כנס שרי הסחר של ה-WTO ננעל תוך חילוקי דעות בין גושי המדינות המפותחות למתפתחות

השר אולמרט הדגיש את מחויבותה של ישראל להמשך הליברליזציה וההשתלבות בכלכלה העולמית, תוך התחשבות בצרכים הפנימיים של המשק והחברה בישראל


00:00 ,16.09.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
השר אולמרט הדגיש את מחויבותה של ישראל להמשך הליברליזציה וההשתלבות בכלכלה העולמית, תוך התחשבות בצרכים הפנימיים של המשק והחברה בישראל

כנס שרי הסחר של ארגון הסחר העולמי בקנקון (מקסיקו) הסתיים (14.9) בהצהרה מינימלית המשקפת את רצון 148 המדינות החברות להמשיך ולקיים שיחות על מנת לקדם את נושאי הסחר העומדים למו"מ רב-צדדי במסגרת הארגון.

בכנס השתתפו שרי הסחר של למעלה מ-140 המדינות החברות בארגון הסחר העולמי מתוך כוונה לקבל החלטות שיקדמו את המו"מ הרב צדדי בנושאים הקשורים לסחר בסחורות, בתוצרת חקלאית, שירותים, קניין רוחני, רכש ממשלתי, השקעות וכללי תחרות.

מ"מ רוה"מ ושר התעשייה המסחר והתעסוקה, אהוד אולמרט, עמד בראש משלחת ישראל לכנס. בדברים שנשא במליאה, לפני באי הכנס, הדגיש השר אולמרט את מחויבותה של ישראל להמשך הליברליזציה וההשתלבות בכלכלה העולמית, אך ציין כי ישראל תעשה זאת תוך התחשבות בצרכים הפנימיים של המשק והחברה בישראל. כן ציין אולמרט בדבריו כי פעילות ארגוני הטרור ברחבי העולם הינה מקור לאי יציבות הפוגעת בהתפתחות הסחר העולמי והכלכלה.

ממינהל סחר חוץ בתמ"ת נמסר כי, למרות השיחות המרתוניות שנמשכו לתוך הלילה, ונסיונות תיווך של שר החוץ המקסיקני, לואי הרנסטו דרבז, שכיהן כיו"ר הכנס, לא הצליחו הגושים העיקריים השותפים למו"מ להגיע להסכמות המצופות.

המחלוקות העיקריות נסובו סביב שלושה נושאים: רכש ממשלתי, סחר בתוצרת חקלאית וצמצום תכניות סבסוד ותמיכה ממשלתיות, והורדת מכסים על מוצרים תעשייתיים. בעוד קבוצת מדינות מתפתחות, בראשות הודו, גילתה סרבנות לפתיחת מו"מ על רכש ממשלתי, כללי תחרות והשקעות, הרי שקבוצת מדינות מפותחות ובראשן הקהילה האירופית הציבו בפתיחת המו"מ בנושאים שלעיל, כתנאי להמשך הליברליזציה בסקטור החקלאות.

עם תום הכנס צפוי כי הדיונים בנושאי המו"מ ובייחוד אלו הנמצאים במוקד המחלוקת יימשכו במטה ארגון הסחר העולמי בג'נבה.

מ"מ רוה"מ ושר התעשייה המסחר והתעסוקה, אהוד אולמרט, נפגש במהלך כנס שרי הסחר של WTO בקנקון עם שרים ממספר מדינות על מנת ללבן ולהבהיר את עמדת ישראל בנושאים השונים שעל סדר היום בועדה ולקדם נושאי סחר שונים.

השר אולמרט נפגש עם שר הסחר של אוסטרליה MARK VAILE .השרים סקרו את התפתחות הסחר בין המדינות ואת עמדותיהן בנושא החקלאות במסגרת המו"מ WTO. השר אולמרט אף הציג את מעורבותן של חברות ישראליות בפרוייקטים בתחום התקשורת באוסטרליה והדגיש כי הוא מבקש כי לחברות הישראליות תינתן הזדמנות שווה במכרזים אלה וכי הגורמים

האוסטרלים ימנעו מערוב שיקולים זרים בהחלטותיהם בנושא. כן נפגש השר עם שר פיתוח התעשייה של ברזיל LUIZ FERNANSO FURLAN .

ברזיל הנה מהמדינות בעלות סקטור חקלאי משמעותי ביותר ועמדותיה ב- WTO גורמים פתיחת שווקים והורדת תמיכות אשר תאפשר למדינות מתפתחות גישה ליצוא לשווקים מפותחים כגון ארה"ב ואירופה.

בשיחתם דנו השרים בפוטנציאל לקידום הסחר בין ישראל וברזיל בעיקר בתחומי התקשורת ותשומות לחקלאות .
לאחרונה יזמה ברזיל סדר תקנים חדשים בתחום רישוי מוצרים כימיים לחקלאות אשר מקשה בין השאר על חברות ישראליות המייצאות לברזיל או שלהן מתקני ייצור בברזיל ומעוניינים לייצא מברזיל למדינות האזור.

השר הברזילאי הבטיח לבחון הנושא ולוודא שלא נוצרה אפליה בין יצרנים מקומיים בברזיל ליבואנים .

בפגישתו עם סגן שר הכלכלה והעבודה של גרמניה ALFRED TACKE דנו השניים בדרכים להרחבת הקשרים הכלכליים בין ישראל לגרמניה. ישראל הנה שותפת הסחר הגדולה ביותר של גרמניה במזרח התיכון. השר אולמרט הזמין את עמיתו הגרמני לבקר בישראל כראש משלחת תעשיינים.

כן דנו השרים בשיתוף רחב ההיקף בין חברות ישראליות וגרמניות בתחומי המו"פ והאפשרות להרחיב פעילות זו ברמה הבילטרלית.
השר אולמרט ביקש את עמיתו הגרמני לתמוך במועמדותה של ישראל לחברות ב-OECD וכן בקשו כי גרמניה לא תהיה שותפה לצעדי הסלמה מצד האיחוד האירופי בנושא היצוא מהשטחים.

במהלך ביקורו נפגש השר אולמרט אף עם שר התמ"ס המרוקאי מוסטפה מכחורי. השר המרוקאי הביע את רצון ממשלתי להרחיב הקשרים הכלכליים עם ישראל באמצעות משלחות. השר אולמרט ציין את שיתוף הפעולה הפורה בין המדינות במסגרת תהליך ברצלינה של האיחוד האירופי.

בנאום השר אולמרט במליאה המרכזית של כנס השרים הדגיש השר את מחוייבות ישראל להמשך ליברליזציה ושקיפות בתהליכי הסחר של המשק הישראלי וציין כי עמדת ישראל בנושאים השונים נעשית כחלק מרצוננו בשילוב מלא ועמוק במערכת הסחר העולמית.

בראשית דבר הדגיש השר את הצורך להלחם בטרור הבינלאומי אשר לו השלכות הרסניות על הסחר הבינלאומי והציבורית הכלכלית והמדינית בעולם.

השר הזכיר את ארוע 11/9 ואת השפעתם ארוכת הטווח על הבנת המדינות לפגיעתן בטרור והצורך למאבק מתמשך בטרור ובתומכיו.