איגוד לשכות המסחר, באמצעות עורכי הדין איתן צפריר, רז נזרי ורנאטו יאראק, ממשרד עורכי הדין מ. פירון ושות׳ שלח השבוע מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים לרבנות הראשית לישראל. עיקר הטענות של איגוד לשכות המסחר, המייצג בין היתר מאות עסקים המייבאים ומשווקים מזון כשר בישראל, הן שבשנים האחרונות ישנה מגמה הולכת וגוברת של הקשחת תנאים ודרישות לקבלת תעודת הכשר למוצרי מזון מיובאים, כאלו שבעבר לא הייתה מניעה כלשהי לגביהם, מבלי שחל שינוי במוצרים וללא הוראות ברורות עבור אותן החברות המייבאות את המוצרים. לפי הטענות, ההשלכות לכך גורמות לצמצום היצע המוצרים הנמכרים ברשתות המזון והעלאת יוקר המחייה.
גילית רובינשטיין, מנכ״לית איגוד לשכות המסחר: ״לצערנו הרב, מערך הכשרות של הרבנות הראשית לישראל מהווה את אחד ממאיצי יוקר המחייה המשמעותיים במשק. החמרה והקשחה של דרישות הכשרות נשלחות ליבואנים כדבר שבשגרה, וללא כל הודעה מוקדמת. רוב התהליכים הללו מתקיימים בהנחתות ללא ההליכים הנדרשים על פי החלטות ממשלה וחקיקה. מדובר בהחלטות שמשפיעות באופן ישיר על ציבור יבואני המזון ובעקיפין גם על הציבור כולו, מחירי המצרכים מתייקרים, התחרות פוחתת והמגוון בשווקים פוחת בהתאם. ההשפעה על יוקר המחייה היא דרמטית. אנחנו קוראים לממשלת ישראל לאמץ את רפורמת ׳מה שטוב לאירופה, טוב לישראל׳ גם על מערך הכשרות בישראל תוך השוואת תנאי הכשרות בין ישראל למדינות המפותחות בעולם. לא מתקבל על הדעת שהרבנות הראשית תחמיר הרבה מעבר לגופי כשרות מוכרים ומובילים בעולם שכשרותם מקובלת על כל קהילות היהודים ברחבי העולם. הוצאנו מכתב התראה לרבנות הראשית בטרם פנייה לערכאות משפטיות. ככל שהנושאים המפורטים בו לא ייפתרו בזמן הקרוב, נעתור לבג״צ. אנו מקווים שניתן יהיה לקיים שיח מקצועי וענייני ולהימנע מלפנות לערכאות משפטיות. אפשר וניתן לעשות זאת בשותפות בין המגזר העסקי, הרבנות והממשלה״.
״מזה תקופה ארוכה שמרשנו מקבל תלונות חוזרות ונשנות מיבואנים רבים של מזון כשר בנוגע להתנהלות הרבנות הראשית ככלל וועדת היבוא בפרט בקשת רחבה של נושאים הנוגעים ליבוא מזון כשר לישראל. המדובר בתלונות חוזרות על התנהלות שרירותית, מנוגדת לדין, אשר רומסת ברגל גסה את זכויותיהם של יבואני מזון כשר לישראל ופוגעת פגיעה קשה בציבור הרחב״, נטען במכתב המפורט, המציג את ההחמרה בדרישות הרבנות בשלל רחב של תחומים ״ההחמרה בדרישות הרבנות הראשית מתייחסת, בין היתר, לקבלת תעודת הכשר למוצרי חלב, אפיית ישראל, מוצרים כשרים לפסח, מוצרי פטל כמו קונפיטורות, מוצרי ירק וירקות עליים כגון כרובית, ברוקולי, תרד ועוד. החמרות אלו באות אחרי שנים רבות בהן לא הייתה כל מניעה כשרותית לייבא את המוצרים הללו״.
עוד במכתב מפורטות הדרכים בהן פועלת הרבות הראשית לישראל שלכאורה פוגעת בצורה קשה בדרך התנהלותם של היבואנים, כאשר ״מוטלות על יבואנים ליישום מיידי, ולעיתים אף נדרשות ללא מתן זמן היערכות מספק בכלל, או במרווח זמן קצר ובלתי סביר, דבר שמקשה על היבואנים להיערך בהתאם לשינויים ולדרישות החדשות. מצב זה לא רק שמהווה מכשול פרקטי, אלא גם מערער את יכולתם של היבואנים לפעול באופן תקין ויעיל בשוק התחרותי. בנוסף, יש לציין את הפגמים המנהליים המהותיים הקיימים בתהליך, במיוחד בכל הקשור לחובת ההיוועצות המוקדמת עם בעלי העניין הרלוונטיים, אשר אמורים להיות מושפעים מהחלטות אלו. כאשר יבואנים נתקלים בדרישות חדשות ומחמירות, במיוחד במועדים קריטיים כמו חידוש תעודת הכשרות, הם מוצאים את עצמם בעמדת נחיתות אינהרנטית, אשר מקשה עליהם להתמודד עם המציאות הקשה המתהווה סביבם וזכויותיהם נפגעות באופן חמור״.
עו״ד עמיר עופר, מנהל ענף המזון והמשקאות באיגוד לשכות המסחר: ״יש רכיב עלויות משמעותי אחד שכמעט תמיד נדחק לשוליים, לצערנו הרב נוהגים להתעלם ממנו, למרות שהוא נמצא שם במלוא הדרו ומשקלו ומשפיע דרמטית על המחיר הסופי לצרכן. דרישות הכשרות מעמיסות עלויות גבוהות על מחירי המזון. קצרה היריעה מלפרט על הקושי הגדול בעשיית עסקים בסביבה כה מחמירה של דרישות והנחתות של הרבנות הראשית לישראל חדשות לבקרים, גוף שאמור לאשר כשרויות של גופים מוכרים בחו"ל ולעשות זאת על בסיס קריטריונים שקופים, אחידים, מידתיים וסבירים וללא שיקולים זרים. כיום, אין יבואן יכול להציג בישראל מוצר מזון ללא ׳אישור הרבנות הראשית לישראל׳, מכאן, שהרבנות נטלה לידיה כוח עצום מהמדינה. יש לה מונופול על הכשרות של מוצרי מזון לישראל. כמי שאוחזת בכוח זה, יש להפעילו בצורה מושכלת ובהתאם לכללי הפעלת הסמכות של גוף מנהלי. לרבנות חייבת להיות אחריות להחלטותיה והיא חייבת לבססן בצורה עניינית ומהימנה. בשל שיחות ודיונים שקיימנו בשנים האחרונות עם הרבנות הראשית, שלצערנו לא נשאו פרי, לא נותרה בידינו ברירה אלא לשלוח מכתב זה, בטרם פנייה לערכאות״.
עו״ד איתן צפריר, שותף במחלקת רגולציה ומשפט מנהלי במשרד פירון וראש ועדת הרגולציה של לשכת עורכי הדין: ״התנהלות הרבנות הראשית באמצעות תקנות מחמירות ושרירותיות פגעה וממשיכה לפגוע ביבואני מזון כשר באמצעות דרישות חדשות של הרבנות הראשית המיושמות באופן לא עקבי וללא התראה מוקדמת ומעלות משמעותית את העלויות ומפחיתות את זמינותם של מוצרים כשרים מיובאים. אנו עדים להפרה של דיני המשפט המנהלי על ידי חריגה מסמכות, חוסר שקיפות וכישלון בהתייעצות עם בעלי עניין״.