לפני מספר ימים, נחשפה בתקשורת כוונת אגף התקציבים להכליל במסגרת חוק ההסדרים הצעה להטלת מס על משקאות קלים מכל סוג שהוא.
איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר הביעו התנגדות עזה להטלת מס זה. נשיא איגוד לשכות המסחר, עו״ד אוריאל לין, אף כתב מכתב לח״כ אביגדור ליברמן, שר האוצר, בנושא.
לין ציין במכתבו כי מעבר לטענות הספציפיות המועלות על ידי איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים, ישנם עוד כמה היבטים עקרוניים בעלי חשיבות, אשר הוא מודע להם במיוחד נוכח כהונתי בעבר כממונה על הכנסות המדינה.
״הטלת מס מיוחד על משקאות קלים, ומכל סיבה שתהיה, מהווה רגרסיה ונסיגה לעומת תפיסות היסוד לגיבוש מערכת מסים יעילה ופשוטה יותר בישראל. בשנת 1976 הוחלט להנהיג מס צריכה חדש שהוא מס ערך מוסף. היסודות היו מס בשיעור אחיד, על רכישת כל מוצר או שירות. מס הערך המוסף, נועד להחליף את כל מיסי הצריכה שהיו נהוגים עד אז.
לדברי לין, ״עד אז, מערכת המסים בישראל היתה נקובה ככברה באין ספור מסי צריכה למיניהם, כמו מס קניה על שירותים, מס נסיעות מיוחד, מסי קניה מטורפים על ציוד ביתי והכל כמובן פרי חשיבה של הבירוקרטיה מה חשוב יותר או מה חשוב פחות בשביל הציבור.
אנו שאפנו לפשט את מערכת המיסוי, להעביר מס שלם, שווה וכבד משקל שיפתור אותנו מכל מסי הצריכה הרבים שהשחיתו את מערכת המס. אסור לחזור שוב למצב ששרר בעבר. תמיד אפשר למצוא סיבות ונימוקים למה להטיל מס צריכה באופן סלקטיבי. אין לכך סוף. אם פורצים את השער אפשר למצוא עוד עשרות ואולי אף מאות סיבות נוספות על איזה עוד מוצרים או שירותים רצוי להטיל מס קנייה.
לדברי לין, הטלת מס צריכה סלקטיבי הוא פסול מיסודו חוץ מחריגים מאד מיוחדים כמו מס על סיגריות ומשקאות משכרים ובוודאי שאין זה נכון להרחיב את רשימת החריגים. על כן מציין מר לין כי יש לבטל את הכוונה להטיל מסים על משקאות קלים.