חברת FedEx תובעת את משרד המסחר האמריקאי

חברת השילוח הבינ״ל טוענת בתביעתה נגד משרד המסחר האמריקאי כי אין זה סביר לצפות מחברת שילוח לפעול כשוטר האחראי לגלות ולעצור הפרות של ״חוקי הפיקוח על היצוא״ במוצרים שאותם היא משלחת. חברת FedEx: זה נטל בלתי אפשרי


11:12 ,02.07.2019 מאת: עמירם הלוי

חברת השילוח הבינ״ל FedEx תובעת את משרד המסחר האמריקאי בטענה שאין זה סביר לצפות מחברת שילוח לפעול כשוטר האחראי לגלות ולעצור הפרות של ״חוקי הפיקוח על היצוא״ במוצרים שאותם היא משלחת.

 

התביעה

 

ב-24 ביוני הודיעה חברת השילוח והובלה בינלאומית FedEx כי הגישה תביעה לבית המשפט המחוזי של ארה״ב במחוז קולומביה נגד משרד המסחר האמריקאי ״המבקש למנוע ממשרד המסחר האמריקני לתבוע את החברה בעקבות  אכיפת האיסורים הכלולים בתקנות מנהל הייצוא״ (EAR).

 

החברה מסרה בתביעתה כי ״FedEx סבורה שה-EAR מפרה את זכויותיהם של חברות הובלה/ משלחים להליך הוגן בהתאם לתיקון החמישי של החוקה האמריקאית, שכן הם מחזיקים באופן בלתי סביר משלחים כאחראים בחבות על המשלוחים העלולים להפר את ה-EAR מבלי לדרוש הוכחה לכך שלמשלחים יש ידע על הפרות״.

 

ממשיכה החברה: ״זה נטל בלתי אפשרי לצפות מחברות הובלה/שילוח כגון FedEx לדעת את המקור ואת ההרכב הטכנולוגי של התוכן של כל המשלוחים הוא מטפל והאם הם תואמים את EAR״.

״השקענו רבות בתוכניות הציות הפנימי שלנו ליצוא. עם זאת, אנו מאמינים כי EAR, כפי שנבנה כיום ומיושם, מטיל נטל בלתי סביר על FedEx למשטר מיליוני משלוחים העוברים ברשת שלנו כל יום. FedEx היא חברת תחבורה, לא סוכנות אכיפת החוק״.

 

״גם אם זה נוכל לבדוק כל משלוח, המורכבות של EAR יהפוך תכנית כזו לפוגעת בפרטיות פוטנציאלית״, אומרת התביעה, בטענה כי ״לא ניתן לצפות באופן סביר מחברות שילוח/הובלה, למשטר התכנים והיעדים האולטימטיביים של מיליוני המשלוחים היומיים, על מנת להבטיח עמידה בדרישות ה- EAR״.

 

״לפני FedEx שתי אפשרויות: האחת להמשיך לפעול תחת איום של פעולות אכיפה הממשמש ובא, או להפסיק את הפעולות שעלולות להוביל באופן סביר לאכיפה, תוך הסתכנות בתוצאות משפטיות אפשריות מלקוחות וממשלות זרות״.

 

״בנוסף, המשטר הרגולטורי שהטיל ה-EAR הוא נטל כה משמעותי, עד כי הוא שולל את FedEx מהליך הוגן מהותי במסגרת התיקון החמישי. לפיכך, בית משפט זה צריך לבחון, להכריז עליו בלתי חוקי, ולצמיתות וככזה שמעודד פעולות בלתי חוקתיות של הנתבעים. יתר על כן, ביישום משטר רגולטורי זה, הנתבעים חרגו מענק הסמכות הסטטוטורי שלהם במסגרת ה-ECRA [חוק הפיקוח על הייצוא], ויש לחייב להפסיק את פעולותיהם של הנתבעים״.

 

דיווחים בתקשורת קושרים את התביעה עם בעיות משלוח לחברת חוואווי. התביעה, לעומת זאת, אינה מזכירה במפורש את חברת הטלקום הסינית (שנוספה לאחרונה לרשימת ה- EAR Entity).

