ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה הבוקר לישיבת מעקב אחר יישום חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, אותו אישרה לפני למעלה מארבע שנים. היו״ר מרגי הזכיר בפתח הישיבה, כי הרפורמה נועדה להביא להורדת מחירי המכוניות החדשות וכן הוזלת החלפים והטיפולים ברכב, ואמר כי החליט לבחון את הנושא בעקבות פניות מהיבואנים הזעירים. ״אנחנו משלמים כסף רב על מכוניות ולא היינו רוצים שההשקעה תרד לטמיון, לכן נרצה לדעת אם החוק השיג את מטרתו״, אמר.
מנהל אגף שירותי תחזוקה במשרד התחבורה, איציק סרור, אמר כי ״החוק נכנס לתוקף ב-2016 וכיום ישנם 111 יבואנים ישירים ועוד 20 יבואנים עקיפים. היבואנים הישירים מייבאים כ-250 אלף מכוניות בשנה, כשלפני כניסת החוק לתוקף ייבאו כ-287 רכבים בשנה, בעוד שהיבואנים העקיפים ייבאו מאז 2016 9,000 רכבים. מתוכם 4,000 יובאו בשנה האחרונה״.
סרור הוסיף כי יש מעל 200 יבואנים זעירים, שייבאו מאז 2016 2,300 רכבים, ועוד 7,000 רכבים הובאו בייבוא אישי. סרור אף מסר כי המשרד הסמיך 39 מפקחים לאכיפת החוק, ואמר: ״אנחנו מצפים ליותר תחרות וכניסת יותר שחקנים לשוק״.
היו״ר מרגי ביקש לדעת מה עושה המשרד בשביל לעודד תחרות. ראש תחום כלכלה במשרד, אליאס עזאם, השיב כי המס הגבוה מהווה חסם כניסה והיבוא המקביל התפתח בעיקר בתחום ההיברידי ורכבי היוקרה. הוא הוסיף כי המשרד רוצה לקדם תחרות, אך אין לו סמכות לקבל נתונים מהיבואנים הישירים ורשות התחרות לא מעבירה מידע על רמת הרווחיות שלהם. היו״ר מרגי שאל האם יכול להיות שרשות התחרות מונעת תחרות? ונציגת הרשות, יפעת בס, השיבה כי לרשות יש שיתוף פעולה טוב עם משרד התחבורה, וכשזה אפשרי הרשות משתפת מידע.
ח״כ יצחק פינדרוס ביקש לדעת מה צריך לעשות כדי שהיבוא המקביל יגיע ל-20-30 אחוז מהשוק, ואמר כי העסק לא עובד. ח״כ בועז טופורובסקי אמר כי יש כמה קרטלים שמשתפים פעולה, וכולם בדיון מפחדים מהם. לדבריו, ״התפקיד שלנו ושל רשות התחרות זה לפרק אותם, ונפרק את מי שלא מפרק אותם ברשות התחרות״.
היבואן הזעיר בן ציון גבאי ציין כי הבעיה היא להשיג תעודת מקור שלפיה נקבעת ההנחה במכס. ״נועלים לנו את השוק, ואני לא יודע מי עושה את זה. יש רכבים שנותנים לנו תעודת מקור ויש שלא. על רובם לא״, אמר. הוא הסביר כי ללא תעודת מקור יכולה רשות המסים, גם אחרי 7 שנים, לדרוש תוספת מס.
יו״ר קבוצת גלובל אוטו מקס, דורון שורר, אמר כי דווקא התחרות אמורה להכניס יותר מסים למדינה, והוסיף כי ״הבעיה היא באינסוף אנשים שהאינטרס הציבורי לא עומד מול עיניהם. מישראל יוצאת קריאה ליצרנים, ולסוכנים שונים, בסוגים שונים של איומים שלא למכור לשוק הישראלי. יש איומים על חברות ההובלה. בטורקיה חברת ההובלה הימית הגדולה לישראל הודיעה שאסור לה להוביל לכאן רכבי טויוטה. מכוניות שיש להן יבוא מקביל מחירן ירד בכ-15% וכל המכוניות שיבואנים מקבילים לא מייבאים מחיריהם עלו״.
