לחץ בעבודה – המחיר שאסור להתעלם ממנו

כאשר עובדים מתמודדים עם לחץ רב במקום העבודה, ההשפעה אינה מוגבלת רק לפרודוקטיביות - היא משפיעה על הבריאות הפיזית והנפשית שלהם, ובסופו של דבר גם על הצלחת החברה


13:17 ,10.12.2024 מאת: לבנת קיזנר

אתמול, בזמן שהמתנתי עם בני לפיזיותרפיה, שמעתי מטופל מספר לפיזיותרפיסט על כאבים עזים. לדבריו, הכאבים החלו לאחר שמנכ״ל חדש נכנס לחברה שבה הוא עובד, והוביל לשינויים שהכניסו את הצוות ללחץ. הפגיעה המנטלית הובילה לכאבים פיזיים, והוא מצא את עצמו זקוק לטיפול רפואי. 

 

החוויה הזו אינה ייחודית. נתונים עולמיים מראים שבעיות כמו חרדה ודיכאון גורמות לאובדן של כ-12 מיליארד ימי עבודה בשנה, ולנזק של טריליון דולר לכלכלה העולמית. כאשר עובדים מתמודדים עם לחץ רב במקום העבודה, ההשפעה אינה מוגבלת רק לפרודוקטיביות - היא משפיעה על הבריאות הפיזית והנפשית שלהם, ובסופו של דבר גם על הצלחת החברה. 

 

הלחץ שמתחיל מההנהלה 

 

מחקרים מראים כי ההנהלה היא הגורם מרכזי במידת הלחץ של העובדים. מנהלים יכולים ליצור סביבת עבודה שתעודד פרודוקטיביות ושיתוף פעולה, אך באותה מידה גם סביבה מלחיצה שתגביר חרדה ותשחק את המוטיבציה של הצוות. 

 

המקרה של YesMadam, סטארטאפ הודי בתחום שירותי היופי, הוא דוגמה קיצונית לכך. החברה ערכה סקר בין עובדיה בנושא לחץ בעבודה. אך במקום להשתמש במידע כדי לשפר את סביבת העבודה, היא פיטרה 100 עובדים שהודו כי הם חווים לחץ רב. ההחלטה עוררה סערה ברשתות החברתיות, וזכתה לביקורות נוקבות על חוסר האתיקה שבה. 

 

הפתרון מתחיל במנהיגות 

 

מנהלים, ובעיקר מנכ״לים, נושאים באחריות רבה ביצירת תרבות ארגונית שמאזנת בין דרישות לביצועים לבין רווחת העובדים. 

 

להלן מספר עקרונות חשובים לניהול לחץ בצורה אפקטיבית: 

1.יצירת שקיפות ושיח פתוח - העובדים צריכים להרגיש בנוח לשתף את הקשיים שלהם, בלי פחד מתגובות שליליות. מנכ״ל שמאפשר לעובדים להביע את תחושותיהם ולהציע פתרונות מראה שהוא רואה אותם כשותפים. 

 

2. מעקב מתמיד אחר רווחת העובדים - אל תסתפקו בסקרי שביעות רצון חד-פעמיים. נסו לשלב שאלות איכותיות לאורך כל השנה, שמטרתן להבין את הלך הרוח הארגוני ולהציע פתרונות מותאמים. 

 

3. השקעה בתוכניות רווחה ובריאות נפשית - חברות רבות מצליחות לצמצם את הלחץ בעבודה על ידי מתן גישה לתוכניות תמיכה, כגון ייעוץ אישי, סדנאות להפגת לחץ, ואפילו ימים ייעודיים למנוחה. 

 

4. מתן דוגמה אישית - מנהלים עצמם צריכים להפגין איזון בריא בין עבודה לחיים אישיים. מנהל שמפגין התנהלות מאוזנת, מעביר מסר ברור לצוות שגם הוא יכול. 

 

ולסיום, שאלו את עצמכם אם הייתם חלק מצוות העובדים שלכם, האם הייתם מרגישים בנוח לשתף בקשיים שאתם חווים? תרבות ארגונית שמטפחת שקיפות והקשבה אינה נבנית רק במילים, אלא גם במעשים. מנהיגות משמעותית היא היכולת לראות מעבר לנתוני הפרודוקטיביות והדוחות הכספיים, ולהבין שהחוזק של חברה טמון באנשים שמניעים אותה. השקעה ברווחת העובדים היא לא רק בחירה מוסרית - היא גם חוכמה עסקית. 

 

בסופו של דבר, כל מנכ״ל יכול לבחור אם להשאיר את הלחץ כבעיה שמכבידה על הצוות, או להשתמש בו כהזדמנות לשפר את הארגון וליצור תרבות שבה אנשים יכולים לפרוח באמת.

 

 


לחץ בעבודה – המחיר שאסור להתעלם ממנולבנת קיזנר היא מומחית לגיוס בכירים המלווה דירקטוריונים, מנכ״לים והנהלות בכירות באיתור המועמדים הכי מדויקים עבורם לתפקידים בכירים במגוון גדול של תעשיות בארץ ובעולם. במקביל, משמשת דירקטורית בתעשיידע. בעברה כיהנה כמנכ״לית המכללה העסקית, מנכ״לית קבוצת מכללות תפנית-פאר וסמנכ״לית שירותים עסקיים באיגוד לשכות המסחר. דוא״ל [email protected]   נייד 052-3421616