לין בביקורת חריפה על מס הארנונה: מעלה את יוקר המחייה והורס עסקים

לטענת איגוד לשכות המסחר השנה הוגשו לא פחות מ-62 בקשות של הרשויות המקומיות להעלאה חריגה של הארנונה בשווי כולל של כ-199 מיליון שקל. בשנת 2020 יעלה מס הארנונה ב-2.58% ויגיע לכ-29.8 מיליארד שקל


11:29 ,08.12.2019 מאת: מערכת פורט2פורט

בשנת 2020 יעלה מס הארנונה שישלם כלל הציבור ב-2.58%, שהם כ-750 מיליון שקל (לא כולל אישורים חריגים), וסך מס הארנונה יגיע לכ-29.8 מיליארד שקל. כך עולה מניתוח אגף כלכלה ומסים באיגוד לשכות המסחר, עם פרסום נתוני משרד הפנים. 

 

מתחשיב שערך איגוד לשכות המסחר עולה כי מקור העלייה במס הארנונה בשיעור גבוה של 2.58% בשנת 2020 בעיקר כתוצאה מעלייה במדד השכר במגזר הציבורי שרשם גידול של  1.93% (50%) ובסכום של 561 מיליון שקל, ואילו מדד המחירים לצרכן רשם גידול של 0.65% (50%) ובסכום של 189 מיליון שקל. כידוע, על פי חוק, מדי שנה מתעדכן מס הארנונה אוטומטית לפי נוסחה המורכבת מממוצע של 50% משינוי במדד המחירים לצרכן ו-50% משינוי במדד השכר במגזר הציבורי.

 

כמו כן, מהניתוח עולה כי סה״כ הוגשו 94 בקשות לאישורים חריגים בארנונה - של העלאות, הפחתות ושינויי סיווג לעסקים ולמגורים לשנת 2020. שרי האוצר והפנים צריכים לקבל החלטה בגין הבקשות עד לתאריך 15.12.2019.

 

מהן, לא פחות מ-62 רשויות מקומיות הגישו בקשה להעלאה חריגה של מס הארנונה (חלק מהבקשות כוללות גם הפחתות), שווי ההעלאות עומד על כ-199 מיליון שקל, וביניהן ניתן למצוא את תל אביב, רחובות וראש העין. כמו כן, הוגשו 22 בקשות להפחתות, ששוויין עומד על כ-34 מיליון שקל.

 

לדברי עו״ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר ״התייקרויות המוצרים והעלאת יוקר המחייה אינם פרי עשייתו של המגזר העסקי הפרטי בישראל, אלא מקורם במונופולים המוחלטים  בבעלות המדינה. בעוד שאנו נאבקים במחירה של משחת השיניים, כל עלויות התשתית בישראל כמו חשמל, מים, נמלים ומס הארנונה ממשיכים לעלות ולהניע את גל ההתייקרויות במשק״.

 

לין דורש משר הפנים אריה דרעי, כי ידחו את כל הבקשות להעלאות חריגות, שמתווספות לשיעור העלייה השנתי: ״על שר הפנים להיות שומר הסף של הציבור הרחב והמגזר העסקי מפני עושק מס הארנונה של הרשויות המקומיות. מס הארנונה הוא גורם קריטי ומהותי המשפיע ישירות על יוקר הדיור ויוקר המחייה, והוא גורם מרכזי בסגירת העסקים בישראל. כל העלאה בארנונה, המתבצעת הן על פי הנוסחה האוטומטית והן על פי האישורים החריגים, מהווה נדבך שעל בסיסו מחשבים את ההעלאה הבאה. כתוצאה מכך, נוצר מס שעולה בהתמדה ובשיעורים גבוהים מדי שנה״.

 

על כן, לין אף פנה לאחרונה אל שר הפנים חה״כ אריה דרעי, כדי שיתערב אישית על מנת לשנות את נורמות העבודה של משרדו בכל הקשור לפרסום הבקשות והאישורים להעלאות חריגות במס הארנונה. הציבור זכאי לדעת מי הן הרשויות המקומיות המבקשות העלאות חריגות ומה שיעור ההעלאה ותמצית הנימוקים לבקשה בזמן אמת. ואם משרד הפנים מחליט לאשר העלאה חריגה, מן הנכון לפרסם זאת, וגם בתמצית, מה היו נימוקי המשרד. ״אסור להעלות מסים במחשכים. לציבור יש זכות לדעת שהמס מועלה והנימוקים בגינם הוא מועלה״.