שר האנרגיה: נשקיע 20 מיליארד שקל בהטמנת קווי חשמל

השר כהן אמר את הדברים בדיווח שמסר לוועדת הכלכלה, על רקע שיפור אמינות אספקת החשמל בעקבות המלחמה. שר האנרגיה והתשתיות אף סקר את ההתקדמות של התחרות במשק החשמל, וציין כי עד סוף אוקטובר 150 אלף בתי אב החליפו ספק חשמל


13:16 ,12.11.2024 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ דוד ביטן, התכנסה אתמול לישיבה עם שר הארגיה והתשתיות, אלי כהן, שהגיע לדווח על פעילות משרדו. השר כהן פתח את הסקירה ואמר כי מאז ה-7 באוקטובר עיקר העיסוק של המשרד היה במוכנות לחירום, ומאז המשרד ״מתפקד ללא דופי ומספק את כל צרכי משק האנרגיה – גז, מים, חשמל ודלק״. הוא הוסיף כי הושקעו מאות מיליוני שקלים להבטיח היערכות למגוון תרחישים.

 

ח״כ יוראי להב הרצנו ביקש התייחסות לחיזוק העצמאות האנרגטית, ולביטול מדיניות אפס סיכון במפרץ אילת. השר כהן השיב כי באשר למדיניות בנמל אילת הכוונה היא להכניס מלאי שיאפשר לנמל להמשיך לפעול. באשר לחיזוק העצמאות האנרגטית אמר, כי כדי לשפר את אמינות אספקת החשמל התכנית היא להשקיע כ-20 מיליארד שקל בהטמנת קווי החשמל בעדיפות ליישובים שבטווח של עד 7 ק״מ מהגבול.

השר אף סקר את ההתקדמות של התחרות במשק החשמל, וציין כי עד סוף אוקטובר 150 אלף בתי אף החליפו ספק חשמל והחיסכון הוא של מאות שקלים בשנה לכל בית אב, ומעל 3 מיליארד שקל בשנה למשק. הוא הוסיף כי בשל המלחמה והריבית הגבוהה המגזר הפרטי משקיע פחות, ולכן זה הזמן של הממשלה להשקיע ולפצות ולכן יש כוונה להשקיע למעלה מ-40 מיליארד שקל בתשתיות שמשפרות את הפריון. היו״ר ביטן אמר בתגובה כי הממשלה לא נותנת שקל, אלא מממנת את ההשקעה מהתעריף וזה מוביל לעלייה בתעריפים. ״אם הממשלה תשקיע לא יהיה צורך בהעלאת תעריפים״, אמר.

 

השר כהן התייחס לנושאים נוספים, ואמר כי לאחר המלחמה יש כוונה לצאת לסבב חלוקת רישיונות חיפוש גז, ואמר כי הענף מכניס מיליארדים לקופת המדינה וחשוב גם בזירה המדינית. באשר לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת אמר כהן כי הכוונה היא לעמוד ביעד שקבעה הממשלה לפיו 30% מצריכת החשמל ב-2030 תיוצר מאנרגיה ירוקה. ״אנחנו רוצים לראות חזון שבו על כל גג תהייה מערכת סולארית. בחודש הקרוב נגבש את התכנית וניתן תמריצים והקלות״, אמר. באשר ליעד הוא אף ציין: ״אפשר להגיע אליו ואנחנו מתכוונים להגיע ולעבור את ה-30%״.

 

בנוסף לכך ציין השר כי האגירה היום היא לא מספקת, אבל בסוף הכלכלה תנצח ונעמוד ביעד ל-2030 כי זה יהיה כלכלי. לדבריו, מה שקרה בפאנלים הסולאריים שהוביל להוזלת הייצור יקרה גם באגירה וגם שם המחירים ירדו.