שר הכלכלה של אוקראינה מגיע השבוע לארץ לדיונים כלכליים

שר הכלכלה של אוקראינה, ואלרי חורושקובסקי, מגיע השבוע לביקור בארץ כאורחו של מ"מ רוה"מ ושר התמ"ת והתקשורת, אהוד אולמרט. חורושקובסקי עומד בראש משלחת רמת דרג אשר כוללת את סגני שרי החוץ, התחבורה, הבריאות, החקלאות, התקשורת וכן סגן נגיד הבנק המרכזי


00:00 ,25.11.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
אולמרט: " הדיונים הכלכליים עם אוקראינה הם ביטוי לתשומת הלב שמעניק המשרד לשיפור תנאי הסחר בין ישראל לבין מדינות מזרח-אירופה"

שר הכלכלה של אוקראינה, ואלרי חורושקובסקי, מגיע השבוע לביקור בארץ כאורחו של מ"מ רוה"מ ושר התמ"ת והתקשורת, אהוד אולמרט. חורושקובסקי עומד בראש משלחת רמת דרג אשר כוללת את סגני שרי החוץ, התחבורה, הבריאות, החקלאות, התקשורת וכן סגן נגיד הבנק המרכזי.

ביום ד' (26.11.03) יתקיימו בירושלים דיונים כלכליים בין ישראל לאוקראינה. הנושאים המרכזיים שיועלו בדיונים בין הצדדים:
  • הצטרפות אוקראינה לארגון הסחר העולמי, ובקשות ישראל להקלה בשיעורי מכס של מוצרים נבחרים.
  • הרחבת שיתופי פעולה בתחומי התקשורת, התחבורה, החקלאות והבריאות.
  • מציאת דרכים להקלה על פעילותן של חברות ישראליות באוקראינה, במיוחד בכל הנוגע להקטנת הסיכונים הכרוכים במימון פרוייקטים ועסקאות באשראי מול אוקראינה.

כמו כן, צפויים להחתם במהלך הביקור מספר הסכמים כלכליים ובהם: אמנה למניעת כפל מס, הסכם שת"פ בתחום התקשורת והסכם שת"פ בין מכוני התקנים משתי המדינות.
השר אולמרט אומר כי הדיונים הכלכליים עם אוקראינה הם ביטוי לתשומת הלב שמעניק המשרד לשיפור תנאי הסחר בין ישראל לבין מדינות מזרח-אירופה. מזרח אירופה הוכרזה כאיזור יעד לפעילות בשנת 2003, בשל ההזדמנויות הרבות הניצבות בפני חברות ישראליות בתחומי הפרוייקטים, התשתיות, התקשורת והחקלאות, לצד הצפי להמשך צמיחה מהירה בכלכלותיהן של מדינות איזור זה בשנים הקרובות.

רונית קן, מנהלת מינהל סחר-חוץ בתמ"ת מציינת כי יש עניין גובר מצד התעשייה בישראל בדבר הזדמנויות עסקיות באוקראינה. חברות רבות וביניהן נטפים, פלסטרו, אי.סי.איי, ראד וסופרקום ביקשו להשתלב בדיונים הכלכליים הצפויים.

ממינהל סחר חוץ במשרד התמ"ת נמסר כי אוקראינה הינה אחת מהמדינות הגדולות והחשובות שבמדינות מזרח אירופה עם אוכלוסייה המונה כ-50 מיליון איש.

עוד מציינים במינהל סחר חוץ כי, הכלכלה האוקראינית צומחת בקצב של למעלה מ-% 5 בשנה, אך על הצמיחה המהירה ויישום הרפורמות המבניות מעיב חוב חיצוני גבוה מאוד ותלות במקורות אנרגיה (בעיקר גז ונפט) המיובאים מרוסיה. לצד העליה בצריכה הפרטית, ענפים רבים במשק האוקראיני זקוקים לשדרוג טכנולוגי ולשיפור התשתיות. אנליסטים רבים מעריכים את הפוטנציאל הכלכלי הגלום באוקראינה כגבוה ביותר מכל המדינות שהיוו בעבר את ברית-המועצות.

השר האוקראיני ייפגש במהלך ביקורו בישראל גם עם: שר החוץ, סילבן שלום, השר לענייני ירושלים והתפוצות, נתן שרנסקי, וסגן יו"ר הכנסת ח"כ מיכאל נודלמן.


נתוני סחר ישראל-אוקראינה

הסחר בין ישראל ואוקראינה גדל בהתמדה בשנים האחרונות והגיע בשנת 2002
לכ-210 מיליון דולר, מתוכם כ-70 מיליון דולר יצוא. המוצרים העיקריים שישראל מייצאת לאוקראינה: יהלומים, כימיקלים, ציוד היי-טק, מוצרי פלסטיק, מוצרי מזון וקוסמטיקה. המוצרים העיקריים שישראל מייבאת מאוקראינה: ברזל ופלדה, יהלומים, דגנים (בעיקר חיטה), דשנים, עץ ומוצריו.

בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2003 חלה עליה של כ-18% בייצוא הישראלי לאוקראינה (ללא יהלומים) לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כאשר סך הייצוא הסתכם ב-38.5 מיליון דולר. עיקר העלייה היתה במוצרי הי-טק (15%), במוצרי פלסטיק (9%) ובמתכות פשוטות (80%). הייבוא מאוקראינה , לעומת זאת, רשם ירידה של 19%, וזאת בעיקר בשל מוצרי צמחים אשר ירדו ב-60%.