מעיקרי הדו“ח: בשנת 2020 נרשמו 203 התחייבויות חדשות של 119 חברות מחויבות בסך כולל של 1.21 מיליארד דולר. התחייבויות אלו הן פועל יוצא של התקשרות של 17 גופים מזמינים (ממשלתיים) עם ספקי חוץ (חברות זרות). התקשרויות אלו מצטרפות למחויבויות עבר, אשר יחדיו עומדות על 16 מיליארד דולר.
סך המימושים של החברות הזרות עמד בשנת 2020 על 4.28 מיליארד דולר, גידול של 530 מיליון דולר- 14% לעומת השנה הקודמת. סך המימושים של 259 החברות הזרות לאורך השנים עומד על 33.2 מיליארד דולר. 961 חברות ישראליות נהנו מכספי רכש הגומלין מתוכן 356 חברות שנהנו לראשונה משיתופי פעולה עם חברות מחויבות. 81 מפעלים הממוקמים בפריפריה נהנו מרכש גומלין בסך כולל של 550 מיליון דולר. 423 חברות קטנות ובינוניות נהנו מרכש גומלין – בסך כולל של כ- 954 מיליון דולר. 249 חברות נהנו ממימושים גדולים יותר בהשוואה לנתוני 2018- 2019.
מנכ"ל משרד הכלכלה, דוד לפלר, ציין: "היקף המימושים של ספקי החוץ נמצא במגמת עליה ומספר החברות הישראליות, שנהנו מכספי רכש גומלין הולך וגדל, במיוחד מספר התעשיות מהפריפריה והחברות הקטנות והבינוניות, ולכך חשיבות רבה בהשפעה על התעסוקה בישראל. ההסכמים אלו מגדילים את נפח הפעילות, ומייצרים משרות נוספות ולצד גידול בהיקף התעסוקה, עוברים עובדים רבים הכשרות והסמכות מתקדמות, ובכך יש השקעה חשובה באיכות התעסוקה ובפריון".
שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ: ״גם בשנה בה אנו מתמודדים עם משבר הקורונה והשלכותיו הכלכליות, מדינת ישראל נשארה יעד אטרקטיבי ומזמין לחברות בין לאומיות. נתוני שנת 2020 מוכיחים כי רכש גומלין חשוב מתמיד להכנסות המדינות, יצירת מקומות עבודה, הכשרה של כוח אדם ופיתוח יכולות התעשייה הישראלית גם בפריפריה. משרד הכלכלה ימשיך לעמוד על ביצוע רכש גומלין, באמצעותו כסף ציבורי, המושקע בפרויקטים לאומיים, יחזור לציבור הישראלי ולכלכלה הישראלית״
הרשפ"ת, הפועלת במשרד הכלכלה, מופקדת על ניהול רכש הגומלין של מדינת ישראל, על מעקב אחר מימוש ההתחייבויות של ספקי חוץ ועל חיבור בין מפעלים והתעשייה הישראלית לבין החברות הזרות המחויבות, בדגש על פעילות תעשייתית בפריפריה וקידום עסקים קטנים והבינוניים.
חברה זרה, ממנה רוכשים גופים ממשלתיים, מחויבת על פי לבצע רכש חוזר בישראל, מחברות ישראליות בהיקף מסוים מערך העסקה: היקף של 50% אם מדובר בעסקאות ביטחוניות, היקף של 20% בעסקאות אזרחיות מול מדיניות החתומות על הסכם GPA ו-35% ביתר סוגי העסקאות. הרשפ"ת עוקבת אחר מילוי חובה זו, החל משלב המכרז, דרך בניית תוכנית עסקית יחד עם החברות הזרות בה מוצעות אפשרויות ההשקעה בחברות הישראליות, ועד מעקב אחר מימוש החובות.
רכש גומלין הנו מנוע צמיחה משמעותי המייצר לתעשייה הישראליות הזדמנויות עסקיות בשווי מיליארדי דולרים מדי שנה, התורמות להתפתחות התעשייה ולפריצה לשווקים חדשים של תעשיות אלו. רכש גומלין הנו הרבה יותר ממחויבות חוקית – הוא מהווה מנוף להשקעות בתעשייה הישראליות וצמיחה כלכלית, יצירת קשרים עסקיים בין חברות ישראליות לזרות, והשקעה איכותית ארוכת טווח לחברות הזרות, אשר מבינות היום יותר ויותר כי רכש גומלין בישראל הוא השקעה משתלמת ביותר".
הדוח השנה מדגים כיצד יש ביכולתו של כלי רגולטורי זה להביא הלכה למעשה את הרעיון של ממחויבות רגולטורית להזדמנות עסקית כלכלית שמשיאה תועלת לצדדים כולם – לגופים המזמינים, לחברות הבין לאומיות ובעיקר מהווה מקפצה משמעותית לתעשייה הישראלית ומקדמת ייצוא.