מיתוס מול מציאות: האם טוב לב הוא חולשה ניהולית?

מנהיגים שמובילים עם טוב לב אינם רק מנהלים – הם יוצרים השראה, אמון וקשר עמוק עם הצוותים שלהם. הם המנהיגים שזוכים לרתום אחריהם לא מתוך חובה אלא מתוך אמונה. לבנת קיזנר מציעה שישה עקרונות מעשיים כיצד נראה טוב לב במנהיגות יומיומית


13:10 ,18.12.2024 מאת: לבנת קיזנר

יש תפיסה רווחת שטוב לב - במיוחד בסביבות מקצועיות - הוא סימן לחולשה. אבל האמת רחוקה מכך. טוב לב הוא לא רק כוח אלא חוכמה. הוא מגדיר את הדרך שבה אנו מנהלים אנשים, בונים צוותים, ומובילים תהליכים עם משמעות והשפעה ארוכת טווח.

 

נטשה מהאג׳אן, חוקרת ומנהיגה חברתית המתמקדת בנושאים של אמפתיה, אינטליגנציה רגשית ומנהיגות קשובה, ניסחה זאת לאחרונה באחד המאמרים שלה בצורה המדויקת ביותר: ״טוב לב הוא הבסיס למנהיגות שלא רק נותנת הוראות אלא מעוררת השראה״. זו מנהיגות שלא דורשת כבוד - אלא מרוויחה אותו. זו מנהיגות שבונה אמון ומניעה אנשים לפעול מתוך אמונה, לא מתוך פחד או חובה.

 

מהי מנהיגות מבוססת טוב לב?

 

מנהיגות כזו אינה מתבטאת רק ביכולת לקבל החלטות קשות או להוביל תחת לחץ. היא מתמקדת באנשים - בהבנה שהם לא רק חלק ממכונה ארגונית אלא בני אדם בעלי ערך, צרכים ושאיפות.

 

אז איך נראה טוב לב במנהיגות יומיומית? קיבצתי לכם שישה עקרונות מעשיים:
 

1. הקשיבו כאילו העובדים הם היחידים בחדר

מנהיגים אמיתיים יודעים שהקשבה היא לא רק פעולה, אלא אמנות. זה אומר:

להניח את הטלפון בצד.

להסתכל בעיניים.

לשאול שאלות משמעותיות שמראות שאכפת לכם באמת.

הקשבה אמיתית מעניקה תחושת ערך ואישור לאדם שמולכם, שהוא חשוב לכם.

 

2. חגגו את הפרטים הקטנים

מחמאות גנריות כמו ״כל הכבוד״ לא מספיקות. כדי להשפיע באמת היו ספציפיים: ״עשית עבודה מצוינת בניתוח הנתונים, וזה עזר לצוות לקבל החלטות מדויקות יותר״.

תהיו יותר אישיים: זכרו שהתשבחות שלכם יכולות להיות הרגע שמישהו יזכור לאורך שנים.

 

3. כבדו את הזמן והאנרגיה של הצוות

כמנהיגים, האחריות שלכם היא להגן על משאבי הזמן והאנרגיה של הצוות. זה כולל:

ביטול ישיבות שאינן נחוצות.

התאמת יעדים שאינם ריאליים.

יצירת סביבת עבודה, שמכבדת את הגבולות האישיים של העובדים.

 

4. קחו אחריות על טעויות

מנהיגים אמיתיים אינם מנסים לחמוק מטעויות, אלא מתמודדים איתן בגילוי לב. משפט כמו:  ״יכולתי לכוון אותך טוב יותר בפרויקט הזה״ מכירה בטעויות ובכך מחזקת את האמון של הצוות ומהווה דוגמה אישית.

 

5. זכרו את הרגעים החשובים

ימי הולדת, ציוני דרך, או אפילו הצלחות קטנות - רגעים אלו הם הזדמנויות להראות אכפתיות. זה יכול להיות פשוט באמצעות שליחת דוא״ל אישי, מתנה קטנה, או אפילו מילה טובה במפגש צוות.

 

6. היו קשוחים אך מתחשבים

מנהיגים נדרשים לעיתים קרובות לנהל שיחות קשות, אבל יש דרך נכונה לעשות זאת.
התמקדו בהתנהגויות ולא באופי וחפשו פתרונות יחד עם העובדים. לדוגמא משפט כמו ״שמת לב לאיחורים בפרויקט? איך נוכל לעבוד על זה יחד?״ מפגין עדיין קשיחות וציפייה מהעובד לעמוד ביעדים, אבל לא באופן  אגרסיבי אלא באופן בונה ומעצים.

 

לסיכום, טוב לב הוא המפתח למנהיגות אמיתית. מנהיגים שמובילים עם טוב לב אינם רק מנהלים – הם יוצרים השראה, אמון וקשר עמוק עם הצוותים שלהם. הם המנהיגים שזוכים לרתום אחריהם לא מתוך חובה אלא מתוך אמונה. בסופו של דבר, טוב לב הוא לא חולשה אלא הכוח שמניע מנהיגות שנוגעת באנשים ובונה שינוי מתמשך.

 

 


מיתוס מול מציאות: האם טוב לב הוא חולשה ניהולית?לבנת קיזנר היא מומחית לגיוס בכירים המלווה דירקטוריונים, מנכ״לים והנהלות בכירות באיתור המועמדים הכי מדויקים עבורם לתפקידים בכירים במגוון גדול של תעשיות בארץ ובעולם. במקביל, משמשת דירקטורית בתעשיידע. בעברה כיהנה כמנכ״לית המכללה העסקית, מנכ״לית קבוצת מכללות תפנית-פאר וסמנכ״לית שירותים עסקיים באיגוד לשכות המסחר. דוא״ל [email protected]   נייד 052-3421616