הסכם אס״ח בין ישראל ואוקראינה

המו״מ להסכם אזור סחר חופשי בין ישראל לאוקראינה הסתיים היום. עם כניסתו לתוקף יביא ההסכם להפחתת מכסים ולהגדלת הסחר בין המדינות ב-15% תוך 5 שנים, ולחצות את רף מיליארד דולר. הסחר בין המדינות עמד בשנת 2017 על 880 מיליון דולר


13:21 ,28.03.2018 מאת: מערכת פורט2פורט

ישראל ואוקראינה הודיעו היום על סיום המו״מ ביניהן לכינון הסכם לאזור סחר חופשי. ההסכם צפוי להפחית מכסים הן על יצוא ישראלי לאוקראינה והן על יבוא מוצרים לישראל, וישפר את הגישה ההדדית בתחום הסחורות של שתי המדינות. את המשא ומתן על ההסכם הוביל מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, בשיתוף משרדי החוץ, האוצר, החקלאות והמשפטים וכן מינהל המכס.

 

ההסכם צפוי להקל על יצואנים ישראלים להתמודד בשוק האוקראיני וכך לאפשר לחזק את הייצוא הישראלי ולהגדיל את הצמיחה במשק.

 

בין המוצרים המיוצאים מישראל, אשר יקבלו פטור ממכס באוקראינה מיד עם כניסת ההסכם לתוקף, הצפוי להיחתם על ידי הממשלות עד לסוף השנה, ניתן למנות בין היתר: מוצרי פלסטיק וגומי, ציוד רפואי, כימיקלים ופירות וירקות כגון תמרים, אבוקדו, אפרסמון ומיצי פירות.

 

כן אמור ההסכם להוריד את המכסים על מוצרים אשר מיובאים מאוקראינה בהם: חיטה ומוצרי חקלאות שונים, מזון מעובד, שמנים מסוגים שונים, ברזל, פלדה וחומרי גלם נוספים המיועדים לתעשייה ובכך לסייע בהפחתת יוקר המחייה בישראל. הורדת המכסים על מוצרי חקלאות ומזון מעובד צפויה להוביל להגדלת הייבוא ובכך להוות בשורה חשובה לצרכן הישראלי.

 

אוקראינה היא בין יצואניות הדגנים וחומרי גלם לתעשייה הגדולות בעולם. אוקראינה היא יצרנית זרעי החמניות וזרעי הכותנה (המשמשים לייצור שמן) הגדולה בעולם, יצרנית החיטה השישית בגודלה ויצרנית התירס והשעורה הרביעית בגודלה בעולם. בנוסף לכך אוקראינה היא היצרנית השנייה בגודלה בעולם של ברזל ופלדה מעובדים למחצה המשמשים כחומרי גלם לתעשייה. נתונים אלה משתקפים היטב גם בהרכב היבוא של ישראל מאוקראינה.

 

שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן: ״אוקראינה הינה שותפת סחר חשובה לישראל. ההסכם שצפוי להיחתם משקף, בין היתר, את מדיניות המשרד לסייע בגיוון היצוא ובפתיחת שווקים חדשים לתעשייה הישראלית. ההסכם צפוי לחזק את הייצוא של ישראל לאוקראינה ואת הסחר בין המדינות בכלל. אוקראינה היא מדינה חשובה, גדולה, קרובה גיאוגרפית לישראל ואשר חיזוק והרחבת הסחר איתה יסייע מאוד לתעשייה בישראל ויתרום גם להורדת יוקר המחייה. כמו כן, אני מבקש להודות לצוות ממשרד הכלכלה והתעשייה על עבודתו המאומצת בניהול המו"מ וכן לשר זאב אלקין על הסיוע בקידום המאמץ הדיפלומטי מול אוקראינה״.

 

על פי נתוני משרד הכלכלה, הייצוא מישראל לאוקראינה בשנת 2017 הסתכם בכ-125 מיליון דולר, והיקף הסחר כולו בשנת 2017 עמד על כ-880 מיליון דולר. ההסכם הינו בעל חשיבות רבה ליחסי המדינות. כניסתו לתוקף תקדם את היחסים הכלכליים הבילטראליים וצפויה להגדיל את היקף הסחר בין המדינות בתוך 5 שנים בכ-15%, כך שסך היקף הסחר צפוי להיות גבוה ממיליארד דולר.

 

השר להגנת הסביבה וירושלים, יו״ר ועדה בין ממשלתית משותפת ישראל-אוקראינה, חה״כ זאב אלקין: ״אני מברך את משרד הכלכלה על השלמת המשא ומתן להסכם אזור סחר חופשי בין ישראל לאוקראינה. מדובר על הסכם חשוב, שייתן תנופה גדולה לפיתוח הקשרים הכלכליים בין שתי המדינות. גם אנחנו וגם הצד האוקראיני עשינו מאמצים רבים לזרז את השלמת המשא ומתן מהר ככל האפשר, בהתאם לסיכום בין ראשי המדינות. אני מקווה שבחודשים הקרובים ייחתם ההסכם באופן סופי וייכנס לתוקף. אמשיך לפעול בכל הערוצים לקידום הקשרים הכלכליים בין שתי המדינות״.