ועדת הכלכלה של הכנסת בראשות ח"כ אבישי ברוורמן אישרה לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה לתקן את חוק ההגבלים העסקיים ולבטל את הפטור מהסדרים כובלים (הסדר שנועד לפגוע בתחרות) לסיטונאים המשווקים תוצרת חקלאית.
לפי ההצעה, שמוזגה עם הצעה דומה של ח"כ מיקי רוזנטל, ביטול הפטור נועד למנוע מסיטונאים לעשות הסכמים שעלולים לפגוע בתחרות ולהעלות את מחירי התוצרת החקלאית, ולא יחול על החקלאים שמוכרים את התוצרת שייצרו בעצמם.
ברוורמן אמר בפתח הדיון, כי בכוונתו לקדם את ההצעה לטובת הוזלת מחירי התוצרת החקלאית, באופן שלא יפגע בחקלאים.
הממונה על הרשות להגבלים עסקיים דיויד גילה הזכיר כי ההצעה נועדה להילחם ביוקר המחייה ולהמשיך להגן על החקלאים. הוא הוסיף, כי סיטונאים שאינם מגדלים תוצרת, לא יוכלו להמשיך להיות צד להסדרים שפוגעים בתחרות. מגדל שמשווק את התוצרת שלו, או קבוצת מגדלים שהתאגדו, יוכלו להמשיך ליהנות מהפטור, אך סיטונאים ששולטים בתאגיד ואינם מגדלים משמעותיים לא יוכלו להיות צד להסדר כובל.
ברוורמן הוסיף, כי הכוונה היא שהמגדלים הקטנים יתאגדו וישווקו את התוצרת שלהם ביחד. הוא ציין כי סיכם עם משרד האוצר על העברת 10 מיליון שקלים למשרד החקלאות, לטובת תמיכה במגדלים שירצו להתאגד.
מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל אבשלום וילן אמר כי אמנם נוסח הצעת החוק תוקן לעומת ההצעה שבה דנה הוועדה לפני כחודשיים, אך עדיין ישנן בעיות שיכולות לפגוע בחקלאים. הוא הסביר, כי ההצעה הנוכחית לא תאפשר לחקלאים לגייס השקעות משמעותיות מחו"ל. וילן אמר עוד, כי האפשרות לחקלאים להתאגד לפי מין ולא לפי סוג לא תאפשר התאגדות.
עם זאת, דוגי ישראלי מכפר שמואל, שהיה ממקימי עמותת מאבק החקלאים, הגיש לברוורמן מכתב תמיכה בחוק, אליו צורפו חתימות של 3,000 חקלאים, שהם רוב מגדלי הצמחים.
אמר ישראלי: "אנחנו בעד הצעת החוק, כי הגיע הזמן לעשות סדר ולשים סוף לעסקני החקלאות. פער התיווך, בין שלושה שקלים לקילו פלפל שמקבל המגדל בערבה, לבין 12 שקל שמשלם הצרכן בסופר, הוא בלתי אפשרי ופוגע גם בחקלאים וגם בצרכנים. הגיע הזמן לשים לזה סוף".
עו"ד דרור שטרום, לשעבר הממונה על רשות ההגבלים, אמר כי כבר למעלה מ-20 שנה מנסים לבטל את הפטור הזה והגיע הזמן שהכנסת תעשה זאת, אך גם תפסיק לייצר מונופולים. הוא הסביר, כי צריך לבטל את הפטור, אך להוסיף לו סעיף שיקבע כי הפטור לא יחול גם על מגדל שיש לו נתח מונופוליסטי בגידול מסוים.
ח"כ זבולון כלפה טען כי האפשרות להתאגד רק לפי מין לא היתה חלק מהצעת החוק שאושרה בקריאה ראשונה, ולכן מדובר בנושא חדש. הוא ביקש להפסיק את הדיון עד שוועדת הכנסת תכריע בשאלה האם מדובר בנושא חדש.
זמן קצר לאחר מכן התקיים הדיון בוועדת הכנסת, שהכריעה כי לא מדובר בנושא חדש. היועץ המשפטי של הרשות להגבלים עסקיים עו"ד אורי שוורץ הסביר כי ההגבלה למגדלים מאותו מין נועדה למנוע מצב שבו מגדל יהיה צד להסדר שבו ישווק תוצרת שאת מרביתה לא הוא גידל.
