ישראל משתלבת בתוכנית המסגרת השישית למו"פ של האיחוד האירופי

אולמרט: " להסכם חשיבות רבה בעידוד החדירה התעשייתית מסחרית של ישראל לאירופה ומהווה הוכחה לתשתית המו"פ המתהדקת ומתרחבת מתוכנית לתוכנית ". טקס החתימה על שילובה של ישראל בתוכנית המסגרת השישית למו"פ של האיחוד האירופי יתקיים מחר (10/6/03) בבריסל


00:00 ,09.06.2003 מאת: מערכת פורט2פורט
אולמרט: " להסכם חשיבות רבה בעידוד החדירה התעשייתית מסחרית של ישראל לאירופה ומהווה הוכחה לתשתית המו"פ המתהדקת ומתרחבת מתוכנית לתוכנית ". טקס החתימה על שילובה של ישראל בתוכנית המסגרת השישית למו"פ של האיחוד האירופי יתקיים מחר (10/6/03) בבריסל.

מ"מ רוה"מ ושר התמ"ת אהוד אולמרט אמר כי "להסכם יש חשיבות רבה בעידוד החדירה התעשייתית מסחרית של ישראל לאירופה, והוא מהווה הוכחה לתשתית המו"פ המתהדקת ומתרחבת מתוכנית לתוכנית".

יצויין כי בהמשך להצלחה של ישראל בתוכנית המסגרת החמישית למו"פ, החליטה מועצת השרים של האיחוד האירופי ב- 13 במאי השנה על אישור ההסכם ללא דיון והערות .

תקציב תוכנית המסגרת השישית למו"פ של האיחוד האירופי, שמתחילה בשנת 2003 ומסתיימת בשנת 2006, מסתכם ב- 16.3 מיליארד יורו. התוכנית מנוהלת בארץ על-ידי ISERD , המופעלת במסגרת לישכת המדען הראשי במשרד התמ"ת. יו"ר צוות ההיגוי הוא אלי אופר המדען הראשי, וסגניו הם פרופ' פאול זינגר והמדען הראשי במשרד המדע שטרם מונה. המדענית הראשית הקודמת, פרופ' חגית מסר-ירון, ניהלה את צוות המו"מ מול הקהילה האירופית.

עם החתימה תעביר ישראל לאיחוד האירופי בשלב זה כ- 50 מיליון יורו כתשלום ראשון להשתתפותה בתוכנית המסגרת השישית. בכל אחת משלוש השנים הבאות יועבר סכום דומה - ובסך הכל כ- 200 מיליון יורו. המימון מתחלק בין משרד התמ"ת - 45%, ות"ת (הוועדה לתקצוב ולתכנון של המועצה להשכלה גבוהה) - 45% ומשרד המדע - 10%.

מהנהלת ISERD נמסר, כי אנשי מו"פ ישראלים מהתעשייה ומהאקדמיה הגישו 600 רעיונות לפרוייקטים ב"קול הקורא" הראשון של תוכנית המסגרת השישית. עתה מחכים לתוצאות ההגשות, שהחלו כבר להתפרסם ויפורסמו עד אוקטובר הקרוב. מרסל שטאון מנכ"ל ISERD מדגיש, כי ההיענות הגדולה מצד גופי מחקר ותעשייה ישראלים מלמדת על החשיבות הרבה שהם מייחסים לתוכנית.

על ההסכם חותמים מטעם האיחוד האירופי צוחצופוליס (Tsochatzopolous) השר לפיתוח, מדע, תעשייה ושוק פנימי; ומטעם ישראל מר מודי זנדברג, שר המדע והטכנולוגיה.

האירופים מעריכים את התרומה החשובה שיש לישראל בתוכנית החדשה: שמירה על היצירתיות והחדשנות במסגרת פרוייקטי מחקר גדולים משולבים, בתחומים שבהם חיי הטכנולוגיות החדשות הם קצרים מאד.

בביקורם בארץ הסבירו מומחים מתוכנית המסגרת השישית, כי אנשי המחקר באירופה מעוניינים לשתף פעולה עם אנשי מו"פ מעולים גם מהמדינות הנלוות לאיחוד האירופי, דוגמת ישראל. בדרך זו מתמודד האיחוד האירופי עם האתגרים הטכנולוגיים ברמה העולמית.

באירופה מעוניינים בפרוייקטים גדולים מאד, איכותיים מאד, ולא במאות פרוייקטים קטנים. עם זאת, יש התחייבות של נציבות האיחוד האירופי להקציב 15% מהתקציב הכולל לפעילות של חברות קטנות ובינוניות. ואכן, לתעשייה הישראלית יש הרבה מה להציע בתחום זה.


רקע

ISERD - המינהלת הישראלית לתוכנית המסגרת למו"פ של האיחוד האירופי מסייעת לגופים בארץ העוסקים במו"פ - תעשייה, אקדמיה, מכוני מחקר ואחרים - להתארגן בקבוצות מחקר עם שותפים אירופיים, במטרה להגיש הצעות ולקבל מענקי מחקר; ובדרך זו לקדם את שילובם המדעי והעיסקי באירופה.

תוכנית המסגרת השישית למו"פ של האיחוד האירופי - שמתחילה בשנת 2003 ומסתיימת בשנת 2006 - כוללת מספר תחומים: חקר הגנום, ביו טכנולוגיה, טכנולוגיות מידע, ננוטכנולוגיה, חומרים אווירונאוטיקה וחלל, איכות ובטיחות, מזון, אנרגיה, תחבורה, סביבה, מדעי החברה, עסקים קטנים ובינוניים, ניידות חוקרים, חדשנות ותשתיות מחקר.