אושר: רפורמת הייבוא תיכנס לתוקף ביוני 2022

במסגרת תיקוני החקיקה ניתן יהיה לייבא מוצרים העומדים ברגולציה הבין לאומית, תבוטל הדרישה לבדיקת כל משלוח הנכנס לישראל במעבדות הבדיקה. ניתן יהיה לייבא מוצרים שאינם עומדים בתקן הישראלי, על בסיס עמידתם בתקן אירופאי או אחר


13:52 ,24.10.2021 מאת: מערכת פורט2פורט

עשרות אלפי מוצרים המיובאים לישראל ייכנסו לרפורמת היבוא של משרד הכלכלה והתעשייה, אשר אושרה בוועדת הכלכלה של הכנסת, ותצא לדרך ביוני 2022.  במסגרת תיקוני החקיקה של רפורמת התקינה, אותם יזמה שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי, ישונה תהליך היבוא הקיים כיום, גם בכך שניתן יהיה לייבא מוצרים העומדים ברגולציה הבין לאומית וגם בכך שתבוטל הדרישה לבדיקת כל משלוח הנכנס לישראל במעבדות הבדיקה, מה שדרש המתנה ממושכת ועלות כספית. בנוסף, ניתן יהיה לייבא מוצרים שאינם עומדים בתקן הישראלי, על בסיס עמידתם בתקן אירופאי או אחר.

 

בנוהל החדש, יחויבו היבואנים בהתחייבות משפטית (הצהרה) כי המוצר אשר הם משווקים, עומד בכל דרישות התקן הרשמי החלות עליו כיום, כך שאינו מסכן את הצרכנים בטיחותית או בריאותית. צעד זה יצמצם את עלויות היבוא ויקצר את זמן העיכוב בנמלים. במקביל אושרו בוועדה פרק המזון והרפורמה בתמרוקים.

 

שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי, עם אישור רפורמת היבוא: ״הרפורמה בייבוא שהגיעה היום לאישור ועדת הכלכלה, היא בשורה לאזרחי המדינה. הכמות, הגיוון והאיכות של המוצרים, צפויים להשפיע גם על הוזלת המחירים לצרכנים. משרד הכלכלה ימשיך לעודד תחרות, שיפור תנאי היבוא והורדת החסמים, לצד חיזוק התעשייה המקומית והשפעתה על כלכלת ישראל״.

 

יבוא תמרוקים מחייב כיום רישיון לכל סוג תמרוק ולכל מוצר. הרפורמה מבטלת את הצורך ברישיון, הניתן לאחר המתנה של חודשים ומאפשרת יבוא על בסיס הצהרה. בשורה משמעותית הנה מסלול ליבוא מקביל בתמרוקים, אשר ירחיב משמעותית את כמות היבוא המקביל, אשר עומד כיום על 2.4% בלבד מכלל יבוא התמרוקים, היקף נמוך מאוד ביחס למוצרים ללא חסמי יבוא, כגון בשמים (17%).

 

פרק המזון: שרת הכלכלה והתעשייה הובילה את ביטול הרשמיות על תקנים בתחום המזון. כיום ישנם כ- 160 תקניים רשמיים. במסגרת הרפורמה נקבע מתווה לביטול הרשמיות על כל התקנים בתחום המזון, באופן שיאפשר עדכון הרגולציה בתחום, והתאמתה למקובל בשוק האירופאי, במקום הרגולציה הקיימת היום. מהלך זה מאפשר מעבר לשיטת ההצהרה בתחום מזון רגיש כגון מוצרי חלב. לפי הערכת משרד הכלכלה והתעשייה, החיסכון בתהליך היבוא יכול לתרום להורדת עלות המוצרים ביותר מ- 10% בהערכה שמרנית.

 

הרפורמה כוללת תגבור מערך האכיפה של מינהל התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה, כך שיוגברו פעילויות הפיקוח בשווקים על המוצרים. יבואנים ומשווקים, אשר יימצא כי הכניסו לישראל מוצרים אשר אינם עומדים בדרישות התקן, וזאת על אף ההצהרה עליה חתמו, צפויים לסנקציות מנהליות (יבואן מפר ייכנס למסלול בדיקות מחמירות במקום מסלול הצהרות), אכיפה פלילית עם ענישה מוגברת (עד שנה וחצי מאסר או קנס בהתאמה) וכן עיצומים כספים אשר הוגדלו במסגרת הרפורמה עד מאות אלפי שקלים.

 

במשרד הכלכלה ציינו כי התחרות שתייצר הרפורמה מחייבת מתן כלים לתעשייה והעסקים בישראל להתייעלות, הגברת התחרות בעולם והכנסת כלים לייצור מתקדם ופיריון, אלו יורחבו במשרד הכלכלה ויאפשרו לתעשייה הישראלית להתמודד עם האתגרים בארץ ובעולם. כן נקבעו ברפורמה כלים לסיוע לתעשייה, בהם ביטול החובה של עמידה בתקן למוצרים שיכנסו לארץ לצורך פעילות מו״פ, או לצורך יצוא, וכן הרפורמה אמורה להקל גם על יבואנים תעשייתיים להידרש לפחות בירוקרטיה, ולייבא מוצרים תחת רגולציה בינלאומית.

 

עקרונות הרפורמה: מרבית המוצרים (כ-80 אחוז) יועברו מחובת בדיקה ליבוא בהצהרה, יבוא על בסיס עמידת מוצר בתקן אירופאי או אחר, ביטול תקנים ייחודיים לישראל, לרבות תקני מזון, אימוץ המודל האירופי ליבוא וייצור תמרוקים בהצהרה ויבוא מקביל בתמרוקים.