המשרד להגנ״ס: כתב אישום נגד בז״ן ונושאי משרה בחברה

זאת בגין בגין גרימת זיהום אוויר והפרות של היתר הפליטה של החברה. החקירה המורכבת כללה איסוף ראיות רבות וחקירת עשרות מעורבים. השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: ״אין מקום לתעשייה מזהמת בריכוזי אוכלוסייה בכלל ובמפרץ חיפה בפרט״


12:27 ,29.09.2022 מאת: מערכת פורט2פורט

בתום הליך פיקוח והליכי אכיפה מנהליים של מחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה וכן חקירה פלילית שביצעה המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה, הגיש המשרד להגנת הסביבה כתב אישום לבית משפט השלום בחיפה נגד חברת בתי זיקוק לנפט (בז״ן) בגין גרימת זיהום אוויר והפרות של היתר הפליטה של החברה. זהו כתב האישום החמישי בעשור האחרון שמוגש בעקבות תיקים שניהל המשרד להגנת הסביבה נגד חברת בז״ן ונושאי משרה בה בגין עבירות סביבתיות.

 

במסגרת כתב האישום, בנוסף לחברה, נאשמים יריב גרץ, אשר שימש בעת ביצוע ההפרות כסמנכ״ל בבז״ן; וכן עודי יעקב, אשר שימש בעת ביצוע העבירות כמנהל תפעול של בז״ן.

 

חברת בז״ן היא חברה ציבורית העוסקת, בין היתר, בזיקוק נפט גולמי ומוצרי ביניים ובייצור ומכירת מוצרי דלק במפעל הממוקם במפרץ חיפה.

 

במסגרת היתר הפליטה נקבעו לחברה דרישות הקובעות את ערכי הפליטה בכל אחת מארובות המפעל וכן דרישות לביצוע דיגומים תקופתיים ודיגומים חוזרים ככל שמתגלות חריגות מהערכים שנפלטו. בנוסף לדרישות הדיגום שבהם מחויבת החברה, מבצע המשרד להגנת הסביבה, באמצעות מפקחי מחוז חיפה, הליך פיקוח הדוק על דרישות היתר הפליטה ובמסגרת זו מבוצעים דיגומי פתע רבים של ארובות החברה.

 

על פי כתב האישום, בבדיקות התקופתיות הנדרשות שבוצעו על ידי החברה ובדיגומי הפתע שבוצעו על ידי המשרד במהלך שנת 2017 נמדדו חריגות מערכי הפליטה המותרים ב-15 מקרים שונים, בעשרה מתקנים שונים של החברה. חריגות אלו מהוות הפרות של הדרישות שהציב המשרד למפעל במסגרת היתר הפליטה. הפרות אלו הובילו לפליטות עודפות של מזהמים לאוויר וגרמו לזיהום אוויר חזק ובלתי סביר.

 

בנוסף לחריגות, המפעל לא פעל כנדרש בהיתר הפליטה ובהתאם להוראות המשרד, ולא ערך דיגומים שהוטלו עליו בהתאם להיתר הפליטה, לרבות דיגום חוזר בעקבות חריגה בבדיקה קודמת.

 

בעקבות כך ובסמוך לגילוי החריגות וההפרות, שלח מחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה התראות למפעל, שבהן התריע על ההפרות והחריגות ודרש כי אלה יופסקו באופן מיידי. בהמשך להליך זה, אשר נועד להפסיק את החריגות לאלתר, בחן המחוז את טענות החברה בעקבות ההתראות.

 

בהתחשב בריבוי ההפרות וחומרתן - הנובעת בין היתר לאור מיקום המפעל במפרץ חיפה, ולאור ההשפעות והסיכונים הבריאותיים הנובעים מחריגות אלו, המעלות חשש לפגיעה בבריאות הציבור והסביבה, מצא מחוז חיפה כי יש מקום להמליץ על פתיחה בהליך אכיפה פלילי כנגד החברה ונושאי המשרה בה.

