כלכלת ישראל ממוקמת במקום ה-24 מבין 60 הכלכלות המפותחות בעולם, ירידה של 5 שלבים לעומת שנת 2013. כך מסר איגוד לשכות המסחר, המייצג בישראל את מדד התחרותיות של מכון המחקר השוויצרי IMD.
הסיבות להתדרדרות נובעות מירידה של 5 שלבים במדד החוסן הכלכלי, מרמה של 24 בשנת 2013 לרמה של 29 בשנת 2014, מירידה ביעילות ממשלתית של 3 שלבים, למקום 24 וירידה של 2 שלבים בתשתיות, למקום 15. לעומת זאת, חל שיפור ביעילות העסקים, ממקום של 24 בשנת 2013 למקום 21 בשנת 2014.
מכון המחקר IMD הוא אחד ממוסדות המחקר הנחשבים בעולם, שבוחן אחת לשנה את מידת כושר התחרות בין הכלכלות הלאומיות על בסיס קריטריונים שונים. מדד התחרותיות מדרג 60 מדינות על פי פרמטרים כלכליים שונים ומתבסס על נתונים שנאספו מגופים עסקיים בעולם, ביניהם איגוד לשכות המסחר בישראל.
המדד בוחן את ביצועי המדינות על פי ארבעה פרמטרים: חוסן כלכלי, יעילות העסקים, מערכות התשתיות ויעילות ממשלתית. בראש הדירוג העולמי מופיעות ארצות הברית, שוויץ, סינגפור, הונג קונג, שבדיה וגרמניה. בתחתית הדירוג ממוקמות: ונצואלה, קרואטיה, ארגנטינה, יוון, בולגריה וסלובניה.
מניתוח איגוד לשכות המסחר את נתוני מדד IMD עולה כי חולשותיה של ישראל מתבטאות בדירוג במקום 46 בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, בדומה לשנת 2013; דירוג במקום 40 בשיעור מס החברות, ירידה של 9 מקומות לעומת 2013; בדירוג יוקר המחיה ישראל נמצאת במקום 49, עלייה של מקום אחד לעומת 2013. ניתן גם לראות כי מבחינת איום של העברת מרכזי מו"פ (מחקר ופיתוח) לחו"ל, ישראל מדורגת במקום 53 לעומת 36 בשנת 2013, ירידה של 17 שלבים.
מנגד, החוזקות של כלכלת ישראל מתבטאות בדירוגה במקום הראשון בסעיפי החדשנות העסקית, בדומה לאשתקד, ועלייה של שלב אחד, למקום הראשון, בסעיף יזמות. במקום השני בסעיפי - השקעה במו"פ כאחוז מהתוצר, הוצאה הציבורית על חינוך כאחוז מהתוצר ומחקר מדעי - בשלושתם נרשמה ירידה מהמקום הראשון בשנת 2013.
נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין אמר בתגובה לנתונים: "העובדה שישראל מדורגת במקום ה-40 בשיעור מס החברות ובמקום ה-49 במדד יוקר המחייה מצביעה באופן ברור על כך שחיזוק החוסן הכלכלי לא עובר דרך העלאת המיסוי על פי המלצות בנק ישראל, אלא להיפך, דרך הפחתת נטל המיסוי, ולא יהיה שום פתרון להפחתת יוקר המחיה אם הממשלה תמשיך להתפתל באין-ספור ועדות, במקום להחליט אחת ולתמיד לבטל את כל המכסים על יבוא מזון ומוצרי צריכה לישראל".