עו״ד שלומי לויה, סמנכ״ל משפט וממשל באיגוד לשכות המסחר, אמר אתמול בשימוע של הוועדה המייעצת בנוגע להטלת היטל היצף בייבוא מלט מתורכיה ויוון לישראל, כי ״איגוד לשכות המסחר מתנגד נחרצות להטלת היטל היצף על מלט. יש הלך רוח בתקופה האחרונה, שמנסים לנצל את משבר הקורונה על מנת לקצור הישגים לטובת התעשייה המקומית. התעשייה המקומית היא חשובה ביותר ואוי לנו אם לא תהיה תעשייה מקומית, אבל זה לא אומר שצריך להחזיר את המשק שנים אחורה ולמנוע מהתעשייה המקומית להתחרות ולהקשיח את תנאי הייבוא. הייבוא הוא מחולל התחרות הגדול ביותר. בזכות הייבוא אנחנו נהנים בישראל ממגוון רחב של מוצרים בכל הענפים. בזכות הייבוא המחירים יורדים.
אחד ההישגים הגדולים של הממשלה בעת האחרונה הוא פתיחת משק המלט, שנשלט עד אז לחלוטין על ידי מונופול המלט המקומי, לתחרות מייבוא. בתקופה של מספר שנים, ירדו המחירים בכ-20% - הכל הודות לתחרות האפקטיבית מייבוא״.
״בין אם נבחן את נתח השוק ובין אם נבחן את כוח השוק המשמעותי, היצרן המקומי הוא מונופול על פי הגדרות חוק התחרות. אם הוא מחזיק בנתח של 50% ומעלה, הוא מונופול על פי הבחינה הכמותית, אבל גם אם הוא מחזיק ב-40% מנתח השוק, הוא מונופול על פי הגדרת ׳כוח שוק משמעותי׳. זה השחקן הכי חזק והכי משמעותי בשוק המלט״.
לדברי עו״ד לויה, ״מונופול המלט המקומי רוצה לחסל את ההישג של הממשלה ולהשיב את המצב לקדמותו לרעת הציבור, מאות יצרנים קטנים והצרכנים. הוא רוצה לפעול באוקיאנוס כחול ללא מתחרים. אם יוטל היטל היצף, המשמעות היא שיהיה פחות כדאי לייבא מלט לישראל וכמות השחקנים בשוק תקטן. הוועדה המייעצת עצמה קבעה שלמחירי המלט השפעה ישירה על מחירי הדירות בישראל. המשמעות של הטלת ההיצף היא ברורה״.
״אסור להתעלם מהמציאות ומהתמודדות עם נגיף הקורונה. כל משרדי הממשלה כמעט ללא יוצא מהכלל מגויסים למתן הקלות וללכת לקראת המגזר העסקי כדי לאפשר לו להתמודד ולהחזיק מעמד מול האפקטים הכלכליים הקשים של משבר הקורונה. והנה, בניגוד למגמה המבורכת של משרדי הממשלה, נמצאה לה נישה שבה מבקשים דווקא להעלות מחירים. אין לזה מקום ואין לזה הצדקה״.