משרד התמ"ת חתם אתמול על הסכם עם ה-NDRC , National Development and Reform Commission, גוף התכנון המרכזי של הממשל הסיני, האמון על קביעת המדיניות המיקרו והמאקרו כלכלית של ממשלת סין. בין תחומי אחריותו נמצאים קביעת כיווני ההתפתחות הכלכלית של סין, ניסוח המטרות והיעדים הכלכליים, ייזום ויישום פרויקטים גדולים המתבצעים בסין וניסוח האסטרטגיה הכלכלית של סין במסגרת תכנית החומש ויישומה.
השר שמחון מסר כי, מדובר בהנחת תשתית חשובה עם גוף הנחשב "לגלגל השיניים" של ממשלת סין, בגין הנעתו תהליכים ופרויקטים רחבי היקף בכל סין. באמתחתו תקציבי ממשל גדולים וצוות ניהול מוערך המקושר עסקית לחברות סיניות רבות ולגופים בינלאומיים הפועלים בסין.
ממשרד התמ"ת נמסר כי, ההסכם הינו תולדת יוזמה של המינהל לסחר חוץ במשרד התמ"ת אשר זיהה את חשיבותו של גוף זה, מרכזיותו בתהליך קבלת ההחלטות של הממשל הסיני בנושאים הכלכליים והפוטנציאל הטמון לתעשייה הישראלית בחבירה עם גוף זה, והביא לפני הנהלת ה-NDRC ההסכם לשיתוף הפעולה עימם שעתה הבשיל לכדי חתימה.
במסגרת המאמצים ליישום ההסכם, יקיימו שני הצדדים, המינהל לסחר חוץ מן הצד הישראלי ומחלקת ההיי-טק ב-NDRC מן הצד הסיני, מפגשי שת"פ ופגישות מומחים על מנת לדון בתכנון פרויקטים משותפים במגוון תחומים ביניהם IT, ביוטק, אנרגיות מתחדשות, טכנולוגיות חקלאיות, טכנולוגיות מים, והשקעות בסטארטאפים.
אלירן אלימלך, הנספח המסחרי של משרד התמ"ת בבייג'ינג, אמר כי "מטרת ההסכם היא לייצר שת"פ ומנגנוני התייעצות עם גוף זה במטרה לקרב את ישראל אל תהליכי קבלת ההחלטות ואל עמדות הבכורה בסחר התחרותי והקשה עם סין. ההסכם שאנו מקדמים מולם הוא כלי אסטרטגי לטווח הארוך כשבשלב הראשון אנו מצפים להעמקת הקשר בין אנשי עסקים ישראליים לאנשי העסקים המובילים הסיניים, ובטווח הבינוני וארוך שיפור תנאי הסחר והכנסת טכנולוגיה ישראלית לתכניות האסטרטגיות של ה-NDRC."
עוד נמסר כי, החתימה עם ה-NDRC הינה שלב נוסף במאמצי משרד התמ"ת לחזק את תשתית הסחר עם סין על ידי הפעלת כלים מגוונים, כאשר קדם לה לפני מספר שבועות הכרזת שר התמ"ת, שלום שמחון, על השקת תוכנית בסך 100 מיליון שקלים הממוקדת בסיוע לחברות ישראליות המבקשות לחדור להודו וסין, הרחבת מערך הנספחויות המסחריות והגדלת מספר ההסכמי שת"פ במו"פ עם ערים ופרובינציות בסין, ובמקביל מתחיל משרד התמ"ת בביצוע סקר הבוחן כדאיות הסכם אס"ח עם סין.
ממנהל סחר חוץ שבמשרד התמ"ת נמסר כי, בשנת 2010 חל גידול משמעותי בהיקף הסחר עם סין, והוא הסתכם ב-6.78 מיליארד דולר, גידול של 48% ביחס לשנה שעברה. הגירעון המסחרי בשנת 2010 עמד על כ-2.69 מיליארד דולר.
הייצוא לסין בשנת 2010 הסתכם ב-2.046 מיליארד דולר וסימן בכך זינוק של כ-95% מנתוני 2009. ברבעון הראשון של 2011 עמד היקף הסחר על 1.86 מיליארד דולר, גידול של 20% לעומת הרבעון הראשון אשתקד. הגידול נובע מצמיחה של 18% בייצוא וצמיחה של 21% בייבוא. הייצוא הישראלי לסין מורכב ברובו ממוצרים מתקדמים מענפי האלקטרוניקה, התקשורת, מכונות וציוד, מוצרי תעשיות כימיות, יהלומים וציוד רפואי.