ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח״כ דוד ביטן, אישרה אמש לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של ח״כ אלון שוסטר לתקן את חוק המים ולשנות את אופן קביעת תעריפי המים לחקלאות, על מנת להפחיתם. ההצעה אושרה לאחר דיונים רבים ומחלוקות שנפתרו בסופו של דבר בתיווך היו״ר ביטן, ולאחר שכל הצדדים בהם משרדי החקלאות וביטחון המזון, האנרגיה והמים והאוצר, לצד החקלאים ורשות המים הגיעו להסכמה שצפויה לקבל אישור מועצת רשות המים.
לאחר אישור ההסכמה במועצת רשות המים ייחתם מסמך הבנות שיקבע את התעריף והוא יוגש לוועדה בימים הקרובים. היו״ר ביטן פתח אתמול את הדיון ואמר כי הוא ממתין לקבל את מסמך ההסכמות עליו חתומים הצדדים, שכן זה המסמך החשוב ביותר שמביא לידי ביטוי את יישום ההסכמות. הוא אף הדגיש כי יעביר את ההצעה לאישור סופי במליאה רק לאחר שיראה את מסמך ההסכמות סגור וחתום.
לפי הסיכום שהושג אושר בהצעת החוק כי עלות מי הקולחים תיקבע ללא התחשבות בעלות הטיפול בשפכים עד לכמה המאפשרת השקיה לחקלאות, וללא התחשבות בעלות הטיפול הנדרש במקרה של הזרמה לים. מחיר המים השפירים לחקלאים באזורים בהם אי אפשר להשתמש במי קולחים יופחת בתהליך הדרגתי במשך 3 שנים. בדיון אתמול ציין מנהל ויו״ר מועצת רשות המים, יחזקאל ליפשיץ, כי המועצה אישרה אתמול את המתווה. עם זאת, בעקבות תיקון בהסכמות אליהם הגיעו הצדדים אתמול בדיון נדרשת המועצה לאישור מחדש, וכן הצדדים נדרשים לחתום על מסמך הבנות שבו יוסכמו התעריפים.
באזורים בהם אין לחקלאים אפשרות להשקיה בקולחים נקבע כי מועצת רשות המים תקבע כללים לתעריף הדומה לתעריף הקולחים. בעניין זה הסביר בדיונים הקודמים רכז מים באגף התקציבים באוצר, עידו מור, כי ״כדי לשמור על תמריץ לחקלאים לעבור לשימוש בקולחים הארץ תחולק לאזורים, ובכל אזור יקבע פוטנציאל השפכים שהוא יכול לקלוט. בכל שנה יבחן היחס בין הפוטנציאל הזה לבין הצריכה בפועל, והמחיר יקבע בהתאם. אזור שיכול לקלוט 100% שופכים ובחר במים שפירים, למשל, ישלם את המחיר הממוצע של הולכה והפקה״.
על מנת לוודא השקעה בתשתיות נקבע עוד, כי בתקופה של 10 השנים הקרובות תפעל רשות המים ליישם תכנית אב לקולחים, בהתאם לסכומים שיוקצו לכך מתקציב המדינה. עם זאת, על רקע זה נרשם אתמול משבר בדיון לאחר שהתברר כי קק״ל, שהייתה אמורה להשקיע מעל מיליארד שקל בתכנית, כבר משקיעה ללא קשר במתקני מים ולא יכולה להתחייב בשלב זה להשקעה נוספת. בעקבות זאת הזהיר מנכ״ל משרד האנרגיה, יוסי דיין, כי המשרד לא מוכן שהכסף החסר יושת על תעריף המים ויעלה את המחיר.
לאחר מספר הפסקות שהיו בדיון הושגה הסכמה לפיה הובהר כי הסכום החסר לא יושת על התעריף. בהקשר הזה אמר היו״ר ביטן כי מדובר בתכנית היסטורית שאסור לפספס אותה. ״יש כאן הסדר לשנים, אמנם יש בעיה עם מיליארד שקל שנצטרך להתמודד איתה בהמשך, אך החקלאים אמרו שהם לוקחים על עצמם לטפל בזה ואני אסייע להם. זה לא יבוא על חשבון התעריף״, הבהיר היו״ר ביטן. יוזם ההצעה, ח״כ שוסטר, הוסיף כי היה רצון אמיתי להביא מיליארד שקלים נוספים, אך כרגע צריך להסתפק ב-2.5 מיליארד השקלים מהאוצר לצד ההתחייבות של כולם לעשות עוד מאמץ גדול להביא את מיליארד השקלים החסרים.
כדי להבטיח את העמידה בסיכומים נקבע כי בשש השנים הראשונות ליישום ההסדר כל שינוי בהם שיוביל לשינוי בחישוב תעריפי מים שפירים לחקלאות, שאינו חלק מההסכמות, יובא לאישור ועדת הכלכלה. כדי לוודא עמידה בהוראות החוק הוסיפה הוועדה להצעה סעיף דיווח, לפיו מועצת רשות המים תגיש לוועדת הכלכלה דיווח אחת לשנה ובמשך עשר שנים, ובכלל זה תדווח על ההתקדמות ההדרגתית ביישום התכנית להשקעה בתשתיות.
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, ביקש לחזור ולהגדיש כי תענית ההשקעות לא תושת על התעריף, והודה ליו"ר ביטן על ההסכמות. ״יש כאן בשורה היסטורית למשק המים, כשהחזון שלנו הוא להקים את מוביל הקולחין הארצי בהיקף השקעות חסר תקדים של 3.5 מיליארד שקל״, אמר השר כהן והודה לכל הצדדים שהיו שותפים למהלך. באשר להתקדמות בטיפול בתשתית, שר החקלאות וביטחון המזון, ח״כ אבי דיכטר, הזכיר בדיונים הקודמים כי שר האנרגיה והתשתיות אמר מספר פעמים שהוא רוצה לקדם מוביל מי ארצי לקולחים לחקלאות – ואמר כי זה משפט מכונן שעל פיו ואיתו צריך להתיישר.
יו״ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, שהוביל את הנושא מצד החקלאים, ציין כי מדובר בהישג המשקף מחויבות לעתיד החקלאות הישראלית, והפחתת התעריף מהווה הכרה בחשיבות החקלאות ועידוד הייצור המקומי והתמודדות עם אתגרי האקלים.
כאמור, בתום הישיבה שנמשכה אתמול אל לתוך שעות הערב המאוחרות, ולאחר שהצדדים הגיעו להסכמות, אישרה הוועדה את ההצעה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית בקולותיהם של היו״ר ביטן, ח״כ שוסטר וח״כ ששון גואטה.