שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן ושר החקלאות אורי אריאל סיכמו על מתווה רב-שנתי, עד לשנת 2020, לפתיחת מכסות יבוא פטורות ממכס לשמן זית. על פי המתווה שסוכם, ייפתחו בשנים הקרובות מכסות פטורות ליבוא שמן זית.
לטענת משרד הכלכלה ומשרד החקלאות, ההסכם מהווה בשורה חשובה לכל הגורמים הפועלים בענף שמן הזית – חקלאים, יצרנים, יבואנים, קמעונאים וצרכנים – כיוון שהוא מאפשר ודאות רב שנתית לענף שמן הזית, שפעל בשנים האחרונות בתנאים של חוסר ודאות, והיה תלוי מדי שנה בהחלטות קצרות מועד, באשר לפתיחת המכסות והיקפן. אי וודאות זו לא אפשרה לגורמים בענף תכנון ארוך טווח, ויצרה עליות מחירים אשר נבעה בין היתר מחוסר ודאות.
יצוין כי שיעור המכס על יבוא שמן זית מהווה כמעט שליש מערך הסחורה בשער הנמל, ולפיכך מדובר בבשורה משמעותית לצרכנים.
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן: "קביעת המכסות הפטורות ממכס היא צעד חשוב להפחתת המחיר ממוצר בסיסי ובריא כמו שמן זית. אנו נעקוב במטרה לוודא שההטבה הגלומה בייבוא הפטור ממכס תתגלגל לצרכנים".
שר החקלאות, ח"כ אורי אריאל: "על מנת להשלים את המחסור בשמן הזית, מדינת ישראל מייבאת מדי שנה שמן זית מחו"ל. מטרתנו שכל הביקוש יהיה מיוצר בישראל, אך עתה, בהסכמת החקלאים ומשרד הכלכלה נקבע מנגנון שיתאים בין הביקוש להיצע".
על פי הסיכום אליו הגיעו המשרדים, בחלוקת הקצאות מן המכסות הפטורות ממכס בצוברים, המיועדות למפעלי שמן זית מקומיים, יילקחו בחשבון היקפי הרכש של שמן מייצור מקומי על ידי המפעלים המקומיים, כך שככל שהיקף הרכש של שמן זית מייצור מקומי גבוה יותר, יגדל הסיכוי לקבלת הקצאות גדולות יותר ביבוא צוברים בתנאים של פטור ממכס. המכסות יהיו בתוקף בכל שנה מתום חג הפסח ועד לסוף חודש ספטמבר.
שוק שמן הזית בישראל מוערך בכ-20,000 טון לשנה, כמחצית מהשמן מיועד לשוק הקמעונאי ומחציתו הנוספת נצרכת על ידי השוק המוסדי, מפעלי תעשייה ומשקי בית, המגדלים עצי זית ומייצרים שמן לצריכה עצמית. הציפייה היא שלאור ההסכם שהושג, סך היקפי היבוא של שמן זית בפטור ממכס יעמד על כ-35% מצריכת השוק הקמעוני, והדבר יבוא לידי ביטוי בהגברת התחרות ובהפחתת מחירים לצרכן, כמו גם בגידול בצריכת שמן זית בישראל, על חשבון שמנים אחרים, נחותים יותר מבחינה איכותית ובריאותית.