כלכלת ישראל ירדה 3 שלבים אל המקום ה-24 בשנת 2019 (לעומת 21 בשנת 2018) מבין 63 מדינות מפותחות, במדד התחרותיות של מכון המחקר השוויצרי IMD. כך מסר היום איגוד לשכות המסחר, המייצג את מכון IMD בישראל.
מכון המחקר IMD הוא אחד ממוסדות המחקר הנחשבים בעולם שבוחן אחת לשנה את מידת כושר התחרות בין הכלכלות הלאומיות על בסיס קריטריונים שונים. מדד התחרותיות העולמי שמתפרסם מדי שנה ע״י מכון IMD מדרג 63 מדינות ע״פ פרמטרים כלכליים שונים ומתבסס על נתונים שנאספו מגופים עסקיים בעולם, ביניהם איגוד לשכות המסחר בישראל. המדד בוחן את ביצועי המדינות ע״פ ארבעה פרמטרים: חוסן כלכלי, יעילות העסקים, מערכות התשתיות ויעילות ממשלתית.
בראש הדירוג העולמי מופיעות: סינגפור, המדורגת ראשונה, ואחריה הונג קונג, ארה״ב, שוויץ, איחוד האמירויות והולנד. בתחתית הדירוג ממוקמות: יוון, ברזיל, קרואטיה, ארגנטינה, מונגוליה וונצואלה, המדורגת אחרונה.
מניתוח איגוד לשכות המסחר את נתוני מדד IMD עולה כי החוזקות של כלכלת ישראל מתבטאות בדירוגה במקום הראשון בסעיף יצוא שירותי הייטק, בדומה לאשתקד; במקום השני לעומת הראשון בשנה שעברה בסעיף השקעה במו״פ כאחוז מהתוצר; דירוג במקום השני בסעיף הון סיכון לעומת המקום ה-6 אשתקד; בסעיף המודד את ההשקעות הישירות מחו״ל (כאחוז מהתוצר), ישראל מדורגת במקום ה-6 בשנת 2019 לעומת המקום ה-10 בשנת 2018.
מנגד, הדירוגים הנמוכים של ישראל מתבטאים בדירוג במקום 46 בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, בדומה לשנה שעברה; דירוג במקום 51 בביורוקרטיה, לעומת 35 בשנת 2018; בדירוג יוקר המחיה ישראל נמצאת במקום 52, ללא שינוי לעומת 2018; בסעיף יצוא סחורות כאחוז מהתוצר ישראל מדורגת במקום ה-57 בשנת 2019 לעומת 51 בשנת 2018; בסעיף שימוש באנרגיות מתחדשות ישראל נמצאת במקום ה-55 ללא שינוי לעומת 2018, בסעיף השקעה בתשתיות תקשורת ומידע (כאחוז מהתוצר) ישראל נמצאת במקום ה-59 ללא שינוי לעומת 2018, בסעיף מחירי הדלק ישראל נמצאת במקום ה-56 לעומת מקום 58 בשנת 2018.
במכון המחקר IMD מציינים כי על ישראל להתמודד עם האתגרים הבאים, על מנת לשפר את מעמדה בשנים הבאות: שמירה על המשך הצמיחה, שמירה על אחוז אבטלה נמוך, הפחתת העומס הביורוקראטי והרגולטורי, צמצום הפערים הכלכליים בחברה, יצירת תנאי סחר שווים בין יבוא מסחרי ויבוא אישי
עו״ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר התייחס לממצאי הדו״ח ואמר כי: ״המגזר העסקי בישראל פועל בתנאים קשים במיוחד. הוא לא נהנה מהקלות והוא לא נהנה מסיוע ממשי. חלק גדול מהמגזר העסקי, בעיקר קמעונאים, יבואנים ואלה המייצרים מוצרי צריכה, נפגעים קשה מאפליית המס המעניקה יתרונות ברורים לספקי חוץ״.
לדברי לין, ״המגזר הציבורי ממשיך ללא הרף להטיל עוד ועוד הכבדות והוצאות נוספות על העסקים בישראל. מס הארנונה ממשיך לצמוח, עודף הרגולציה אינו פוחת ובתחומים שונים אפילו עולה. כל אלה יחד פוגעים בצמיחה, וימשיכו להשפיע באופן שלילי על צמיחת המגזר העסקי״.