 

המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה פתחה בחקירה פלילית לבדיקת נסיבות האירוע. לאחר חקירה מורכבת, שכללה איסוף ראיות רבות וחקירת עשרות מעורבים, הגיש המשרד להגנת הסביבה באמצעות עו״ד דן טוניק ובליווי הלשכה המשפטית של המשרד את כתב האישום נגד החברה ונושאי המשרה לבית משפט השלום בחיפה.

 

בחודש מרץ 2022 אישרה הממשלה את המלצות ועדת המנכ״לים שהוביל המשרד להגנת הסביבה יחד עם משרד ראש הממשלה לפינוי התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה, וקידום ופיתוח מטרופולין חיפה לשיפור איכות החיים של תושבי האזור. המשרד סבור כי אין מקום לתעשייה מזהמת בריכוזי אוכלוסייה בכלל ובמפרץ חיפה בפרט, וריבוי ההפרות מחזק את עמדתו ואת הצורך לפעול בעניין זה בהקדם האפשרי.

 

עד שפינוי התעשייה מהמפרץ יושלם, המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול, בפיקוח ואכיפה, מול המפעלים המזהמים במפרץ חיפה לצמצום זיהום האוויר בישראל.

 

השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: ״אין מקום לתעשייה מזהמת בריכוזי אוכלוסייה בכלל ובמפרץ חיפה בפרט, וריבוי ההפרות מחזק את עמדתנו ואת הצורך לפעול בעניין זה בהקדם האפשרי. עד שפינוי התעשייה מהמפרץ יושלם, המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול, בפיקוח ואכיפה, מול המפעלים המזהמים במפרץ חיפה לצמצום זיהום האוויר בישראל. ההפרות והחריגות של חברת בז"ן ושל מפעלים מזהמים נוספים מוכיחות שהעיסוק בדלקים פוסיליים מוביל לפגיעה באדם ובסביבה. ישראל חייבת להיגמל מדלקים מזהמים ולעבור לאנרגיות ירוקות ומתחדשות, ובמקביל לפעול להוצאה של המפעלים המזהמים מריכוזי אוכלוסייה כמו מפרץ חיפה״.

 

המשרד להגנת הסביבה ניהל בעבר מספר הליכי אכיפה נגד חברת בז״ן, בהם בין היתר, ארבעה הליכים פליליים שונים מאז שנת 2015 שבהם הורשעו החברה ונושאי משרה בה בגין גרימת זיהום אוויר והפרות היתרי הפליטה, זיהום נחלים והפרות שהתגלו במסגרת מקרה שריפה במפעל. בית המשפט הרשיע את החברה ונושאי המשרה בה וגזר עליהם קנסות מצטברים בכלל התיקים לסכום כולל של מעל 2.7 מיליון שקל.

 

בנוסף, הטיל המשרד בחודש ספטמבר 2021 עיצום כספי על החברה בסך של כ-900 אלף שקל, בגין הפרת הוראה בהיתר הרעלים, אשר הובילה להתרחשות אירוע חומרים מסוכנים ולשריפה באחד ממתקני החברה. בסך הכול, בשנים האחרונות הוטלו על החברה עיצומים וקנסות בסך של כ-3.6 מיליון שקל.

 

בנוסף לכך, ננקטו הליכים פליליים והוטלו עיצומים כספיים גם על החברות הבנות של קבוצת בז״ן - כאו״ל וגדיב, אשר בסופם הורשעו החברות ונושא משרה בה והוטלו עיצומים כספיים וקנסות בסכום כולל של כ-3.7 מיליון שקל נוספים על ידי המשרד להגנת הסביבה ובית המשפט, בגין עבירות סביבתיות. בחמש השנים האחרונות קבוצת בז״ן חויבה לשלם כ-7.3 מיליון שקל בגין הפרות ועבירות סביבתיות.