוכה של 4.4 ש"ח לדולר עד סוף השנה, ייגרם לייצוא התעשייתי נזק שנתי של כ- 400 מיליוני דולרים, בגין הירידה בשיעורי גידול הייצוא בעתיד.

יו"ר מכון הייצוא קורא לנגיד בנק ישראל ולשר האוצר לנקוט באמצעים מיידיים כדי לשנות מגמה זו, הפוגעת קשות בכושר התחרות של הייצוא וביצואנים עצמם.

ברוש קורא לד"ר קליין ולנתניהו לא להמשיך "ולשבת על הגדר" אלא להאיץ את קצב הפחתת הריבית ל- 0.75% לחודש בחודשיים הקרובים, להגביל את תנועות ההון הנכנסות לישראל לפרק זמן מינימלי של 4 חודשים ולהתערב ישירות בשוק המט"ח, על פי צורך.

לדעת יו"ר מכון הייצוא, לו היו מגבילים את תנועות ההון לישראל בתחילת השנה, התוצאה הייתה יכולה להיות - צמצום ניכר של כניסת הון זר ספקולטיבי לארץ, שגרמה לתיסוף מלאכותי בשער החליפין של השקל.