מעגלים משולבים והפיקוח על היצוא

חברות הייטק רבות אינן מודעתו לדרישה לסיווג מוצרי מחשוב שונים המיוצרים על ידן. במאמר הפעם מתמקד עמירם הלוי במעגל משולב ייחודי – FPGA אשר נמצא ברשימת הפיקוח: הן בפיקוח דו שימושי לשימוש אזרחי, והן ברשימת החימוש לשימוש צבאי. אי ידיעה אינה פוטרת מאכיפה


11:10 ,04.09.2019 מאת: עמירם הלוי

לאחרונה אני מבקר בחברות הייטק שונות, ומגלה שאצל רובן קיים חוסר ידע לגבי הצורך בבדיקת סיווג מוצרי מחשוב שונים המיוצרים ומיוצאים על ידן הן כחלק ממכלול, והן כפריט בפני עצמו. חשוב לדעת: משטר הפיקוח על יצוא דו שימושי - משטר ואסנאר, אשר ישראל מצייתת לו, עוסק בכך לפרטי פרטים, ומחייב הוצאת רישיון יצוא לרכיבים אלקטרוניים ומחשוביים שונים. אי ידיעה או היכרות עם משטר הפיקוח אינה פוטרת את החברה מאכיפה כואבת.

 

במאמר היום אתעכב על מעגל משולב ייחודי, אשר חברות רבות במשק משתמשות בו – מדובר מוצר המכונה FPGA (Field-Programmable Gate Array). מוצר ה-FPGA הראשון פותח ושווק בשנת 1985 על ידי חברת זיילינקס. זהו סוג של מעגל משולב, אשר ניתן להגדיר ולשנות את תפקודו לאחר הייצור, בתהליך תכנות הדומה להתקנת תוכנה. הגדרת תפקוד הרכיב מתבצעת על ידי הזנה של תרשים לוגי או על ידי שפות לתיאור מעגלים. ה־FPGA מורכב מיחידות לוגיות ניתנות לתכנות ומרשת של אמצעים לחיבור ולניתוק בין היחידות השונות. בטעינת ה־FPGA מקבלות היחידות הגדרה לאופי פעולתן, והיחידות מתחברות ליחידות אחרות, בצורה שמממשת את המעגל הלוגי הכולל. רכיבי FPGA יכולים לשמש למגוון פונקציות, החל מלוגיקות פשוטות כגון שערים לוגיים וכלה ביכולות מורכבות.

 

נהוג להשתמש ברכיבי FPGA עבור מעגלים שנועדו לבצע משימות בעלות אותו אופי, אך שונות אחת מהשנייה בלוגיקה הפנימית (ולא בממשקים החיצוניים), ואשר מיוצרים בכמויות קטנות. במעגלים אלו, העלות של התכנון והייצור של כל דגם היא גבוהה יחסית, ולכן יש היגיון לשאוף לפיתוח של מעגל חשמלי בעל ממשקים משותפים שיתאימו למספר מוצרים שונים, ובכך להגדיל את כמות המעגלים שמיוצרים.

בזכות המבנה הפנימי של רכיבי ה־FPGA, הם שימושיים במיוחד בתחומים הדורשים עיבוד מקבילי, וניתן לבצע בהם כמות גדולה יחסית של פעולות וחישובים, אפילו כאשר קצב אות השעון נמוך יחסית. יכולת זו שימושית במיוחד בתחום פיצוח הצפנות, ואף פתחה אפשרות לסוג חדש של עיבוד, שבו רכיבי ה־FPGA מסייעים למעבד הראשי בביצוע פעולות מסוימות, לפעמים על פי הגדרת תצורה ספציפית, שנטען לתוך ה־FPGA מיד לפני ביצוע החישוב ב־FPGA.

 

היתרונות בשימוש ב־FPGA הם:

 

מאחר שרכיבי FPGA ניתנים לתכנות ניתן לעדכן את התוכנה שלהם גם לאחר שלב הייצור ואפילו לאחר שהמוצר מגיע אל לקוח הקצה (כדוגמת עדכוני קושחה). שלב התכנון של המעגל האלקטרוני פשוט יותר, והוא כולל בעיקר תכן של שילוב רכיב ה־FPGA במעגל מודפס (בניגוד לתכנון פרטני של מעגל אלקטרוני דיגיטלי פיזי, העוסק בכל פרטי הלוגיקה הנדרשת).

 

ניתן להתחיל בתהליך ייצור המעגלים המודפסים עוד לפני שהלוגיקה נכתבה או הושלמה. ניתן לחלק את העבודה בין צוותים שונים, האחד עובד על תכנון המעגלים הפיזיים, והשני על המעגלים הלוגיים שיטענו לתוך ה־FPGA. לחלופין, ניתן לחלק את זמן הפיתוח של צוות בודד, שראשית מתכנן את המעגל המודפס, ובזמן שזה נמצא בתהליכי ייצור, כותב את הלוגיקה עבור ה־FPGA.

תהליך הפיתוח הוא מהיר ביותר מאחר שאין צורך בתהליך ייצור כלשהו ולכן מתאים מאוד לפיתוח של אב טיפוס.

 

רכיב ה-FPGA  ומשטרי הפיקוח:

 

אולם, אליה וקוץ בה. האם ידעתם שרכיבי FPGA הינם מפוקחים ע״י משטר ואסנאר? הן בפיקוח דו שימושי לשימוש אזרחי, והן ברשימת החימוש לשימוש צבאי.

 

ברשימה הדו-שימושית הרכיב מופיע בקטגוריה 3, בתצורות הבאות:

-           Complex Programmable Logic Devices (CPLDs)

-           Field Programmable Gate Arrays (FPGAs)

-           Field Programmable Logic Arrays (FPLAs)

-           Field Programmable Interconnects (FPICs)

 

לכל תצורה יש את הפרמטרים הטכניים שעמידה בהם המכניסים אותה לפיקוח.

חשוב: אם הרכיב האלקטרוני מיועד לשימוש צבאי - חייבים לפנות למשרד הביטחון לקבלת רישיון.

ברשימת החימוש (ML) מעגלים אלו נכללים בסעיף 11.

 

סיכום:

 

ליצואנים ישראלים, המייצאים צ׳יפים אלו, הן בתוך מכלול, או בנפרד, כדאי לבדוק את הפרמטרים הטכניים בסעיפי הפיקוח, ואם הם עוברים את הסף הדורש פיקוח, אזי עליהם לפנות לרגולטור בבקשת רישיון. מוטב לבדוק מראש מאשר להצטער.

 

 

עמירם הלוי שירת כציר כלכלי של ישראל ביפן, בהודו, בספרד ובאוסטרליה, והיה עד לאחרונה מנהל תחום ״פיקוח יצוא דו שימושי״ במשרד הכלכלה ושימש בתפקיד זה במשך 10 שנים. ליצירת קשר בטלפון: 050-6240904 במייל ניתן לפנות לכתובת דוא״ל [email protected] או באתר: http://www.ah-consultant.com/