אחרי 20 שנה: ישראל וקנדה חתמו על הסכם סחר חופשי משודרג

ההסכם המעודכן, שנחתם היום במונטריאול על ידי השר אלי כהן ועמיתו הקנדי פיליפ שמפיין, כולל הפחתות מכס על כ-2,000 מוצרים וכן תוספות הנכללות בהסכמי סחר חופשי מודרניים דוגמת סחר אלקטרוני, סביבה, סחר ועבודה ועוד


13:23 ,30.05.2018 מאת: מערכת פורט2פורט

שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, ועמיתו שר לסחר חוץ של קנדה, פרנסואה פיליפ שמפיין, חתמו היום במונטריאול על הסכם סחר חופשי מעודכן בין מדינת ישראל לבין קנדה. השר כהן הגיע לביקור רשמי בקנדה כראש משלחת ממשלתית ובה המדען הראשי ויו״ר רשות החדשנות, ד״ר עמי אפלבאום, ראש מינהל סחר חוץ, אוהד כהן, ויו״ר מכון היצוא אדיב ברוך. ההסכם ייכנס לתוקף לאחר אשרורו בכנסת ובפרלמנט הקנדי. 

 

ההסכם לאזור סחר חופשי בין ישראל לבין קנדה (1997) כלל הפחתות מכס על כלל המוצרים התעשייתיים, אולם, הותיר מכסים על מוצרי מזון וחקלאות רבים. במהלך המו"מ, אשר נוהל על ידי מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה בשיתוף עם משרדי ממשלה נוספים וביניהם משרד החוץ, מינהל המכס, משרד האוצר, משרד המשפטים ומשרד החקלאות, הושם על ידי הצד הישראלי דגש על הרחבת ההטבות לייצוא הישראלי בתחומים בהם נותרו עדיין מגבלות, לצד הגדלת היבוא ככל הניתן בשל שיקולי יוקר המחייה. ההסכם המשודרג כולל פישוט של כללי המקור, תחומים חדשים הנכללים בהסכמי אס״ח מודרניים דוגמת סחר וסביבה, סחר ועבודה, סחר ומגדר, סחר אלקטרוני וחברות קטנות ובינוניות וכן מניעת מגבלות בתחומי התקינה והגנת החי והצומח. 

 

שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן: ״היחסים החמים בין קנדה לבין ישראל בעלי שורשים היסטוריים. בשנת 1997 הייתה ישראל למדינה השלישית  שעמה חתמה קנדה על הסכם סחר חופשי. מאז, הוכפל היקף הסחר של ישראל עם קנדה ובשנת 2013 הוא חצה לראשונה את סף מיליארד הדולר, מצב הנמשך עד היום. ההסכם שנחתם היום משקף, בין היתר, את מדיניות המשרד לסייע בגיוון היצוא ובפתיחת שווקים חדשים לתעשייה הישראלית. ההסכם צפוי לחזק את הייצוא של ישראל לקנדה ואת הסחר בין המדינות בכלל, יסייע להרחבת הפעילות של התעשייה הישראלית ויתרום להורדת יוקר המחייה״.

 

עוד הוסיף השר כהן: ״כיום, 65% מהמסחר הבינלאומי של מדינת ישראל מתבצע במסגרת הסכמי סחר חופשי. קנדה הינה מידידותיה הטובות ביותר של ישראל והידוק היחסים הכלכליים עמה הוא צעד מתבקש״.

 

השרים כהן ושמפיין הגדירו יעד להכפלת את היקף הסחר בין המדינות תוך 5 שנים הודות להסכם המשודרג.

 

אחת המטרות העיקריות של ישראל ושל קנדה הייתה קבלת הטבות נוספות במוצרי חקלאות ומזון. מעבר לפטורים ממכס מתוקף ההסכם הישן, תקבל ישראל גישה חופשית לשוק הקנדי בפריטים כגון: מוצרים מדגנים (עוגיות, ופלים, מוצרי מאפה שונים), ירקות ופירות טריים ומעובדים (גזר, עגבניות שרי, ברוקולי, תירס, תבלינים טריים, הדרים, מיצים), יינות ועוד. בתמורה לכך ישראל העניקה למוצרים הקנדיים פטור מלא בין היתר לדברי מאפה רבים, פירות יער, מוצרי דגה נבחרים, תבלינים, פירות וירקות משומרים. מכסות פטורות ממכס ניתנו לתפוחים ואגסים, חומוס, תפו״א, בצלים, שום, ירקות קפואים, פירות יבשים, צימוקים, ויין.

 

נושא חשוב נוסף במו״מ היה פישוט כללי המקור. כתוצאה מכך יצואנים ישראלים, שבעבר לא עמדו בכללי המקור של ההסכם ולא יכלו לייצא לקנדה ולנצל את ההטבה במכס, יוכלו מעתה לעשות זאת. גמישות נוספת שנוצרה כתוצאה מהשדרוג היא האפשרות לבצע עיבודים מזעריים בכמה מדינות עמן לשני הצדדים יש הסכם אס״ח מבלי לאבד את מעמד המקור - דבר המייצר תשתית נכונה להתנהלות הגלובלית של המפעלים ומרחיב את יכולות התמרון של היצואנים.