ועדת הכלכלה אישרה להאריך בחצי שנה הקלות על יבואני הרכב הזעירים

לפי הצו שאושר יוכלו היבואנים הזעירים להמשיך לייבא רכבים שיוצרו עד שנה לפני רישומם בישראל. כמו כן הוארכה הוראת השעה הפוטרת יבואנים זעירים של גרורים, טרקטורים ואופנועים מהחובות המוטלות על יבואנים ישירים


11:23 ,22.09.2020 מאת: מערכת פורט2פורט

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה היום את בקשת משרד התחבורה, להאריך בצו את הוראת השעה המאפשרת ליבואנים זעירים לייבא רכבים שטרם חלפה שנה מאז ייצורם ועד לרישומם בישראל. כמו כן הוארכה הוראת השעה הפוטרת יבואנים זעירים של גרורים, טרקטורים ואופנועים מהחובות המוטלות על יבואנים ישירים. לפי הצו שאושר, הוראות השעה הוארכו בחצי שנה, עד ה-18 באפריל 2021. עם זאת, ח"כ הילה שי וזאן, שעמדה בראש הישיבה, אמרה כי היא מקווה שלא תידרש הארכה נוספת ומשרד התחבורה יגבש תיקונים כוללים לחקיקה, שיגבירו את התחרות. ח״כ שי וזאן, העומדת גם בראש ועדת המשנה לצרכנות, דרשה ממשרד התחבורה נתונים על השינוי שהביאה איתה הרפורמה לטובת הצרכנים.

 

בפתח הישיבה הזכירה ח״כ שי וזאן כי הצו הוא מתוקף הרפורמה בענף הרכב, שאישרה הוועדה לפני למעלה מארבע שנים ונועדה להביא להורדת מחירי המכוניות החדשות. היא ביקשה נתונים על היבוא הזעיר ועל הפיקוח, כדי לוודא שצרכנים לא נפגעים בשל היעדר שקיפות בנתונים.

 

סגן היועצת המשפטית של משרד התחבורה, עו״ד דוד תמיר, הסביר כי הארכת הוראות השעה נועדו לאפשר ליבואנים הזעירים להמשיך לייבא רכבים שלא חלפה שנה ממועד יצורם ועד למועד רישומם בישראל, וכן לאפשר ליבואנים של גרורים, אופנועים וטרקטורים פטור מחובות של יבואנים ישירים.

תמיר מסר לוועדה נתונים על היבוא הזעיר, לפיהם כיום יש 250 בעלי רישיונות ליבוא זעיר. לדבריו, ב-2018, אז נכנסה הרפורמה לתוקף, ייבאו היבואנים הזעירים 170 רכבים, ב-2019 עלה המספר ל-932 רכבים והשנה יובאו כבר 1,470 רכבים ביבוא זעיר. ח״כ יצחק פינדרוס הזכיר כי לפני כחודשיים התכנסה הוועדה לדון ביישום הרפורמה, ואמר: ״יש לכם תשובות על הכישלון הטוטאלי? איפה התקלה?״. תמיר השיב כי משרד התחבורה נמצא בראשיתו של תהליך בחינת הרפורמה במסגרתה נבחנת אפשרות לתיקון החקיקה הראשית.

 

מנכ״ל איגוד יבואני הרכב, חזי אבירם שייב, טען כי ההקלה על היבואנים הזעירים פוגעת בצרכנים, שכן יבואן זעיר יכול להביא רכב שנסע אלפי קילומטרים במדינה זרה בחברה השכרה, ובישראל הוא יירשם כרכב חדש. ״אולי הלקוח הראשון יודע כי זה נאמר לו בעל-פה, אבל השני, השלישי והרביעי לא יודעים שום דבר וקונים רכב שצריך להיות זול בעשרות אחוזים״, אמר. עו״ד אהוד שניידר, היועץ המשפטי של האיגוד, הוסיף כי הרישום הזה הוא מטעה ונוגד את החוק המחייב גילוי נאות.

 

עו״ד תמיר השיב כי הרוכש חייב לקבל דיווח בכתב של הנתונים אודות הבעלות, הנסועה ומועד הרישום במדינת חוץ עוד לפני העסקה, והוסיף: ״מצחיק שאיגוד היבואנים נושא את ההיבט הצרכני בגאון״. ח״כ פינדרוס הוסיף ותהה: ״אם היבואנים כל כך דואגים לצרכן האם הם מוכנים גם להוריד 30% ממחיר הרכב?״.

 

לטענת איגוד היבואנים התייחס גם מנכ״ל מוסך סומרום, שמואל השמשוני, שאמר כי היבואנים אומרים שהם רוצים תחרות, אבל עושים הכל כדי שלא תהיה תחרות. לדבריו, מחיר מכוניות היוקרה צנח ב-30-40 אחוז, למרות שהיבואנים הזעירים קונים את הרכבים במחיר גבוה יותר מהיבואנים הישירים. הוא הוסיף כי רישום הרכבים מהיבוא הזעיר כרכב משומש הוא ברור ולא מטעה. נציג פורום היבואנים, רועי ארפי, הוסיף כי היצרנים מנהלים מלחמה סמויה כדי לא לאפשר לרכבים שלהם להיכנס לפה מאירופה.

 

מנכ״ל חן מוטורס, רון מלכה, אמר כי רוב היבוא הזעיר מתמקד ברכבי יוקרה משומשים, מאחר ובחקיקה נקבע כי יבואן זעיר יכול לייבא עד 20 כלי רכב בשנה. לדבריו, אי אפשר לקיים עסק מיבוא של 20 מכוניות בלבד, לכן אם ההקלות לא ימשכו, או שמספר כלי הרכב המותרים ביבוא לא יעלה, היבוא הזעיר ייפסק.

 

עו״ד תמיר התייחס לכך ואמר כי הדברים הללו נבחנים במשרד התחבורה והם ישולבו בתיקון המקיף הבא לחוק, אך סירב להעריך מתי התיקון יוגש לאישור הכנסת והוועדה. הוא הוסיף כי הוראת השעה נדרשת על מנת שהמשרד יוכל להמשיך לבחון את הנושא. ח״כ וזאן אמרה כי משרד התחבורה היה צריך להציג לוועדה נתונים על מה שקרה למחירי הרכב בשנתיים האחרונות ולתחרות. תמיר השיב כי אין עדיין נתונים מאחר והדבר הוא חלק מעבודת הבחינה. ״כשנגיע להסדר הכולל נהייה חייבים לעגן אותו בנתונים״, הוסיף. ח״כ בועז טופורובסקי אמר כי הוועדה אינה חותמת גומי, וכי גם ה-18 באפריל 2021 יגיע והוועדה תדרוש תשובות.

 

בתום הדיון הצביעה הוועדה פה אחד בעד אישור הצו והארכת תוקף הוראת השעה. ח״כ שי וזאן כי הוועדה מצפה לקבל ממשרד התחבורה נתונים לגבי התועלות שהביאה הרפורמה לצרכנים, פערי המחירים, ההגנה עליהם מבחינת גילוי המידע והרחבת פעילות היבוא הזעיר.