נוכח הדיונים על גובה מחירי המזון בישראל בהשוואה לעולם, אמר היום (ג') נשיא איגוד לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין, כי כל עוד ימשכו בישראל חומות ההגנה המכסיות הגבוהות והמסים הדרקוניים על יבוא מוצרי מזון ותוצרת חקלאית, לא ניתן יהיה להפחית את מחירי מוצרי המזון לציבור הצרכנים.
אמר לין: "הגיע הזמן להבין את המציאות הפשוטה, לפיה הדרך להוזלת מחירי מוצרי המזון והתוצרת החקלאית הינה באמצעות ביטול מוחלט של כל מכסי המגן על יבוא מוצרי המזון, כולל טונה, וגם הורדה הדרגתית של המכסים על גידולים חקלאיים. השוק המקומי חייב להיחשף מול העולם.
"שיעורי המכס על יבוא מוצרי מזון הם ברמה שאין לה אח ורע בעולם. כשמוסיפים לכך את המע"מ והוצאות ההובלה, מסתבר שחומות המגן על יבוא מוצרי מזון הן פי שניים ואפילו פי שלוש מערך המוצר. הן לא מאפשרות הפחתת מחירים משמעותית בענף המזון".
בדיקת איגוד לשכות המסחר מעלה כי קיימים מכסים גבוהים על יבוא מוצרי מזון, דוגמת: המכס על בשר בקר טרי או צנון הוא 12% + 14 שקל לק"ג; על בשר של עופות - עד 170%, תלוי בסוג; על אבקת חלב בעלת תכולת שומן לפי משקל מעל 1.5% המכס הוא 212%; על חמאה 140%; על בצל טרי או צנון 1.17 שקל לק"ג אך לא יותר מ-298%; על שום טרי או צנון 7.69 שקל לק"ג אך לא יותר מ-340%; ועל שימורי טונה 12% + 2 שקל לק"ג.
לדברי לין, "אנו מסתבכים ללא צורך. כל שינויי החקיקה ומהלכים על פיקוח מחירים לא יתרמו להפחתה משמעותית במחירי מוצרי המזון. יש ללכת בדרך המלך הנכונה ולא להסתבך בשיטות ישראליות, שלא יעמדו במבחן המציאות".
לין הוסיף, "תחרות אמת חייבת להיות של היצור המקומי כולו מול היבוא. תחרות מקומית מוגבלת לעולם לא תשפיע על הפחתת מחירים משמעותית. בהעדר תחרות בפני היבוא, רמת המחירים המקומית תעלה לנקודה שבה רמת המחירים המקומית תתחרה מול הייבוא, הכולל את העלות של מכסי המגן".