שרת התחבורה בוועדת הכלכלה: הודעת צים - צעד מוחשי שמוביל לעידן חדש בעולם הנמלים

שרת התחבורה ח״כ מרב מיכאלי הציגה בוועדת הכלכלה את עבודת משרדה מאז כניסתה לתפקיד, והתייחסה לנושאים רבים בהם המשבר בענף התעופה הישראלי: אנחנו כמדינה לא יכולות להרשות לעצמנו להיות בלי תעופה ישראלית חזקה ומתפקדת


12:01 ,22.12.2021 מאת: מערכת פורט2פורט

שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, ח״כ מרב מיכאלי, הציגה הבוקר בוועדת הכלכלה את עבודת משרדה מאז שנכנסה לתפקיד שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, וזאת לצדה של מנכ״לית המשרד, מיכל פרנק. השרה הציגה את תכניות העבודה הבולטות של המשרד ולאחר מכן השרה מיכאלי והמנכ״לית פרנק ענו לשאלות חברי הכנסת בוועדת הכלכלה. השרה התייחסה להודעת חברת צים מאתמול בה היא הודיעה ללקוחותיה על מעבר לנמל המפרץ בקו האדריאטי (לינק לידיעה בנושא). 

 

השרה מיכאלי אמרה הבוקר בוועדת הכלכלה כי: ״אנחנו כמדינה לא יכולות להרשות לעצמנו להיות בלי תעופה ישראלית חזקה ומתפקדת וכרגע הפגיעה היא אנושה ולא מקבלת מענה. האוצר מתעקש על סיסמאות לא רלוונטיות ולא מתאימות ובינתיים יש אלפי עובדות ועובדים שנפגעים״.

 

בפתח דבריה אמרה: לקראת התקציב הצהרנו מה צפוי לקרות ואכן אחרי התקציב הדברים קורים, יש מהפכה בהתהוות באמצעות שינוי סדרי העדיפויות – אנחנו שמות את הולכות והולכי הרגל בראש מתוך תפיסה של הליכתיות תחילה ואחריהם שבילי אופניים וכלים קלים, תחבורה ציבורית במקביל ובסוף הפירמידה הרכב הפרטי, כשהמטרה שלנו היא צמצום מס' כלי הרכב הפרטיים על הכביש במקביל למתן אלטרנטיבות נוחות, מהירות, אמינות ובטוחות. באשר לבטיחות בדרכים, זהו אחד הדגשים המרכזיים שהמשרד שם עליהם היום את כובד המשקל ותשומת הלב וימשיך לעשות זאת.

 

עוד אמרה: בחצי שנה, שמתוכה חודשיים הושקעו בהעברת התקציב, הספקנו גם לקדם דברים שתוכננו, גם להוציא לפועל דברים שלא היה כלים להוציא לפועל וגם לשנות כיוון בהרבה נושאים. הבאנו תקציב שיא למשרד ש-80% מהתוספת שלו הולכת לתחבורה הציבורית והרחבת השירות כשבחצי השנה האחרונה הוספנו או תגברנו 101 קווים, 32 מתוכם חדשים לגמרי. אתמול הודענו על יציאה לדרך של תוכנית המסופים, 9 מסופים חדשים במספר ערים שחלקם יהיו ׳האב׳ – מרכז תחבורה שיכלול לא רק אוטובוסים, אלא גם מקום שיחבר רכבות ורכבות קלות ואת כל סוגי התחבורה שיתווספו. למותר לציין שאי אפשר להוסיף אוטובוסים בלי הוספת מסופים שיהיה להם מקום לצאת ממנו ככה שמדובר בצעד משמעותי.

 

על הפרוייקטים השונים שמקודמים: אנחנו עובדות על קידום רשת הרכבות הקלות ויציאה לדרך של המטרו, על האצה משמעותית של חישמול הרכבת, ודרשתי מהרכבת לקבל אלטרנטיבות ללו״ז מקוצר בהרבה, כדי להבין איך דוחפות עוד יותר מהר את חישמול הרכבת שהוא פרויקט לאומי, הכרחי ודחוף שחייב להתקדם מהר יותר. כל זה בנוסף להחלטת ממשלה לתחבורה נקיה שהעברנו שמעמידה יעדים קונקרטיים ובהתאם לכך, כל המסופים שיוקמו מעכשיו לתחבורה ציבורית יוקמו עם תשתית חשמלית כדי לזרז במקסימום את המעבר לתחבורה חשמלית. מנכ״לית המשרד הקימה את צוות המאי״ץ שעובד על סנכרון בין האגפים השונים – תשתיות, תחבורה ציבורית, תכנון ועל הרבה יותר שילוביות שרואה רשת תחבורה ולא תחבורה ציבורית בנפרד מכבישים ובנפרד משבילי אופניים ובטח בנפרד מהליכתיות שלא נחשבה קודם. הצוות הזה עובד במטרה להאיץ את העבודה על מסופים, שבילי אופניים וצירי העדפה. המשרד עד היום הוציא 200 מיליון שקל על שבילי אופניים, ואנחנו נוציא ב-5 שנים 2 מיליארד שקל כשהיעד הוא שרשתות הנסיעה בכל הערים תהיינה זמינות לאופניים בכל רחבי הארץ. חשוב לציין - זה לא רק בגוש דן, אני מאמינה שהתפקיד של אופניים במרחב הכפרי וביישובים קטנים ובוודאי בישובים רחוקים מהמרכז הוא חשוב לא פחות ולפעמים יותר.

