ביהמ״ש העליון הורה למדינה להגיש תגובה מקדמית לעתירה בעניין אפליית המס

במסגרת העתירה שאלו העותרים מדוע לא תבוטל אפליית המס של בתי עסק ישראלים ביחס לבתי עסק זרים, הנובעת מהפטור ממס ערך מוסף על יבוא אישי. על המדינה להשיב לעתירה עד ל-24 ביוני


11:49 ,25.04.2018 מאת: מערכת פורט2פורט

ביהמ״ש העליון (השופטת ענת ברון) הורה למדינה להגיש תגובה מקדמית לעתירה שהוגשה בעניין אפליית המס עד ליום 24.6.2018.

 

כזכור, איגוד לשכות המסחר, התאחדות בעלי המלאכה והתעשייה ולהב עתרו ביום שני השבוע (23.4.18) לבג״צ נגד שר האוצר, ראש הממשלה ומנהל רשות המסים, בדרישה ליתן טעם מדוע לא תבוטל אפליית המס של בתי עסק ישראלים ביחס לבתי עסק זרים, הנובעת מהפטור ממס ערך מוסף על יבוא אישי. העתירה הוכנה ע״י עו״ד ד״ר ישראל (רלי) לשם ועו״ד עידן לרון, ממשרד עוה״ד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות'

 

לטענת איגוד לשכות המסחר עתירה זו מציגה אפליה קשה, שהיא בלתי חוקית ופוגעת בזכויות יסוד ״על-חוקיות״ -חוקתיות ועל כן יש לבטלה. ״עתירה זו לא נועדה למנוע את התחרות החופשית או להילחם בה. נהפוך הוא, היא נועדה לקדם אותה. כל שמבקשות העותרות הוא תחרות חופשית בתנאי שוק שווים לעוסקים בישראל מול העוסקים בחו״ל. זאת, מכיוון שבעוד שהעסקים הישראלים נאנקים תחת עול התחרות, באופן בלתי מוסבר ממש, פועלת המדינה באופן אקטיבי כדי לפגוע בתחרות החופשית ולהעמיד את העסקים הישראליים בעמדת נחיתות מובנית ביחס למתחריהם מחו״ל״.

 

בהמשך להגשת הבג״ץ לעניין אפליית המס, אמר עו״ד אוריאל לין כי לא משה כחלון אחראי ליצירת אפליית מס זו: ״את אפליית המס יצר בזמנו שר האוצר יובל שטייניץ, כנראה בלחץ המחאה החברתית. משום כך, יש להטיל כיום את מלוא האחריות על ביטול האפליה המסכנת את המגזר העסקי בישראל גם על ראש הממשלה והממשלה כולה. ראש הממשלה צריך להירתם למתן תמיכה ושותפות לכחלון בביטול אפליה זו״.

 

יחד עם זאת, לין הדגיש, כי שר האוצר כחלון עושה מספר שגיאות יסוד כאשר הוא מגן על הפטור ממע״מ ביבוא אישי. לדבריו, אפליית המס מאיימת על כל המגזר הקמעונאי וגם על כל היצרנים המייצרים מוצרי צריכה לשוק המקומי.

 

לין הוסיף כי המע״מ כיום הוא המס השני בחשיבותו בישראל. ״תרומתו לאוצר המדינה 30% מכלל ההכנסות. אפליית המס גורמת הפסד לקופת המדינה שיילך ויגבר עם התרחבות הרכישות האינטרנטיות הפטורות ממס. התוצאה תהיה הכרח להכביד את נטל המס על כלל הציבור. מע״מ הוא מס אוניברסלי באופיו ואסור להנהיג בו סלקטיביות מעבר למה שכבר חוקק בחוק״.

 

לדבריו, ״עם כל החשיבות שאנו מייחסים כיום להייטק שהוא בקדמת הכלכלה, מנוע הצמיחה העיקרי והתוצר העסקי בנויים על הצמיחה הפרטית. ניתוב מלאכותי של הצריכה הפרטית בישראל אל מקורות חוץ דרך הענקת פטור ממס יפגע פגיעה אנושה גם בצמיחה וגם בתוצר״.

 

לדברי לין, ״ניתן בהחלט להבין את הקשיים של כחלון בביטול הפטור ממע״מ, אבל יש להבין שאין הוא מי שצריך לשאת באחריות לבדו״.