ח"כ יצחק וקנין הזהיר כי ההצעה תביא לחיסול החקלאים במושבים. לדבריו, הדרך היחידה של החקלאים במושבים לשרד היא להתאגד, אבל יש בניהם חוסר אמון מוחלט והם לא מעוניינים בכך. "המגבלות שמטילים על החקלאי הקטן לא יאפשרו לו לשווק והחקלאות במושבים תחוסל", אמר.
עו"ד שוורץ הסביר כי המגדלים במושבים יוכלו לפנות לממונה ולקבל פטור שיאפשר להם לשווק. הוועדה קבעה כי החקלאים יוכלו לפנות לממונה לקבל פטור שיאפשר להם להתאגד, והממונה יצטרך לתת תשובה לפנייתם תוך 60 יום. עוד נקבע כי תאגיד מגדלים יוכר גם כזה שיש בו משקיע עם הון חיצוני המחזיק ב-25% מהתאגיד, בניגוד להצעת הרשות כי משקיע חיצוני יוכל להחזיק עד 10% מהתאגיד.
הממונה גילה אמר כי הוא מוכן להתפשר על 25%, שכן מי שמחזיק ב-30% מתאגיד, גם אם הוא משקיע חיצוני פאסיבי, יתר השותפים לא יפעלו בניגוד לדעתו.
כמו כן דנה הוועדה האם לאפשר למגדלים לשווק תוצרת של מגדלים אחרים שלא מאותו מין. הממונה גילה הסביר כי מי שמשווק תפוזים ומגדל תפוזים אין לו אינטרס להעלות את המחיר בצורה שתפגע בצרכן, אך אם מגדל התפוזים ישווק אגסים שאותם הוא לא מגדל, לא אכפת לו מהאגסים והוא עשוי לפעול להעלאת מחירם. מזכ"ל תנועת המושבים, מאיר צור, אמר כי דבריו של הממונה הם תיאוריה שאם החקלאים היו מבינים אותה אולי הם לא היו חקלאים. היו"ר ברוורמן אמר כי הוא לא מוצא דוגמאות לפעולות שיכולות לפגוע בתחרות ולכן אין מקום להגביל את החקלאים בשיווק מאותו מין.
בנושא השיווק קבעה הוועדה כי החקלאים יוכלו לשווק תוצאת מאותו סוג (ירקות, פירות, גידולי שדה, חלב, ביצים, דבש, בקר, צאן, עופות ודגים) גם של חקלאים אחרים. אולם הוועדה הסמיכה את הממונה לקבוע כי חקלאי יוכל לשווק תוצרת של אחר רק מאותו מין (למשל: לשווק רק מין כמו מלפפון ולא את כל הירקות), אם יזהה פגיעה בתחרות שיכולה להביא לקרטל שיעלה מחיר לצרכן. עוד נקבע כי הפטור יחול רק על התוצרת החקלאית בצורתה הבסיסית ולא על תוצרת מעובדת.
הוועדה החליטה להסיר מההצעה סעיף שנועד לאסור על משווק להיות צד להסדר כובל אם הוא משווק למעלה מ-50% מהתוצרת מאותו מין. ח"כ גילה גמליאל הציעה לקבוע כי הפטור לא יחול על חמישה משווקים או פחות, שמשווקים יותר ממחצית מהתוצרת מאותו מין, כדי למנוע היווצרות מונופולים חדשים.
שטרום תמך בהצעה למנוע יצירת מונופולים חדשים ואמר כי אמש אישרה הוועדה חוק שנועד להוריד את יוקר המחייה, ולא יכול להיות שהיום היא תאשר חוק שיאפשר יצירת מונופולים שיגרמו לעליית מחירים. עם זאת, ההצעה של ח"כ גמליאל לא התקבלה.
ח״כ רוזנטל אמר כי ההצעה שיזם ומוזגה להצעת החוק הממשלתית ואושרה היום בוועדה, שמה קץ לקומבינה שאפשרה לסוחרים לתאם מחירים, לחלק ביניהם את השווקים ולבזוז את הצרכן. המהלך יביא להוזלה משמעותית של עד 10% במחירי העופות, הירקות והפירות. לובי של אינטרסנטים מנע במשך 15 שנים להשלים את הרפורמה החשובה, והציבור שילם 7 מיליארד שקלים מיותרים בשל העיכוב בחוק. התיקון נעשה בתיאום עם החקלאים ומגן עליהם מפני המשווקים הגדולים, שנהנו מפרי עמלם של החקלאים", אמר.