כלכלני התמ"ס : היצוא להודו ולסין עשוי לעבור את היצוא ליפן

כלכלני מינהל תכנון וכלכלה בתמ"ס מצביעים על כמה קרנות אור ביעדי היצוא הישראלי. עפ"י ניתוח נתוני היצוא ל- 2002 מתברר, כי למרות הירידה של 5.7% ביצוא התעשייתי ללא יהלומים ושל 1.9% כולל יהלומים, שרובה ככולה הייתה בגין השפל בשווקי האיחוד האירופי ויפן - הצליחה ה


00:00 ,27.01.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
בשנת 2002 הסתכם היצוא להודו ב- 620 מיליון דולר (עליה של 33%), לסין ב- 424 מיליון דולר (עליה של 25%) ולרוסיה ב- 210 מיליון דולר (עליה של 23%)

כלכלני מינהל תכנון וכלכלה בתמ"ס מצביעים על כמה קרנות אור ביעדי היצוא הישראלי. עפ"י ניתוח נתוני היצוא ל- 2002 מתברר, כי למרות הירידה של 5.7% ביצוא התעשייתי ללא יהלומים ושל 1.9% כולל יהלומים, שרובה ככולה הייתה בגין השפל בשווקי האיחוד האירופי ויפן - הצליחה התעשייה להגדיל את יצואה בעשרות אחוזים ללא מעט מדינות בעולם.

רוב היצואנים הישראליים גילו כושר אלתור, תמרון, הסתגלות ותושייה, בהצלחתם להסיט במהירות את יצואם למדינות שכלכלותיהן עדיין צומחות כגון: סין הצומחת בקצב של כ- 8% והיצוא אליה ( כולל יהלומים) גדל בכ- 25% להודו הצומחת בקצב של כ- 6% והיצוא אליה עלה ב- 33%, או לרוסיה שכלכלתה צומחת בכ- 4% והיצוא אליה גדל ב- 23%.

תמונת יצוא חיובית דומה מתקבלת מניתוח היצוא למשקים צומחים אחרים כגון: אוסטרליה, טייוואן, תאילנד וסינגפור בדרום מזרח אסיה, צ'כיה, קזחסטן, אוקראינה, אוזבקיסטן, בולגריה במזרח אירופה, קוסטה ריקה ומקסיקו במרכז אמריקה ואפילו היצוא לשכנותינו הפורחות קפריסין ומלטה המועמדות להצטרף לאיחוד האירופי ב- 2004. שלא לדבר על היצוא לטורקיה, שתצטרף כנראה ב- 2007.

סמנכ"ל לתכנון וכלכלה בתמ"ס, מוטי איש-שלום, מסביר: "כדאי לשים לב למתאם השלילי החזק בין היצוא הישראלי לגלובליזציה. אין זה צירוף מקרים שהיצוא הישראלי עלה למדינות המושפעות פחות מתהליך הגלובליזציה, קרי מהשפל הכלכלי של הארצות המפותחות במערב. שני מאפיינים עיקריים יש למדינות הללו; בד"כ יש להן שוק מקומי גדול, שאינו מושפע כל כך מהתנודות בסחר העולמי כגון: סין, הודו, אוסטרליה, טורקיה או אחרות ששפר מזלן והן התברכו בעתודות גבוהות של נפט וגז, שמחיריהן נסקו בשנתיים האחרונות כגון; רוסיה, מקסיקו וקזחסטן".

"לאור התחזיות של המשך המיתון העמוק במשק היפני, כאשר צמיחת התמ"ג הצפויה שם גם השנה היא שלילית, ומאידך המשך הצמיחה המואצת בסין ובהודו - לא מן הנמנע כי תוך שנה- שנתיים היצוא הישראלי להודו (כולל יהלומים) ולסין (ללא יהלומים) יעלה על היצוא ליפן" מוסיף איש-שלום.

יש לציין כי כבר במחצית השניה של 2002, לאור המגמות שהסתמנו אז, החליט משרד התמ"ס עם מכון היצוא, כי ארצות היעד ליצוא הישראלי ב- 2003 יהיו: סין, הודו ורוסיה. משמעות ההחלטה - תגבור מספר המשלחות היוצאות והשתתפות אינטנסיבית בתערוכות וירידים בארצות הנ"ל.