ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ דוד ביטן, קיבלה הבוקר את הדיווח של מנכ״ל משרד האנרגיה והתשתיות, יוסי דיין, על ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בשנת 2023. בפתח הישיבה הזכיר היו״ר ביטן כי מדובר בדיווח שעל המנכ״ל למסור אחת לשנה, בהתאם לחקיקה שאושרה בוועדה. בעקבות הדיון עלו בעיות וחסמים שמעכבים עמידה ביעד שקבעה הממשלה.
מנכ״ל משרד האנרגיה והתשתיות, יוסי דיין, אמר כי בעיקר על רקע המלחמה, האנרגיה המתחדשת היא צורך קיומי של מדינת ישראל. הוא הוסיף: ״בעידן הנוכחי, בו אתגרים ביטחוניים, כלכליים וסביבתיים מאיימים על היציבות הלאומית והגלובלית, ההשקעה באנרגיות מתחדשות הופכת לא רק למפתח לצמיחה ולרווחה, אלא גם לכלי חיוני לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. המעבר לאנרגיות מתחדשות אינו רק צעד לטובת הסביבה והכלכלה; זהו צעד אסטרטגי הכרחי המבטיח את ביזור וגיוון מקורות האנרגיה, תוך שמירה על רציפות ועצמאות באנרגיה בשגרה ובחירום״. לדבריו, המשרד מחויב להמשיך להוביל את טיוב רגולציה על מנת למצות את הפוטנציאל העצום של אנרגיות מתחדשות מתחדשות להבטחת עתיד יציב, משגשג ובטוח של עצמאות באנרגיה.
ראש חטיבת אנרגיה מקיימת במשרד, רון אייפר, הציג את הנתונים ואמר כי כדי לעמוד ביעד של 30% ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת ב-2030 נצטרך לייצר 27 טרה ואט שעה של חשמל מאנרגיה מתחדשת, ולשם כך דרושים מתקנים המייצרים 17 אלף מגה וואט כשהיום יכולת הייצור במתקנים הקיימים עומדת על 6,500 מגה ואט. לדבריו, ״בסוף 2023 12.5% מצריכת החשמל יוצאה מאנרגיה מתחדשת. לפי המגמה כיום מותקנים אלף מגה ואט בשנה וכדי לעמוד ביעד צריך לעלות באופן דרמטי ולהקים כל שנה מתקנים לייצור 1,700 מגה ואט. זה יעד שאפתני ואנחנו עובדים לילות כימים לעמוד בו. 85% מהצעדים יושמו או בוצעו״. עם זאת, אייפר ציין כי צריך לקדם אגירה, ופיתוח רשת ההולכה והחלוקה ולטפל בחסמים נוספים וציין: ״יש עוד הרבה עבודה. אנחנו מתכוונים לעשות תכנית אסטרטגית חדשה שתכלול יעדים לאנרגיות מתחדשות לשנים 2035, 2040 ו-2050. צריך להגדיל ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, אבל יותר חשוב להתייעל ולהקטין את הצריכה״.
מנכ״ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר, מתח ביקורת קשה על רשות החשמל וחברת ניהול המערכת נגה ואמר: ״אמרתי השבוע שיש 541 דברים שנדרשים לאישור תיאום עם נגה, אני טעיתי זה יותר מזה. אם כל פעם שמים עוד ועוד מכשולים קשה להגיע לקו הגמר. הבטחתי למנכ״ל להמתין לישיבה בנושא, אבל אני לא יכול בלא כלום. בוא נדבר על החלטות רשות החשמל: במקום לפשט ולדלל ולבער מוסיפים אין ספור חסמים״.
לדבריו, רשות החשמל היא הרגולטור הבירוקרטור הכי גרוע שיש בתחום החשמל, ולא יכול להיות שמשנת 2002 ועד 2018 לא הייתה פרוטה בתעריף החשמל לפיתוח הרשת.
סמנכ״ל רשות החשמל, עוז לוי, השיב כי הדברים לא מקובלים, לא בתוכן ולא בסגנון שלהם. מנכ״ל חברת נגה, שאול גולדשטיין, כינה את דברי שפיגלר כ״לא אמת ולשון הרע, וצריך לעצור את זה״. הוא הוסיף כי הצעקות לא הופכות את הדברים לנכונים, ואמר כי רשות החשמל, רשות מקרקעי ישראל, מנהל התכנון ונגה עושות תהליכים רבים לצמצום בירוקרטיה ולא כל דבר תלוי בהן. היו״ר ביטן קרא לצדדים לדבר בניהם במקום לריב, ושפיגלר אמר: ״כשיש אדונים ומשרתים קשה לדבר״.
עם זאת, סמנכ״ל רשות החשמל, עוז לוי, ציין כי הרשות בשיח פתוח ושוטף עם חברת החשמל, בעוד ששפיגלר ציין כי צריך ללכת לאבן שושן כדי שיגדיר מחדש מה זה שיח פתוח ושוטף. היו״ר ביטן סיכם ושב ואמר כי הוועדה תידרש לבעיות ולחסמים שעלו בדיון בישיבות נוספות.