אחרי עשרות שנים של חוסר בהירות ולאחר עבודה יסודית של שרת התחבורה, מירי רגב, מנכ״ל המשרד ואנשי השירות המטאורולוגי, הסדירה ממשלת ישראל בישיבתה אתמול (יום א׳) את ההגדרות והסמכויות של השירות החיוני והחשוב הזה הפועל כיחידת סמך במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים.
השירות המטאורולוגי, שמשרדיו הראשיים ממוקמים בבית דגן עם תצפיות באילת והר כנען, הוקם על ידי המנדט הבריטי עוד בשנת 1937. בשנת 1948, בהקמת המדינה, הוא צורף למשרד התחבורה והבטיחות בדרכים ובשנת 1973 הוא הפך ליחדת סמך במשרד זה.
ההגדרות שאושרו על ידי הממשלה נועדו לקביעת הסמכויות של השירות למתן דיווחים ואזהרות הקשורות להשפעות של אירועי מזג אוויר. מעבר לדיווחים על מזג האוויר באופן שוטף, מדובר בדיווחים ומתן אינפורמציה למשרדי הממשלה, לכוחות הביטחון, לגורמי החירום וההצלה, לרשויות המקומיות, לרשות שדות התעופה ולרשות הספנות והנמלים.
מחובתו של השירות המטאורולוגי להתריע על לתופעות מזג אוויר המסכנות, לדוגמא את גורמי התעופה, הספנות, כחות ההצלה והבטחון וכמובן גם את הציבור הרחב. על פי החלטה זו מחויב השירות המטאורולוגי להפיק תחזיות מזג אוויר ואזהרות מפני תופעות מזג אוויר מסוכנות לרכוש או לחיי אדם, לרבות משקעים, גשם, ברד, שלג, הצפות, שיטפונות, שיטפונות בזק, פוטנציאל לפריצה ולהתפשטות שריפות, טמפרטורה ועומס חום, גלי חום וקור, הגבלות ראות, תנאי ים מסוכן, קרינת השמש, רוחות חזקות, עננות פעילה, ערפל, אובך, סופות אבק, סופות רעמים וברקים לטווחי זמן שונים לכלל משרדי הממשלה על יחידותיהם ויחידות הסמך שלהם, לגופי הביטחון החירום וההצלה, והנגשתם לציבור הרחב; כל זאת באמצעות הפעלה של מרכז לאומי מבצעי לחיזוי מזג אויר שיפעל 24/7.
אישור הממשלה לסמכויות וחובות השירות מעבירות אותו לשלב מתקדם בהתאם לנעשה בכל המדינות המתקדמות בעולם והתאם לאמנות בין לאומיות עליהן חתמה ממשלת ישראל. זאת בהמשך לפעולות הממשלה להתמודדות עם שינויי האקלים ולחשיבות הפעולות להצלת חיי אדם ורכוש כתוצאה מאירועי מזג אוויר קיצוניים.
על פי החלטת הממשלה השירות המטאורולוגי הישראלי יערוך מחקרים מטאורולוגיים, כולל סקרים ויפעל במידת האפשר לעידוד ולקידום מחקר כאמור באקדמיה ובמשק, וכן יפעיל מרכז חישובים אקלימי לאומי, בהתאם להחלטת ממשלה בנושא שנתקבלה לפני כשנתיים.
ניטור והערכת שינויי האקלים וחישוב השינויים (בעבר ובעתיד הקרוב והרחוק); יסייע למשרדי הממשלה על יחידותיהם ויחידות הסמך שלהם, לגופי הביטחון החירום וההצלה להעריך את השפעותיהם של תרחישי הייחוס האקלימיים בטווח המיידי ובטווח הרחוק על ענפי המשק השונים. מדובר, בין השאר, בהשפעה על תשתיות התחבורה השונות, הביטחון, הבניה, האנרגיה, הכלכלה, הבריאות, התעשייה המסחר והתעסוקה, החקלאות, התיירות והגנת הסביבה.
בנוסף, גם מחויב השירות המטאורולוגי להכנת חוות דעת מקצועית ביחס להצעות להחלטה העומדות על סדר יומה של הממשלה וועדותיה, והשפעתם האפשרית של נושאי מטאורולוגיה ואקלים על הציבור והמשק. כמו כן לקחת חלק פעיל ולהשתלב בצוותים המוקמים במסגרת החלטות ממשלה בנושא שינויי אקלים והשפעותיו.
הממשלה קבעה גם כי על השירות המטאורולוגי לפתח כלים חדשניים ושיטות לחיזוי מזג האוויר והאקלים, ובכלל זה לעשות שימוש במודלים מטאורולוגיים ממרכזי החיזוי העולמיים המובילים, וכן לפתח ולהריץ מודלים מטאורולוגיים ברזולוציה גבוהה תוך יצירת שיתופי פעולה בינלאומיים.
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, תא"ל (במיל'), מירי רגב: "אני שמחה שאחרי כל כך הרבה שנים וגם דוחו"ת בנושא של מבקר המדינה, הממשלה קבעה במדויק את הסמכויות והחובות של השירות המטאורולוגי. הנחתי מימי הראשונים בתפקיד להפוך את משרד התחבורה והבטיחות בדרכים ואת יחידות הסמך שלו למתקדמים וחדשניים, כמקובל בכל המדינות המובילות בעולם. מעכשיו נהיה ערוכים טוב הרבה יותר מול כל תופעת מזג אוויר קיצונית, לטובות כוחות הבטחון וההצלה ולטובת כל הציבור בישראל. לצערנו הרבה אנשים קיפחו את חייהם כשלא היו מוכנים לשינויים הקיצוניים שהיו בשנים האחרונות ואנחנו נעשה הכל כדי למנוע את זה. אני מודה למנהל השירות המטאורולוגי, עמיר גבעתי, על העבודה היסודית שלו ושל ציוותון שהכינו את הרקע להחלטת ממשלה חשובה זו".