מינהל הפיקוח על היהלומים והיצוא הדו-שימושי במשרד הכלכלה והתעשייה, יוצא בקמפיין חדש לעידוד חברות ישראליות להצטרף למנגנון הפיקוח, להסדיר ייצוא עבר של מוצרים הנדרשים ברישיון ובכך להימנע מענישה שיכולה להגיע עד לכדי אישום פלילי ושנתיים מאסר.
מהו ייצוא דו שימושי? מדובר ביצוא של סחורות, שירותים וטכנולוגיה, אשר מכוונים לשוק האזרחי אך ניתן לעשות בהם גם שימוש למטרות צבאיות. מטרת הפיקוח היא מניעת הפצה של נשק וטכנולוגיות, מוצרים, חומרים ושירותים רגישים אלה, תוך הישענות של מדינת ישראל על עקרונות הפיקוח והרישוי המפורטים בהסדרים ורשימות בינלאומיים מקובלים, אותן אימצה ישראל כלשונם.
במינהל הפיקוח על היהלומים והייצוא הדו שימושי מציינים כי כיום ישנן עשרות חברות המבקשות באופן מוסדר רישיונות יצוא, אולם על פי המידע שנאסף באגף, נראה כי ישנן לכל הפחות עשרות חברות נוספות, אשר אינן מקפידות על תהליך הסדרת הרישוי עבור הסחורות או השירותים אותן הן מייצאות. דוגמא לכך, היא קבוצת המצלמות התרמיות, אשר על אף שרובן לצרכים אזרחיים, חלקן (בתלות בנתונים הטכניים שלהן) עשויות להידרש לרישיון ייצוא.
מינהל הפיקוח יוצא בימים אלו בקמפיין חדש לעודד את הרישום והפעילות בהתאם לחוק. חלון הזמנים להסדרת ההליך הינו עד סוף חודש ספטמבר 2022, והזכאות להסדרת פעילות העבר קיימת בכפוף לעמידה במספר תנאים אשר ייבדקו בקפידה על ידי המשרד, ומפורטים באתר ייעודי בכתובת: www.duexportcontrol.co.il/rishum
באתר מצוי כל המידע בנושא וכן הטפסים הרלבנטיים להגשת הבקשה. כל חברה שתזכה למחיקת עבירות העבר תצטרך להתחייב לפנות לקבלת רישיונות יצוא עבור משלוחים עתידיים.
יצואנים של מוצרים דו שימושים, חייבים להיות מודעים ליכולת לעשות שימוש למטרות צבאיות במוצרים אותם הם מייצאים ולהסדיר את רישיונם, לשם הפיקוח, ויצוא מוסדר, אומר אופיר גור, מנהל מינהל הפיקוח על היהלומים והייצוא הדו שימושי במשרד הכלכלה והתעשייה ״מדובר במגוון רחב של מוצרים ואמינים יבואנים להתייעץ איתנו בנושא, גם אם יש ספק ובצע את ההסדרה״.