היו״ר מרגי אמר בתגובה כי אם זה נכון, אזי רשות התחרות לא עושה את עבודתה. הוא הוסיף כי בכוונתו להקים ועדת משנה ולפתוח בסדרת דיונים, שככל הנראה תפתח תיבת פנדורה.
יו״ר איגוד המוסכים, רונן לוי, אמר כי ״בישראל יש רשות אי תחרות, והיא עושה עבודה מצוינת. מאשרת מיזוגים, שותקת כשיש קרטלים ויכולה לקבל ציון לשבח על הצלחתה להעלות מחירים. ארבע שנים אחרי שהחוק אושר גם משרד התחבורה לא עושה כלום, ועובר על החוק שהוא בעצמו חוקק״.
יו״ר ענף הרכב באיגוד השמאים, יהודה יגן, הוסיף כי חברות הביטוח השתלטו בחלקן על הענף וצריך לפתוח את השוק לתחרות.
היו״ר מרגי דרש את התייחסות רשות המסים לנושא תעודת המקור, ונציג הרשות, אורי זיסקינד, אמר כי הדרישה לקבל תעודת מקור כדי לזכות בהטבת מס היא חלק מהסכמי הסחר של ישראל.
מנכ״ל איגוד יבואני הרכב, חזי שייב, טען כי נאמרו דברים לא מדויקים. לדבריו, ״אף יצרן לא מסמיך אף דילר באירופה להוציא תעודות מקור. אני מבין את הקושי של היבואנים הזעירים להוציא תעודות מקור, אבל הם חלק מהסכמי הסחר של מדינת ישראל והם צריכים לבקש את זה מהקונה. לנו מאוד חורה כאשר הדברים פוגעים בלקוחות. אם הוראת השעה מאשרת למכור רכב משומש, ששימש כרכב השכרה בקיץ באירופה ומגיע לישראל בתור רכב חדש, אנחנו חושבים שזה עושה עוול לאנשים שקונים אותו״.
נציגת רשות התחרות, יפעת בס, השיבה לטענות כלפי הרשות ואמרה: ״אם יש לגוף מסוים תלונה על כך שחוליות מסוימות בשרשרת עוצרות מלממש יבוא עקיף – אנחנו קשובים. אנחנו בודקים תמיד, לא תמיד התשובות שלנו מוצאות חן בעיני כל אחד. יש עסקאות שאנחנו מאשרים שלא נוחות לחלק מהגורמים בשוק, ואנחנו בודקים״.
היו״ר מרגי סיכם במילים קשות, ואמר: ״הוועדה מגיעה למסקנה שהתחרות בענף הרכב נכשלה ומוכשלת על ידי הגורמים שהיו אמורים לעודד את התחרות. רשות התחרות ומשרד התחבורה לא נקטו בשום פעולה מאז חקיקת החוק לפעול ולתקן כשלים שיעודדו את התחרות. סוגיית התחרות בענף הרכב אינה מעניינת את משרד התחבורה. המשרד לא נקט שום פעולה אקטיבית לעידוד התחרות ולוודא שקבוצות כוח בענף זה לא מנצלות לרעה את הכוח שלהם ואת הריכוזיות בענף. הועדה מתרשמת שישנה ריכוזיות בענף ואולי זו ההזדמנות לבחון לפרק את הריכוזיות הזו כפי שעשו בתחומים אחרים בענפים אחרים במשק הישראלי. הוועדה מתרשמת שרשות התחרות לא מבינה את תפקידה בכל מה שקשור להתנהלות של קבוצות כוח בענף הרכב״.
לנוכח הדברים הקשים שאמר הודיע היו״ר מרגי, כי אחרי החגים יקים ועדת משנה שתלמד את הסוגיה לעומק ותביא רפורמה יסודית. הוא הוסיף וביקש ממשרד האוצר ״להגיש תוך 30 יום מסמך שבו יפורטו הצרכים שבהן המשרד מתכוון לנקוט בכדי להקל על היבואנים העקיפים והזעירים, וממשרד התחבורה להגיש מסמך המפרט את פעולות הפיקוח והאכיפה שבהם נקט המשרד, בפילוח לענפים, תוך 14 יום״.