 

על השקעה בחברה הערבית: יש לנו תכנית חומש לחברה הערבית, מתוך תקציב חסר תקדים של 30 מיליארד ₪, שיושקעו בהתחלה של סגירת הפערים בחברה הערבית, תקציב התחבורה הוא השני בגודלו בתוכנית, כ-3.5 מיליארד ₪, ונתיבי איילון ממפה את כל הרשויות הערביות וממפה פרויקטים במסגרת זה. זה ידוע שכמה שרשות חלשה יותר כלכלית היא מתקשה לספק תשתית בסיסית של מדרכות וברשויות הערביות זה נכון פי כמה, ולכן חלק מהכסף ילך לתשתיות האלה כי בלי מדרכה אי אפשר לשים תחנת אוטובוס ויש שם פער עצום של תחבורה ציבורית שצריך לסגור.

 

על הנמלים: אתמול צים הוציאה הודעה שהיא מעבירה קו שלה לפריקה בנמל החדש, נמל המפרץ, זה צעד מוחשי שמוביל לעידן חדש בעולם הנמלים, אבל לפני כן, המשרד ומנכ״לית המשרד השקיעו מאמצים אדירים, לחצנו והבאנו לעוד ידיים עובדות בנמלים ככה שקיצרנו את התור התפעולי בנמלים באופן משמעותי. יוקר המחייה שנובע ממה שקורה במסחר בים לא מתחיל ונגמר בתור התפעולי, ויש הרבה תחנות אחרות בדרך - יש הרבה מרוויחים שיש להם תועלת כלכלית מהתמשכות הדרך, אבל בכל מה שנוגע אלינו ובשליטתנו בקיצור התור עשינו התקדמות משמעותית.

 

על התעופה הישראלית: במקביל, האתגר הכי משמעותי של הממשלה הוא לשמור על ענף התעופה הישראלית. אנחנו במשבר בריאותי שאין חולקת על האתגרים שהוא מעמיד ואין שאלה שצריך לעשות צעדים קשים ומגבילים, אבל בחברות התעופה הפגיעה היא אנושה. הוחלט על הגבלות על טיסות ואני מבקשת את תמיכתם כוועדה בצורך הדחוף לתמוך בחברות התעופה שלנו. בריטיש איירוויז הודיעה שהיא מפסיקה טיסות, מי יחזיר את הישראליות והישראלים מלונדון או יעדים אחרים? אנחנו כמדינה, עם כל הייחודיות שלנו, לא יכולות להרשות לעצמנו להיות בלי תעופה ישראלית חזקה ומתפקדת וכרגע הפגיעה  היא אנושה ולא מקבלת מענה. האוצר מתעקש על סיסמאות לא רלוונטיות ולא מתאימות, יש אלפי עובדות ועובדים שלא זכאים לחל״ת שעברו בכל הגלים פגיעה קשה וזה דבר שאסור לאפשר אותו. רה״מ איתנו במאמץ ושר האוצר חייב להבין שאי אפשר להמשיך עם המתווה שמספק הלוואות, כי הלוואות צריך להחזיר וחברה לא תיקח הלוואה כשהיא יודעת שלא יהיה לה מאיפה להחזיר. צריך סיוע ורשת הגנה לחברות התעופה שלנו בהקדם.

 

על קידום חקיקה: עוד תפקיד שיש לוועדה שהוא חשוב לא פחות – יש הרבה חקיקה ותקנות במושב הקרוב, חלקן מחכות הרבה זמן וזה בידיים שלכם לפתוח את פקק החקיקה הזה של תקנות מאוד נדרשות שאזרחי ואזרחיות ישראל זקוקים להן – תקנות בתחום הטיס, הנמלים, הרישוי, הרבה דברים שמחכים לוועדה ואני סומכת עליכם שזה יקודם במושב הקרוב במקסימום.