ועדת הכלכלה: הצעה לפרסום ״מדד התחזוקה״ של רכבים

לפי ההצעה, היבואנים או היצרנים יחויבו לפרסם הפנייה ל״מדד תחזוקה״ לרכבים שיתפרסם באתר האינטרנט של משרד התחבורה. היו״ר ביטן הבהיר: נעביר את ההצעה רק אחרי שתיפתר סוגית מוסכי ההסדר


11:05 ,14.06.2023 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ דוד ביטן, אישרה אתמול לקריאה שנייה ושלישית סעיפים העוסקים בתיקון חוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, שפוצלו מחוק ההסדרים האחרון. לפי ההצעה, היבואנים או היצרנים יחויבו לפרסם הפנייה ל״מדד תחזוקה״ לרכבים שיתפרסם באתר האינטרנט של משרד התחבורה.

 

רפרנט תחבורה באגף התקציבים באוצר, דניאל שוורץ, הסביר כי כיום יש פערי מידע בין היבואנים לרוכשים, שלא יודעים מה עלות התחזוקה השוטפת של הרכב. ״מדד התחזוקה יאפשר לצרכנים להעריך את העלות השוטפת של אחזקת כלי הרכב. משרד התחבורה, רשות שוק ההון ורשות התחרות יבנו מתודולוגיה למדד תחזוקה, באמצעות נתוני אמת של עלות חלקי החילוף לרכב וטיפולים שנעשו בפועל, כך שהצרכן ידע, פחות או יותר, מה צפויה להיות עלות התחזוקה במשך השנים.

 

נציגת רשות התחרות, עו״ד מעיין מור, ציינה כי מחקר של הרשות מצא שככל שעלות הרכב נמוכה כך עלות סל חלקי החילוף גבוהה יותר והצרכן לא מודע לפערים האלה. ״גם אם יש לכך הצדקה מבחינת תמחור היבואן, הצרכן צריך להיות מודע לכך. הכוונה לבקש מהיבואנים שיספקו שני נתונים: כמה עלו הטיפולים בפועל עבור כל דגם רכב וכמה רכבים טופלו באותה תקופת זמן״, אמרה. עוד ציינה מור, כי ״המתודולוגיה בהתהוות, זה לא מושלם אבל זה יכול לעמוד. המתודולוגיה תקבע על ידי משרד התחבורה, באישור רשות התחרות ורשות שוק ההון״.

 

היו״ר ביטן אמר כי מסירת מידע לציבור זה תמיד טוב, אך השאלה היא מה התכלית. הוא אף שאל מה יהיה במתודולוגיה, וציין כי כבר 7 שנים מנסים לטפל בסוגיית מוסכי ההסדר ועד היום זה לא נסגר למרות שהוא קיבל הבטחה שהדבר לקראת סיכום. ״כדי לקבל מידע עדכני ונכון חייבים לסיים את עניין מוסכי ההסדר, אחרת נקבל מידע מוטה. אפשר לדון בהצעת החוק הזו, אבל אני רוצה לסיים את עניין מוסכי ההסדר תוך חודש, כי בינתיים חברות הביטוח עושות מה שהן רוצות ורשות שוק ההון לא מפקחת כמו שצריך״.

 

ח״כ בועז טופורובסקי חיזק את עמדת היו״ר, ואמר כי אם נושא מוסכי ההסדר ייפתר הוא ידאג לתמיכת האופוזיציה. ח״כ אליהו ברוכי ביקש לדעת איך זה ישפיע על מחירי הרכב. מור השיבה, כי המטרה היא שיבואני הרכב יראו לצרכן שיש עלויות שמשפיעות על ההחלטה שלו, וזה יכול להשפיע על עלויות דרך מחיר חלקי החילוף.

 

נציג הלשכה המשפטית של משרד התחבורה, עו״ד דוד טמיר, התייחס לנושא מוסכי ההסדר ואמר כי כל גורמי הממשלה הרלוונטיים מטפלים בזה והגיעו להסכמות. היו״ר ביטן העיר, כי הבטיחו לו שיסיימו את זה תוך חודש ולא יצא מזה כלום. ״זה בשלבים מתקדמים״, השיב עו״ד טמיר, והיו״ר ביטן אמר: ״לא אקדם את הצעת החוק הזו אם לא נפתור את סוגיית מוסכי ההסדר, ואני רוצה לסיים את זה בכנס הזה של הכנסת״.

 

יו״ר איגוד המוסכים, רונן לוי, ציין כי שתי המכוניות הכי אמינות בשוק ובעולם, טויוטה קורולה וטיוטה ראב 4, יצאו הכי רעות לקנייה ועדיין כולם קונים אותן ואף אחד לא מתייחס למדד. ״רכב שראה מוסך פעם אחת בשנה מדורג אצלכם גבוה במדד ורכב שראה מוסך כמה פעמים בשנה נמצא נמוך יותר, אז למי אתם עוזרים?״, שאל לוי.

 

בנוסף ציין עזאם כי כשעבר מרשות התחרות למשרד התחבורה הוציא דרישות נתונים לעשרה יבואנים גדולים, והם סירבו להשיב בטענה שאין סמכות בחוק. ״אנחנו נבוא בבקשה לתקן את הסעיף הזה, כדי שנוכל לדרוש נתונים״, אמר. הוא אף ציין כי משרד התחבורה היה זה שפנה ב-2018 לרשות התחרות בבקשה לבחון את ענף הרכב ואמר: ״תודה לרשות התחרות שניאותה לבחון״.