לין בתגובה לדו"ח מצב העוני: הביטוח הלאומי עצמו עושק את מקבלי השכר הנמוך

נשיא איגוד לשכות המסחר: "יש לבטל את תשלומי הביטוח הלאומי למקבלי שכר נמוך"; קורא לעודד יציאה לעבודה באמצעות הגדלת מענקים ליוצאים לעבודה לתקופה מוגבלת


00:00 ,24.11.2004 מאת: מערכת פורט2פורט
נשיא איגוד לשכות המסחר: "יש לבטל את תשלומי הביטוח הלאומי למקבלי שכר נמוך"; קורא לעודד יציאה לעבודה באמצעות הגדלת מענקים ליוצאים לעבודה לתקופה מוגבלת

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, קורא היום לבטל את דמי הביטוח הלאומי למקבלי שכר בגובה שעד מחצית השכר הממוצע במשק (3,482 שקלים).

מנתוני הביטוח הלאומי עולה כי כמיליון ו-50 אלף שכירים (40.9 אחוזים) משתכרים עד שכר המינימום (3,335 שקלים) וכ- 94 אלף עצמאיים משתכרים אף הם עד מחצית השכר הממוצע במשק.

ברמת מחצית השכר הממוצע במשק, משלם השכיר 157 שקלים לביטוח הלאומי. בעוד עצמאי שמשתכר שכר זה לחודש, משלם ביטוח לאומי בסכום של כ- 340 שקלים (9.82 אחוזים בממוצע).

לין: "הביטוח הלאומי הוא מס לכל דבר והוא חלק בלתי נפרד מהמס הישיר על הכנסות היחיד. דווקא מבעלי השכר הנמוך, גובה הביטוח הלאומי סכומי מס שערורייתיים שאינם עומדים בשום יחס לרמת הכנסתם. מהלך ביטול המס על שכבות אלה יעשה צדק חברתי עם השכבות החלשות שעובדות למחייתן, יקדם את הרפורמה במס הישיר, יחסל חלק מעוותי הביטוח לאומי ויגדיל את כח הקניה בקרב אותן שכבות חלשות".

יצוין כי ההוצאה החודשית הממוצעת לצריכה למשק בית לחודש עמדה על 10,139 שקלים בשנת 2001 וסך ההוצאה החודשית לתצרוכת למשק בית בחמישון התחתון אותה שנה עמדה על 6,468 ש"ח למשק בית.

באיגוד לשכות המסחר מעריכים כי ביטול תשלומי ביטוח לאומי, מס בריאות ומס הכנסה מבעלי ההכנסות הנמוכות נאמד בהפסד של כ- 2 מיליארד שקלים לאוצר המדינה, אולם ביטולם יביא להקלה משמעותית על השכבות החלשות העובדות ויעשה צדק עם מקבלי ההכנסות הנמוכות.

בנוסף, מציע נשיא האיגוד להעניק מענקים לאנשים שיצאו לעבוד (ושאינם עובדים כיום) לתקופה מוגבלת. "כדי לעודד אנשים לצאת ולעבוד על המדינה להבטיח לאנשים אלו, שרובם מקבלי הבטחת הכנסה, שהכנסתם הפנויה לא תפחת".