 

תזכורת

 

במאמר קודם שלי ״החרפה באכיפה על חברות שילוח בארה״ב״, כתבתי כך: ״כיום, בהיעדר חובת דרישת מילוי והצגת ׳תצהיר יצואן׳ בישראל, האחריות להפרת החוק במקרה של יצוא ללא רישיון מתאים אינה חד משמעית. היצואן יכול לטעון שעמיל המכס/חברת השילוח לא הדריך אותו כיאות, אולם ברור שעמיל המכס/חברת השילוח, לא יכולה להיות זו שעליה מוטלת האחריות. לכן על עמילי המכס/ חברות השילוח לוודא באופן אקטיבי האם היצואן מודע, והאם בדק את חובתו להוצאת רישיון יצוא לפי משטרי הפיקוח השונים.

 

מומלץ לעמילי המכס/ חברות השילוח לדרוש מכל יצואן למלא ״תצהיר יצואן״ בו הוא נדרש לבדוק ולהצהיר בצורה פוזיטיבית שאינו חייב ברישיון יצוא לפי משטרי הפיקוח השונים. לחילופין, במידה ואינו מסוגל להצהיר זאת, על חברת השילוח לוודא שיש בידיו רישיון יצוא או ״מכתב פטור״ כנדרש. זאת על מנת למנוע מצב כפי שהתרחש כאמור בארה״ב, שבו חברת שילוח נשפטה על התנהלות לא תקנית חמש שנים אחורה״.

 

לצערי, המכס ממשיך לגרור רגליים באכיפת מילוי ״תצהיר יצואן״, דבר שלמעשה משאיר את האחריות עדיין בתחום של עמילי המכס/חברות השילוח (ראו מאמר שלי בנושא המתריע על כך: ״מהו תצהיר יצואן, למה הוא נועד והאם מתעכב יישומו?״)

 

 

על מי חלה חובת מילוי ״תצהיר יצואן״

 

חשוב להדגיש: אין הכוונה לחייב כל אזרח השולח לחו״ל חבילה מזדמנת בחברת שילוח  למלא ״הצהרת יצואן״, הכוונה לחייב במילוי התצהיר רק חברות המייצאות באופן קבוע. משלוח באמצעות חברת בלדרות עד סכום של 200 דולר ומשקל של 20 ק״ג, אשר אינו מצריך רשימון יצוא - ימשיך להיות פטור גם מהצורך בתצהיר יצואן. ראו להלן הוראת המכס משנת 2013. כמו כן, מילוי התצהיר יהיה אירוע חד פעמי בחיי היצואן אשר חייב בהגשת רשימון יצוא ושמייצא מוצרים שאינם דו שימושיים. הוא פשוט יצרף תצהיר זה כל פעם מחדש לרשומון היצוא.

 

סיכום

 

הבעיה שעליה מתריעה חברת FedEx האמריקאית הינה אמיתית ונכונה, ויש למצוא לכך פתרון מבלי לגרום לחברת השילוח לשלם עבור טעויות שהיא אינה אחראית ואינה יכולה להיות אחראית להן.

בישראל כבר נמצא לכך פתרון בדמות החובה במילוי ״תצהיר יצואן״. כעת יש רק להפוך אותו להליך מחייב שאי מילויו גורר פעולות אכיפה כואבות. מתי יתעורר המכס? רק כאשר חברת שילוח מובילה תגיש נגדו תביעה?

 

עמירם הלוי שירת כציר כלכלי של ישראל ביפן, בהודו, בספרד ובאוסטרליה, והיה עד לאחרונה מנהל תחום ״פיקוח יצוא דו שימושי״ במשרד הכלכלה ושימש בתפקיד זה במשך 10 שנים. ליצירת קשר בטלפון: 050-6240904 במייל ניתן לפנות לכתובת דוא״ל [email protected] או באתר: http://www.ah-consultant.com/