המעסיקים נגד רה״מ ושר האוצר: החזירו מיליארד שקל על מימון יום הבחירות הקרוב

ארגון הגג של המעסיקים בישראל, נשיאות המעסיקים והעסקים הגיש היום בג״צ נגד ראש הממשלה ושר האוצר בדרישה כי יחזירו למעסיקים מיליארד שקל על מימון משכורות כפולות וימי חופשה ביום הבחירות הקרוב


14:01 ,13.01.2021 מאת: מערכת פורט2פורט

ארגון הגג של המעסיקים בישראל, נשיאות המעסיקים והעסקים (התאחדות התעשיינים, איגוד לשכות המסחר והתאחדות חקלאי ישראל) הגיש היום בג״צ נגד ראש הממשלה, שר האוצר וועדת הכספים של הכנסת, בדרישה כי יחזירו למעסיקים מיליארד שקל על מימון משכורות כפולות (תוספת של 100% למשכורת בשל עבודה ביום שבתון) וימי חופשה לעובדים ביום הבחירות הקרוב.

 

לטענת המעסיקים, אין כל הצדקה שהם ימשיכו לממן מכיסם את יום הבחירות ה-5 הצפוי להתקיים ב-23 למרץ, לאחר שכבר שילמו 6 מיליארד שקל על 4 מערכות בחירות בשנתיים (כולל מערכת הבחירות לרשויות המקומיות) - 1.5 מיליארד שקל על כל מערכת בחירות. במידה וייאלצו המעסיקים לשלם על יום הבחירות הנוסף, הם ייאלצו לממן מכיסם סכום כולל של כ-7 מיליארד שקל על חמשת ימי השבתון בתקופה של שנתיים וחצי בלבד. וזאת על אף המשבר הכלכלי הכבד שממנו סובלים כלל העסקים בישראל.

 

בבג״צ, שהוגש על ידי עו״ד גדעון פישר, עו״ד איתן ברקוביץ וד״ר מתן גוטמן, נכתב כי במידה והמעסיקים יידרשו לשלם על יום הבחירות החמישי ״בגין ׳המוצר הציבורי׳ של מימוש הזכות הדמוקרטית להצביע, ישלמו העסקים מכיסם מיליארדי שקלים. עלות אדירה זו מוטלת על כלל המעסיקים והעסקים בישראל, ובהם עשרות אלפי עסקים קטנים ובינוניים אשר מצויים במלחמת הישרדות מתמדת, נטל כבד מנשוא נוסף אשר צפוי להביא להעמקת הפגיעה האנושה במגזר הפרטי כולו״.

 

יו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר, מסר כי ״כשהמעסיקים נמצאים בעין הסערה הכלכלית והקורנה בשיא, כאן בישראל הם נושאים בנטל החגיגה הדמוקרטית יותר מכל מדינה אחרת בעולם. בפעם החמישית בשנתיים ובשיאו של משבר כלכלי מהחמורים שידענו הממשלה מבקשת שוב להטיל על המגזר הפרטי בישראל עלות עודפת של מעל מיליארד שקל. איננו יכולים לשבת מהצד ולהמשיך לספוג ולהיפגע, ועל כן נעשה הכל לשנות את המצב. מן הראוי שהמדינה תישא בעלות יום השבתון ותאפשר לעסקים להתרכז בהישרדות והמרצת המשק״.

 

 נשיא איגוד לשכות המסחר, עו״ד אוריאל לין מסר כי ״המעסיקים כבר תרמו את חלקם לשלמות הדמוקרטיה בארבע מערכות בחירות תוך שנתיים וחצי, כולל הבחירות לרשויות המקומיות. עכשיו אנחנו לפני מערכת בחירות חמישית ואין לנו שום ביטחון שלא תהיה גם מערכת בחירות חמישית ושישית. הפתרון הקל שמצאה המדינה הוא, כרגיל, ללכת לכיס של המעסיק. לא עוד. אם המדינה חושבת שיום הבחירות החמישי מחייב יום חופשי, אדרבא, שתישא היא בעלויות המימון שלו. ספק גדול הוא אם בכלל מוצדק להעניק יום חופש, שכן יום הבחירות כבר מזמן חדל מלהיות יום חג. מחוקק הסבור שיום בחירות אמור להיות יום חופש מעבודה צריך בעצמו לממן את גישתו הנדיבה. הגיע הזמן לשים סוף להפקרות ולחשיבה המעוותת שאפשר תמיד להעמיס עוד ועוד עלויות על המגזר העסקי. זה חוסר הבנה בסיסי של המציאות בה נמצא המגזר העסקי, שנאבק לשרוד את השלכות מגפת הקורונה, כתוצאה ממדיניות שגויה של הממשלה״.

 

עו״ד גדעון פישר ועו״ד איתן ברקוביץ ממשרד גדעון פישר ושות׳ ועו״ד ד״ר מתן גוטמן: ״המחוקק שקבע לפני עשרות שנים את החובה של המעסיקים במשק לשלם לעובדים בגין יום הבחירות לא שיער שאי-פעם תהיה הצטברות נסיבות כה ייחודית וקיצונית כפי שמתקיים בעת זה. איזון ראוי בין כלל השיקולים הייחודיים בנסיבות חסרות התקדים של הבחירות הקרובות מחייבים גיבוש של תכנית לשיפוי של המעסיקים בגין התשלום בו הם יישאו ביום הבחירות. משבר הקורונה הביא לשינוי הסדרים חוקיים רבים באמצעות תכניות ממשלתיות ששינו את המציאות הקיימת והתאימו אותה למציאות משברית, שלא היה כדוגמתה בתולדות המדינה, כגון בתחום הביטוח הלאומי, תשלום דמי אבטלה, מתן מענקים לעסקים, שחרור קופות גמל ללא מס ועוד. לעמדתנו יש כעת חובה משפטית על הממשלה לגבש תכנית לשיפוי מעסיקים שתעניק מענה להסדר החוקי הקבוע בסעיף 136 לחוק הבחירות לפיו על המעסיקים לשאת בעלות יום השבתון. אנו בטוחים שבג״צ יטה אוזן קשבת לטיעונים המוצדקים של המגזר העסקי״.