בשורה משמעותית לתעשיית הקנביס הרפואי בישראל: שרי הממשלה החדשה החליטו לפתור חסמים משמעותיים שמנעו את מימוש הפוטנציאל של יצוא הקנביס הרפואי לעולם, כך שיתאפשר יצוא של מגוון מוצרים למדינות רבות בעולם.
בעקבות פניית שרת הכלכלה והתעשייה, האלופה (במיל') אורנה ברביבאי, לשר הבריאות, ניצן הורוביץ, לשר הבט״פ עמר בר לב ולשר האוצר, אביגדור ליברמן, בבקשה לתמוך בסעיף אשר יובא במסגרת חוק ההסדרים, להסרת חסמי הייצוא הקיימים כיום בישראל בענף הקנביס הרפואי ויאפשר את מימוש פוטנציאל התעשייה, סיכמו השרים על תמיכה בנושא ואישורו במסגרת חוק ההסדרים.
ישראל היא אחת המדינות המובילות בייצור, מחקר ופיתוח בתחום הקנביס הרפואי, והיא בעלת 35 חוות ריבוי, 31 חוות גידול ו-9 מפעלים המייצרים מוצרי קנביס רפואי לטובת מטופלים בארץ ובעולם. פוטנציאל המכירות של חברות הקנביס הרפואי, לשוק המקומי ולייצוא, מוערך בהיקף של כ-3-2 מיליארד דולר בשנה.
תעשיית הקנביס המקומית צומחת בקצב של כ-30% בשנה, עם היקפי מכירות של למעלה מ-700 מיליון שקל בשנת 2020. הסרת חסמים בשוק הקנביס הרפואי לייצוא תפתח ותקדם את יכולות תעשיית הקנביס הרפואי בישראל וכך יתאפשר גידול בהיקף המשרות בתעשייה זו בכל רחבי הארץ. בנוסף, המחקר והפיתוח בתחום הקנביס הרפואי בישראל, שכבר היום הוא מהמפותחים בעולם, צפוי לגדול ולחזק את מעמדה של מדינת ישראל כבעלת ידע וחדשנות בתחום הטיפול בקנביס הרפואי. בנוסף צפויים להתפתח שיתופי פעולה בינלאומיים בתחום, לטובת רבים הזקוקים לכך.
עד כה לא התאפשר למעשה יצוא מלא בשל מגוון חסמים. במסגרת השינויים המבניים הנלווים לחוק התקציב לשנים 2021-2022 מוצע לתקן את החלטת ממשלה 4490 מיום 2019.1.29 שעניינה ״אימוץ המלצות הצוות לבחינת היתכנות היצוא של קנביס רפואי״, כך שיצומצמו ההגבלות הקיימות כיום בתחום יצוא הקנביס הרפואי ויתאפשר יצוא של חומרי גלם בהם חומר צמחי הניתן לריבוי וכן מוצרים שלא עומדים בהכרח בתקן ישראלי אך מאושרים על ידי מדינות היעד. כמו כן, הוחלט כי משרד הכלכלה ומשרד הבריאות יפעלו יחד להתאמת תקני האיכות הקיימים בישראל, ה-IMC-GMP כך שיוכרו כשקולים או זהים לדרישות במדינות המיועדות לייצוא. באופן הזה, תעשיית הקנביס הישראלית תוכל להמשיך להתפתח.