איגוד לשכות המסחר בשיתוף עם הנהלת המכס קיים אתמול יום עיון לקראת עלייתה לאוויר של מערכת המכס החדשה 'שער עולמי'. ביום העיון השתתפו ב-200 יבואנים חברי לשכת המסחר ובמהלכו נסקרו כל המשמעויות וההשלכות של המערכת החדשה של המכס על היבואנים.
איש העסקים יוסי ויליגר, המכהן יו"ר ועדת יבוא ומכס וחבר נשיאות לשכת המסחר, פתח את הכנס ואמר כי "בעשור האחרון עלו היקפי הסחר הבינלאומי של ישראל דרמטית. לצד זה, הדרישות והרגולציה הפכו לרבים ומורכבים יותר. כמו כן, מדינת ישראל חתמה על הסכמי סחר רבים בעשור האחרון עם שאר העולם. נושאים אלה הביאו להבנת הצורך במערכת מכס חדשה״.
עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, אמר כי "היום אנו עומדים בפני תקופה חדשה של מערכת 'שער עולמי' שהוקמה על בסיס עבודה מקצועית, מעמיקה ויסודית של המכס. המערכת מרכזת את כל האינפורמציה הרלוונטית מכל המערכות בישראל הנוגעות לפעילות סחר החוץ ונועדה לייעל את תהליכי היבוא לישראל. המשך שיתוף הפעולה בינינו לבין המכס מבטיח לכולנו טיפול יותר טוב בבעיות שעלולות להופיע בעתיד״.
לדברי לין, "כשמדברים על יוקר המחיה בישראל, צריכה להישאל השאלה איפה אין תחרות ומי יוצר את יוקר המחיה בישראל? מסתבר כי אלו הם המונופולים המוחלטים בבעלות המדינה. שם לא מתמודדים אלא מבוצרים. אבל לתקוף את היבואנים, שפועלים בתנאי שוק חופשי, זה פופוליסטי ונותן תקשורת טובה. לעובדי נמלי הים מובטח שתנאי שכרם יישמרו גם מול תחרות; לעובדי חברת החשמל מותר לבצע הפרשות חריגות למטרות של פנסיה עתידית; כאן נמנעת הממשלה מלהתמודד, ומחפשת מטרה נוחה יותר".
אבי ארדיטי, ראש מנהל המכס אמר כי "מערכת שער עולמי תוכננה כדי לשנות תפיסה במדינה בכל תהליכי סחר החוץ של מדינת ישראל. זוהי מערכת גדולה ומורכבת מאוד, אבל אין לי ספק שביום שהמערכת תוטמע היא תיקח אותנו לעולמות אחרים. זוהי מערכת ללא נייר. אין סיבה שתורים יימשכו בגלל ניירת. זוהי עלות נוספת לכולם. התפקיד שלי הוא לדאוג שהסחר והיבוא במדינת ישראל יזרמו כמה שיותר מהר״.
ארדיטי הוסיף כי "המכס בישראל נחשב אחד המכסים המתקדמים בעולם. זהו גוף מאוד טכנולוגי ואנו מחפשים כל הזמן את הטכנולוגיה על מנת שנוכל לייצר שירות טוב יותר לקהל שלנו. המכס בישראל אחראי גם על נושא של ביטחון, והוא בין המכסים היחידים בעולם שמתוקף תפקידו זה גם הפן הביטחוני שהוא נישה מאוד מרכזית בפעילות שלנו. אנו מתמודדים עם המציאות היומיומית שהיא לא פשוטה״.
"איך אני גורם לכך שהשירות שאני נותן הוא יותר מהיר? ככל שאני מעכב את הסחורה בנמל זה עולה יותר, ואנו צריכים לייצר פתרון חכם, מהיר וטוב. מערכת שער עולמי תוכננה על בסיס מידע על גבי מידע. ככל שיש יותר מידע, כך נוכל לייעל את תהליך השחרור. היום יש עודף מידע והחוכמה היא לנטר ולקחת אותו למקומות הנכונים. הרעיון הוא שתהיה מערכת אחת שתאמר לנו היכן להתמקד ועל מה לוותר."
"אני יודע ששינוי זה דבר מפחיד. בעולם טכנולוגי שיבואן יכול לקבל את הקובץ במייל ולהעביר באותה דקה את הקובץ לסוכן המכס - זה חוסך זמן וכסף. עשינו במכס הרבה התאמות כדי לאפשר לכם סביבת עבודה יותר נוחה ונגישה. אנו מבקשים סבלנות בהליך הטמעת המערכת."
לדבריו, "ניתן לעשות הרבה כדי להקל על האזרחים ביבוא אישי ולשמור על כללי משחק הוגנים. הדרג הפוליטי צריך אמנם לקבל את ההחלטה, אך כרגע נבחנים מהלכים כגון צמצום הרגולציה בצורה משמעותית; וכן יצירת כללים ברורים להבהרה מה מוגדר כגדר יבוא אישי, כך שיימנע חיכוך מיותר ותהיה הגדרה ספציפית מהו יבוא אישי ומהו מסחרי״.