ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ דוד ביטן, אישרה אתמול לקריאה ראשונה שלוש הצעות לתקן את חוק המים באשר לקביעת תעריף המים לחקלאות, של ח״כ אלון שוסטר, ח״כ משה גפני וח״כ מיכל וולדיגר. על רקע מחלוקות שעלו בדיון הקודם בדבר מנגנון קביעת מחיר המים השפירים והמושבים לחקלאות הציג היו״ר ביטן סיכום, לפיו מחיר מי הקולחין והמחיר במקומות שאין להם אפשרות להשתמש במי קולחין יופחת בהדרגה ל-0.7-0.8 שקלים לקוב. באשר לבעיה התקציבית והצורך בהשקעה בתשתיות אמר כי המחיר לחקלאים ירד בהדרגה ובפעימות, כאשר קק״ל תשקיע 120 מיליון שקל בשנה במשך עשור, בסך הכל 1.2 מיליארד שקל, והאוצר ישקיע סכום זהה. עוד ציין היו״ר ביטן כי נדרשים כ-4 מיליארד שקלים להשקעה בתשתיות ושר החקלאות יהיה מוכן להביא כסף נוסף מפינוי מכון וולקני. ״אם לא מכניסים את זה לתעריף המים זאת בשורה גדולה. זה אומר שמתחשבים בגברת כהן מחדרה וגם במר לוי החקלאי ממעלה יוסף״.
בפתח הישיבה התייחס שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן להצעה, ואמר כי הוא מתכוון להקים ועדת בדיקה לרשות המים ומתח ביקורת על המלצתה להעלות את התעריף השנה בשיעור גבוה יותר מהאינפלציה. עם זאת, הוא ציין כי לא נכון ששרים ופוליטיקאים יקבעו את מחיר המים. באשר למחיר המים לחקלאים אמר השר כהן כי נציג משרד החקלאות הצביע בעד העלאת התעריף הכללית בעוד שנציג משרד האנרגיה התנגד. ״נתמוך בכל סיוע לחקלאים, אבל לא על חשבון גברת לוי מחדרה ולא נסכים שתעריף המים לאזרחים יעלה״, אמר. שר החקלאות וביטחון המזון, ח״כ אבי דיכטר, הזכיר מנגד כי מחיר המים המושבים בישראל הוא מהיקרים בעולם ואי אפשר לקבל את זה.
בתגובה לכך אמר השר כהן כי אם אכן יגיעו 2.4 מיליארד שקל ומעלה להשקעה בתשתיות זאת בשורה אדירה שתאיץ את החקלאות. הוא ביקש לוודא שמדובר בכסף תוספתי ולא ב׳טריק׳ כהגדרתו. באשר להוספת נציגים למועצת רשות המים, שתקבע את הכללים לחישוב התעריף, אמר כהן כי הוא לא מתנגד להוספת שני נציגי ציבור של משרד החקלאות בתנאי שיתווספו שני נציגי ציבור גם למשרדו.
השר דיכטר ציין כי משרד החקלאות נמצא בהליך מול האוצר לארגון מחדש של הקריה החקלאית בראשון לציון, כולל מכון וולקני, ופוטנציאל הקרקעות שהמשרד יוכל לשחרר מוערך ב-30 מיליארד שקל. לדבריו, סכום משמעותי יידרש לארגון את הקריה מחדש, אבל אפשר יהיה לייעד חלק להשקעה בתשתיות כדי להגיע עם מים מושבים לכל חלקה שאפשר.
נציג אגף התקציבים באוצר, עידו מור, אמר כי משקי המים והחשמל בישראל הגיעו לאן שהגיעו בגלל המשק הסגור, וזאת תהייה טעות של המחוקק להחליט לפתוח אותם. הוא הוסיף כי אם יהיה רצון לתקצב את משק המים בכסף נוסף צריך לעשות את זה במנהל תקין ומכרזים. באשר לתקציב הנוסף שיביא האוצר ציין מור, כי צריך מקור תקציבי לכך. ״כל תקציב תוספתי שיהיה בחוק נידרש לבוא לממשלה שתציג מקור תקציבי, ואם צריך קיצוץ רוחבי זה דבר שהממשלה תצטרך להחליט עליו״, אמר מור. לדבריו, ״בתקציב המדינה המתוכנן לשנים הקרובות אין כרגע תקציב מתוכנן תוספתי לזה״. היו״ר ביטן זעם ואמר כי באוצר אמרו שהם מוכנים להשתתף במימון ועכשיו מדברים על קיצוץ רוחבי.
יו״ר התאחדות האיכרים והחקלאים, דובי אמיתי, אמר כי מנכ״ל רשות המים לא צריך להיות יו״ר המועצה. ומזכ״ל התאחדות החקלאים, אורי דורמן, ביקש לעצור את התהליך של העלאת מחיר המים בינואר 2025.
השר כהן התייחס לכך ואמר כי מחיר המים כבר עלה השנה ב-1.6% ואין שום מקום להעלאה נוספת של 3.5%, שמביאה את העלייה לסך של יותר מהמדד ויחד עם הכסף שהגיע ממקורות חיצוניים משמעותה התייקרות של 8%. לדבריו, שום דבר לא התייקר השנה ב-8% וצריך לעשות בדק בית.
היו״ר ביטן סיכם את הדיון ואמר כי ביום רביעי השבוע יכנס את הוועדה להצביע על הנוסח המתוקן של ההצעה. עד אז הוא ביקש מרשות המים נתונים על השלכות הפחתת מחיר מי הקולחין ל-0.7-0.8 שקלים לקוב.