בימים אלה טיוטת צו יבוא אישי נדונה במשרד הכלכלה והתעשייה, ואף דו״ח מבקר המדינה שפורסם בתחילת השבוע בחר להתייחס לסוגיה זו. לאור זאת, פנה עו״ד אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר לשר הכלכלה חה״כ אלי כהן, עם הצעה לתפיסה שונה וחדשנית באשר להגדרה של כמות סבירה המופיעה בטיוטת צו יבוא אישי: מעבר ממספר יחידות כללי, להגדרה כמותית על פי קטגוריות של מוצרים ואומדן של צריכה אישית.
למשל, איגוד לשכות המסחר מציע להגביל את מספר הפריטים שניתן לייבא בתקופה של שישה חודשים לכ-20 פריטי לבוש, 5 פריטי הנעלה, 10 פריטי צעצועים, 10 מוצרי תינוקות, 10 מוצרי קוסמטיקה, 5 פריטים של ציוד אלקטרוני (טלפונים, מחשבים ועוד), 2 שעונים, 10 מוצרים לחיות מחמד וארבעה פריטים עבור ריהוט לבית.
איגוד לשכות המסחר טוען עוד כי ״טיוטת צו יבוא אישי, אם תיחתם על ידי שר הכלכלה והתעשייה במתכונת שהוצעה, תאפשר לכל אדם בישראל לייבא בכל משלוח 30 פריטים, בערך כולל שאינו עולה על 1000 דולר, או 5 יחידות בכל משלוח ללא הגבלת ערך. ההגבלה היחידה היא על מספר הפריטים לכל משלוח. כלומר, אפשר יהיה לייבא משלוחים באותה כמות מדי יום״.
לדברי לין, ״הגדרה זו סותרת קוטבית את המהות של יבוא אישי. ולמעשה תיצור הצפה כמותית של מוצרים, לאו דווקא לשימוש אישי. בעוד שהצו מגדיר יבוא אישי כ׳כמות סבירה׳, ההגדרה של ׳כמות סבירה׳ מנוגדת קוטבית לסבירות. היא בלתי סבירה ומעוותת. חשוב להדגיש - המכס לא יוכל להתמודד מול השאלה מה אינו מהווה יבוא אישי ואין לו כלים לכך, כאשר ההגדרה הכמותית היא כפי שמפורש בצו״.
לין אף התייחס לדוח מבקר המדינה, וציין כי ״נוכח דוח מבקר המדינה והממצאים החמורים שהועלו, בוודאי ובוודאי שכיום יש למנוע הצפה כמותית בדרך של יבוא אישי ואין להרחיב את הייבוא האישי במובן הכמותי, בטרם משרד הכלכלה והתעשייה יעשה את הבדיקה הבסיסית שהוא חייב בה, ועליה המליץ מבקר המדינה, והיא לבחון את הנזקים הנגרמים למגזר הקמעונאי ולאלה המייצרים מוצרי צריכה לשוק המקומי״.