המשטרה הגרמנית דיווחה, כי במהלך סוף השבוע האחרון פשטו גנבים על משאית חונה וגנבו ממנה שלל של 5.5 טון מהשוקולד בעל השם העולמי נוטלה. שווי הסחורה הגנובה מוערך בכ-16 אלף אירו. המשטרה הגרמנית פתחה בחיפושים לאיתור הגנבים והשלל.
בבואנו למנוע פריצה למשאית חונה, או להקטין את הנזק כתוצאה מפריצה, עלינו לבחון מספר פרטמרים:
יש להבדיל בין חנייה קצרת טווח, בה הנהג מחנה את המשאית לאור יום למשך מספר דקות, לצורך פריקת סחורה במהלך יום עבודה, לבין חנייה ארוכת טווח, בה הנהג מחנה את המשאית למשך מספר שעות, לילה שלם, או סוף שבוע בסמיכות לביתו, בחניונים עירוניים, או בחניונים הנמצאים בכבישים מהירים בחו"ל.
מובן מאליו שפריצה באור היום, המתבצעת באזור הומה אדם, דורשת מיומנות רבה יותר, היות וחלון הזמן צר יותר והיכולת לגרוף כמה שיותר מוצרים יקרים בכמה שפחות זמן מוגבלת יותר מאשר בחנייה ארוכת טווח, בה קיימים תנאים אובייקטיבים טובים יותר לפורץ - זמן, תאורה ומרחב פעולה המאפשרים העמסה רבה יותר.
עלינו לבחון את שווי הסחורה המובלת במשאית ואת סחירותה. כלומר, כמה מהר ניתן "לפרוט" את המוצרים שנגנבו לכסף מזומן. אין ספק שסחורה יקרת ערך ובעלת סחירות גבוהה יותר היא מושכת יותר.
עלינו לבחון, בהתאם לסוג המשאית, המרכב (BODY) ואמצעי המיגון המשולבים בו, את הזמן שייקח לפושעים להגיע לסחורה ואת אמצעי ההרתעה וההתרעה. אין ספק שגם הגנבים מעדיפים עבודה קלה עד כמה שניתן.
החלטת הנהג בנוגע למיקום חניית המשאית צריכה להיות בהתאם לשלושת השיקולים שהוזכרו לעיל, וכן בהתאם לסוג הענישה המקובל באזור והמדינה הרלוונטיים. גם פושעים מבינים שעדיף להסתכן בעונש קל ותמיד יחפשו סחורה יקרה וסחירה, עבודה קלה, סיכון נמוך להיתפס, ויעדיפו לבצע עבירה קלה, מאשר עבירה שהעונש בגינה חריף יותר. כך יעדיפו גניבה על פריצה, פריצה על שוד, שוד על שוד מזויין וכו'.
להלן מספר המלצות שיסייעו במניעת הנזק במקרה של ניסיון פריצה לרכב בעת חנייתו:
הימנעות מפרסום על גבי הרכב יסייע בהקטנת משיכה של עבריינים אליו
הקטנה של סחורות המצויות ברכב בשעת חנייה.
התקנה של מערכת מנעולים אלקטרו-מכאניים בתוך ארגז הרכב, כך שדלתות תא המטען ינעלו באופן אוטומטי בעת טריקת הדלתות ויקשו על הפריצה.
התקנת מערכת מנעולים ייחודית, שמונעת פתיחה של מעלית הזנב, שבאמצעות הפעלתה בדרך כלל נוהגים לגנוב סחורה.
התקנה של מערכת מנעולים שלא מאפשרת הזזת המשאית או הנגרר.
חנייה באזור מואר, עדיף עם מצלמות אבטחה, ובאזורים בהם יש שמירה.
הפניית תא המטען לאזורים ציבוריים. לדוגמא, לכיוון מדרכה מוארת ולא לכיוון פינה אפלה.
שימוש באמצעים פיזיים, שלא יאפשרו את גרירת המשאית, או את העגלה מהמקום.
חיבור המשאית, או העגלה, לאמצעים אלקטרונים, שיאפשרו לנטר כל כניסה או תזוזה של המשאית.
הצמדה של דלתות המשאית, אם אפשר, לקיר, כדי שלא ניתן יהיה לפתוח אותן.
בהתקיים חלק מהתנאים הללו, אנו מניחים שהנזק יקטן בצורה משמעותית. זאת היות ובכל הדיווחים שאנו מקבלים ממקורות מידע שונים בנוגע לפריצות למשאיות, עולה שתנאים אלה לא קויימו בחלקם.
רונן צירין הוא מנכ"ל חברת רנ-אפ גרופ, המתמחה בניהול סיכוני פשיעה בארגונים עסקיים ומתן פתרונות לנטרולם.