לין בכנס איגוד לשכות המסחר: יותר עבודה, יותר עובדים ופחות תלות בקצבאות

מאות מבכירי המשק לקחו חלק בכנס איגוד לשכות המסחר שעסק במדיניות הכלכלית לאחר הבחירות. המסר העיקרי שיצא מהכנס: חיזוק הסקטור העסקי והגברת התעסוקה. לין: "היעד המרכזי אליו ישראל צריכה להגיע הוא תוצר לנפש ברמה אירופאית"


00:00 ,22.05.2006 מאת: מערכת פורט2פורט

מאות מבכירי המשק לקחו חלק בכנס איגוד לשכות המסחר שעסק במדיניות הכלכלית לאחר הבחירות. המסר העיקרי שיצא מהכנס: חיזוק הסקטור העסקי והגברת התעסוקה. לין: "היעד המרכזי אליו ישראל צריכה להגיע הוא תוצר לנפש ברמה אירופאית"
 
איגוד לשכות המסחר קיים הבוקר כנס כלכלי שעסק במדיניות הכלכלית חברתית לאחר בחירות 2006 במלון הילטון בתל אביב. הכנס משך אליו מאות משתתפים מבכירי המשק והכלכלה בישראל. הכנס חולק לשלושה מושבים ובין הדוברים לקחו חלק המשנה לרוה"מ שמעון פרס, שר המדע אופיר פז-פינס, שר התחבורה שאול מופז, ח"כ בנימין נתניהו, הרמטכ"ל דן חלוץ, מנהלי משרדי רוה"מ והאוצר, מנכ"ל בנק המזרחי, ואורחים רבים אחרים לרבות איריס שטרק, יו"ר חברת נמל אשדוד.
 
"ישראל מצויה היום בתקופת צמיחה מואצת, שקיבלה חיזוק ברבעונים האחרונים. השאלה המרכזית העומדת היום על הפרק היא איך מבססים את תהליך הצמיחה כמהלך של קבע ורותמים את הצמיחה במשק לתועלת החברה כולה". אמר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר.
 
לדבריו, "היעד הכלכלי המרכזי אליו ישראל צריכה וגם יכולה להגיע הוא תוצר לנפש ברמה אירופאית של 27 אלף דולר לנפש. והיעד החברתי: יותר עבודה, יותר עובדים ופחות תלות בקצבאות. היעד הכלכלי-חברתי החשוב ביותר הינו הגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה וחיזוק האוכלוסיות החלשות".
 
הוא ציין ששיעור ההשתתפות עומד כיום על 55.4%, תוספת של 1.4% לעומת 2002 , אך הוא עדיין נמוך בהשוואה לשיעור ההשתתפות במדינות ה- OECD העומד כיום על 70.1%. לין מציע בנוסף לעודד את העובדים לצאת לעבוד באמצעות הפחתת עלויות ביטוח הלאומי ומס בריאות, לאלה המשתכרים עד 4,000 ₪ והפחתת שיעור מס ההכנסה ברמות שכר נמוכות ובינוניות של עד 11,000 ₪.
 
"המהלך ההכרחי שיבטיח את המשך צמיחת המגזר העסקי כולו הינו ביטול האפליות הסקטוריאליות בין הענפים השונים במגזר העסקי, וקביעת מדיניות כלכלית שוויונית לכל המגזר העסקי. אפליות אלה באות לידי ביטוי בתחומים שונים כמו חיובי ארנונה שונים למשרדים לעומת מפעלים, מתן מענקים לחיילים משוחררים בענפים מסוימים, אפליות בתקנים של מוצרים מיובאים לעומת ייצור מקומי ועוד", אמר לין.
 
מנכ"ל משרד האוצר, יוסי בכר, דיבר על מדיניות כלכלית נכונה. לדבריו, ממשלת ישראל עדיין לא עדכנה את תחזית הצמחיה – היא צפוייה לעמוד על 5% לשנת 2005. לטענתו, הנתון המעודד ביותר הוא שהצריכה הציבורית ירדה. "האינדיקטורים חיוביים. לזה מתווספת הירידה באבטלה וגידול ברמת ההשקעות הזרות. ישראל הפכה להיות מקום שמתעניינים בו. חשוב אך לזכור שהמצב נזיל". ד"ר בכר הודה שהשינוי הוא לא רק בגלל המדיניות – יש גם אלמנט של מזל. "יש לממשלה במה להתגאות אך חשוב לזכור שזה לא בעצמו. היתה תרומה של מדיניות כלכלית ברורה עקבית שיצרה לישראל אמינות גדולה בשווקים הבינלאומיים. צמיחה בת קיימה היא צמיחה שמתבססת על הסקטור העסקי".
 
"קידוש העבודה תבטיח את העתיד הכלכלי של ישראל", אמר אלי יונס- מנכ"ל בנק המזרחי. הוא גם התייחס לנושא אחריות הממשלה. לדבריו, נסיון העבר הוכיח שאין קשר בין תקציבי רווחה לבין רמת הרווחה שיש במשק. מה שיצמצם את הפערים ולגידול בתוצר הוא בניית עוד מקומות העבודה וזו נקודת המוצא.
 
חברת טרנסוורלד לוגיסטיקה, מהוותיקות בחברות השילוח הבינלאומי ועמילות המכס בישראל, שהצטרפה ללשכת המסחר עוד בשנת 1925, היתה אחת מנותנות החסות לכנס. עוד בשנת 2004 זכתה טרנוורלד באות "יקיר הלשכה" של לשכת המסחר בתל אביב על תרומתה למשק הישראלי במשך למעלה מ-70 שנות פעילות. יעקב מור, מנכ"ל החברה ודור שני למייסדים, הודה לאורחיו הרבים שבאו לכנס.